ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Να καταργηθεί ο αντιασφαλιστικός νόμος

Πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία έντεκα συλλόγων και σωματείων, τετράωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας. Την Τρίτη αποφασίζουν και για κλιμάκωση του αγώνα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση μηχανικών και ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση μηχανικών και ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ
Ούτε η καταρρακτώδης, κατά διαστήματα, βροχή εμπόδισε τους μηχανικούς και άλλους ασφαλισμένους στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) να πραγματοποιήσουν χτες το πρωί 4ωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Ταμείου τους και πορεία έως το υπουργείο Οικονομίας. Στόχος τους να βάλουν φραγμό στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία προσυπέγραψε και η ηγεσία του ΤΕΕ, αποτελούμενη από τις παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Βασικό σύνθημα των συγκεντρωμένων «Ο αντιασφαλιστικός νόμος 3518/06 δε διορθώνεται - Εδώ και τώρα να καταργηθεί». Πρόκειται για το νόμο που έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στους εργαζόμενους μηχανικούς, συνολικά στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς, μεταξύ των άλλων: Αυξάνει τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να χάνουν μέχρι και ένα μηνιάτικο το χρόνο! Την ίδια στιγμή για τρεις από τους τέσσερις συνταξιοδοτικούς κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ δεν προβλέπει καμιά κρατική συμμετοχή, ενώ στους δύο ούτε καν εργοδοτική, λειτουργώντας ως αυτασφάλιση! Παράλληλα, καθορίζει αυθαίρετα την κύρια σύνταξη στα 815 ευρώ, χωρίς καμία πρόβλεψη αναπροσαρμογής.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν από κοινού 11 σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων, που έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, το οποίο διαρκώς διευρύνεται: Σωματεία Μισθωτών Τεχνικών, Μηχανικών ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Εργαζομένων στο ΚΑΠΕ, Εργαζομένων στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, Εργαζομένων ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, Εργαζομένων ΕΡΓΟΣΕ, Σύλλογοι εκτάκτων συμβασιούχων ΕΜΠ (ΙΔΑΧ), Εργαζομένων ΜΟΔ του ΚΠΣ, Εργαζομένων στο ΤΕΕ, Μεταπτυχιακών ΕΜΠ.

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας συνάντησαν ένα φράχτη από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι άφησαν μόνο μια μικρή τους αντιπροσωπεία να επιδώσει το ψήφισμά τους, με το οποίο, μεταξύ άλλων, απαιτούν: Αμεση κατάργηση του Ν. 3518/06. Αύξηση των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, τουλάχιστον σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Οχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο. Αρση της απαράδεκτης διάκρισης «παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων κ.ά.

Οι σύλλογοι την Τρίτη, στις 7 μ.μ., θα συγκεντρωθούν στο ΕΜΠ, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Ηδη, πάντως, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συντονιστικό των μηχανικών για το Ασφαλιστικό αποφάσισαν στις 27 Νοέμβρη το πρωί να πραγματοποιήσουν συμβολική περικύκλωση του ΤΣΜΕΔΕ.

ΖΩΝΙΑΝΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες «χάνονται» οι πολιτικές ευθύνες

Συνεχίστηκαν για όγδοη μέρα χτες οι έρευνες της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου και των Ζωνιανών και η αστυνομοκρατία στην περιοχή που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Την ίδια στιγμή, μέρα με τη μέρα, το κλίμα που καλλιεργείται συντείνει στον αποπροσανατολισμό από τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για την υπόθεση των Ζωνιανών.

Από τα νέα ευρήματα που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία προκύπτουν τρεις βασικοί ύποπτοι για εκβιασμούς, εμπόριο ναρκωτικών και μαστροπεία. Για τη στοιχειοθέτηση και άλλων κατηγοριών, η Αστυνομία περιμένει και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης των όπλων που έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, καθώς και δακτυλικών αποτυπωμάτων που έχουν συλλεγεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της «αντιτρομοκρατικής». Σε δηλώσεις του για το θέμα, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης διέψευσε μεν τα δημοσιεύματα, αλλά είπε ότι τη στιγμή που σε μια αστυνομική έρευνα βρίσκονται και όπλα δεν μπορεί κανείς να μην εξετάσει όλες τις πτυχές που αφορούν αυτήν την υπόθεση...

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι στην υπόθεση θα συμμετέχει και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, με σκοπό να εξακριβώσει αν υπάρχουν διασυνδέσεις αστυνομικών με τα κυκλώματα εμπορίας όπλων και γυναικών στην περιοχή, καθώς και με άτομα που σχετίζονται με την ένοπλη επίθεση σε βάρος των αστυνομικών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς ζήτησε την επίσπευση, μέχρι τέλους του έτους, της ανάκρισης που διεξάγεται για υπόθεση κατάχρησης εξουσίας, με κατηγορούμενο τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Ασφάλειας Ρεθύμνου. Η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του το 2007 και η κατηγορία αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συγκαλύψεις παρανομιών. Επίσης, σε βάρος του διεξάγεται ανάκριση και για υπόθεση ψευδορκίας. Η δικογραφία βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης βουλεύματος.

Νέοι περιορισμοί στο κυνήγι

Αυστηρότερους περιορισμούς του κυνηγιού, που φτάνουν ως την πλήρη απαγόρευσή του στις πυρόπληκτες περιοχές, τους Εθνικούς Δρυμούς και αλλού, επιβάλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο. Προσαρμόζει έτσι τις ρυθμίσεις θήρας στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να ληφθούν ακόμη μεγαλύτεροι περιορισμοί για την προστασία της θηραματοπανίδας.

Ανάμεσα σε άλλα καθορίζεται η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, από 20 Αυγούστου 2007 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2008, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από 15/9/2007 μέχρι 20/1/2008 σε 3 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται, αντιστοίχως, το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου. Ακόμη απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μ. κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγιού, στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού κ.ά.

Μένει βέβαια να δούμε αν θα διενεργούνται και οι αντίστοιχοι έλεγχοι, ώστε οι περιορισμοί αυτοί να τηρηθούν...

Ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007 και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν την εκδήλωση γιορτασμού στο Γοργοπόταμο η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και όλες οι αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αναμένεται μαζική η συμμετοχή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και των φίλων της Αντίστασης.

Στον εισαγγελέα χειρουργός - «μαϊμού»

Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκε χτες το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το οποίο διευθυντής, χωρίς ειδίκευση στην καρδιοχειρουργική, χειρουργούσε περισσότερα από 20 χρόνια στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Ο γιατρός είχε προσκομίσει στο νοσοκομείο πιστοποιητικά ειδίκευσης για επεμβάσεις θώρακα και γενικής χειρουργικής, από τα οποία το ένα έφερε πλαστογραφημένη την υπογραφή του Μαγκντί Γιακούμπ! Να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα στις επεμβάσεις του ήταν διπλάσια από τη διεθνώς παραδεκτή. Εφτανε το 2000 το 25%, το 2001 το 24% και το 2002 το 17%. Στο παρελθόν συγγενείς των θυμάτων είχαν μηνύσει το γιατρό, ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις είχε καταφέρει να αθωωθεί...

Αστυνομικοί τραυμάτισαν συγκεντρωμένους

Επεισόδια με δυο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκαν χτες στη Ραφήνα κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας των κατοίκων του Γραμματικού, του Μαραθώνα και του Βαρνάβα ενάντια στη χωροθέτηση χωματερής στην περιοχή τους. Οι συγκεντρωμένοι, που επιχείρησαν να πλησιάσουν το σπίτι του πρωθυπουργού, συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 6.30 το βράδυ. Οι συγκεντρωμένοι «έσπασαν» τους δυο αστυνομικούς κλοιούς και έφτασαν κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού. Τελικά, εκπρόσωπός του δέχτηκε αντιπροσωπεία, η οποία του επέδωσε τις θέσεις τους.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • H ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ στις 24 και 25 του Νοέμβρη 2007 διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη της Ελένης Τζιώκα, μέλους του ΔΣ της, η οποία «έφυγε» πρόσφατα. Θα γίνει επίσκεψη σε περιοχές της Θεσσαλίας όπου μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος, το Σάββατο 24.11 και ώρα 7.30 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ.: 210.3220.183 και 6946.581.532
  • Το Παράρτημα Ναυπακτίας και Δωρίδας της ΠΕΑΕΑ καλεί τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες, τους φίλους της Αντίστασης στην ετήσια συνεστίασή του που γίνεται το Σάββατο 17 του Νοέμβρη 2007 και ώρα 8 το βράδυ στο εστιατόριο «Ο ΣΤΑΥΡΟΣ» στο Γρίμποβο Ναυπάκτου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανεξετάζει τις άδειες κρατουμένων

Την επανεξέταση του θεσμού των πενθήμερων αδειών στους κατάδικους και υπόδικους κρατούμενους εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή την αποτρόπαια υπόθεση βιασμού του 9χρονου παιδιού που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη, και του έδωσε εντολή για αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου του συστήματος ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και επανεξέταση του καθεστώτος αδειών των φυλακισμένων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι αδειούχοι διαπράττουν νέα εγκλήματα.

Βέβαια, για εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός του 9χρονου παιδιού, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές και να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση προτίθεται με αφορμή αυτό το γεγονός να θέσει υπό αμφισβήτηση το θεσμό της 5νθήμερης άδειας των κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ