ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Πρόκληση για την εργατική τάξη

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν σε πέντε στελέχη της ΠΟΕΕΠ

Τη βιομηχανία διώξεων σε βάρος των συνδικαλιστών και κατ' επέκταση όλων των εργαζομένων του κλάδου των εργατοϋπαλλήλων των Εμφιαλωμένων Ποτών, με αφορμή την καταδίκη πέντε στελεχών της ΠΟΕΕΠ σε 5μηνη φυλάκιση, καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Οπως τόσες φορές στο παρελθόν με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι και τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, οι εργοδότες αποθρασύνονται και προσπαθούν με δίκες και καταδίκες να τρομοκρατήσουν αγωνιστές. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα. Ακολουθούν μια σχεδιασμένη μεθόδευση που στόχο έχει να τρομοκρατήσει ολόκληρο τον κλάδο, όλη την εργατική τάξη, αποκεφαλίζοντας την ηγεσία του.

Οχι μόνο δε θα λυγίσουμε, αλλά ήρθε η ώρα για γενικευμένη εργατική αντεπίθεση απέναντι σ' αυτήν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Το ΠΑΜΕ εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους αγωνιστές της ΠΟΕΕΠ και σ' όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, απαιτεί τώρα να σταματήσουν οι τρομοκρατικές και συκοφαντικές δικαστικές διώξεις και καταδίκες.

Καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου των Εμφιαλωμένων πιο μαζικά και αποφασιστικά να εντείνουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, βάζοντας φραγμό στην επιχείρηση τρομοκρατίας των κυβερνήσεων και των μηχανισμών τους. Καλεί, επίσης, όλη την εργατική τάξη της χώρας μας όχι μόνο να συμπαρασταθεί στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕΕΠ, αλλά και να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στην πολιτική που γεννά τέτοιου είδους φασίζουσας νοοτροπίας φαινόμενα».

  • Τις καταδικαστικές αποφάσεις καταγγέλλουν με ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης και οι εργαζόμενοι στην ΠΕΠΣΙ - ΚΟΛΑ Θεσσαλονίκης.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «THYSSEN KRUP» ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Πουλάει και νοικιάζει εργάτες

Με τις πλάτες του σωματείου, η ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων υπέγραψε συμφωνητικό ενοικίασης των εργαζομένων στο τμήμα τροχαίου υλικού, το οποίο πούλησε σε ...στέλεχός της, την 1η Οκτώβρη

Τα συμφέροντα των εργατών στο Σκαραμαγκά βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (φωτ. από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση)
Τα συμφέροντα των εργατών στο Σκαραμαγκά βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (φωτ. από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση)
Τις οδυνηρές συνέπειες από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την παραμονή στη διοίκηση του Σωματείου της έκπτωτης συμβιβασμένης πλειοψηφίας, συνεχίζουν να βιώνουν οι 1.400 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ιδιαίτερα οι 200 που δουλεύουν στο τμήμα τροχαίου υλικού (τρένων). Με το πρόσχημα ότι οι 200 ...περισσεύουν και ότι το τμήμα των τρένων είναι «εκτός των στρατηγικών σχεδιασμών» της, η «Thyssen», την 1η Οκτώβρη πούλησε το τμήμα αυτό στον «Ομιλο Μέγιερ» (πρόκειται για άνθρωπο της «Thyssen»). Τώρα που ήρθαν κάποιες δουλιές, η «Thyssen» επαναφέρει στο ναυπηγείο τους 200, με τη μορφή του ...δανεισμού!

Η σχετική «Σύμβαση Δανεισμού Προσωπικού» μεταξύ των δύο εταιρειών υπογράφηκε προχτές 13 Νοέμβρη και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη του 2008. Προβλέπει ότι όποτε η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) θέλει, θα υποβάλει αίτηση προς την Εταιρεία Τροχαίου Υλικού Ελλάδας (ΕΤΥΕ), ώστε η δεύτερη να της δανείζει μέσα σε διάστημα δύο ημερών τους εργαζόμενους που θα χρειάζεται.

Το σωματείο «ΤΡΙΑΙΝΑ», με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ενθαρρύνει με τη στάση του τα αντεργατικά σχέδια. Η πλειοψηφία, αν και έχει καθαιρεθεί εδώ και ένα μήνα με την ψήφο των εργαζομένων, παραμένει γαντζωμένη στις καρέκλες της, κωλυσιεργώντας τη διαδικασία νέων εκλογών, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην «Thyssen», αλλά και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι δυνάμεις της αγωνιστικής παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά», με καθημερινές περιοδείες, συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις, όπως αυτή που εκδόθηκε χτες, συνεχίζουν να προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για την οργάνωση της πάλης. Για να προχωρήσουν στο επόμενο αναγκαίο βήμα, που είναι σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, εργαλείο στα χέρια τους, διεκδικώντας ακύρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης του ναυπηγείου - «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ το 2001 - και επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΠΚΣ
Εξω οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο

Με τους εργαζόμενους της Λέσχης συζήτησε χτες ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ παρέμβαση για τις αυθαιρεσίες της «Οικολογικής ΑΕ» έκανε στη σύγκλητο η Πανσπουδαστική

«Εξω, τώρα, οι εργολάβοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Καμία ανοχή στις εργολαβίες, και, γενικότερα, στις ιδιωτικοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι μαζί με τους φοιτητές να απειθαρχήσουν σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης και να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα».

Τα ξεκάθαρα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μετέφερε χτες ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ στους εργαζόμενους στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου του. Η σίτιση είναι μια ακόμα υπηρεσία που σκοπεύει να βάλει στο χέρι η εργολαβική εταιρεία «Οικολογική ΑΕ», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στη φύλαξη και την καθαριότητα του ΑΠΘ, με αιχμή τον εργάσιμο χρόνο.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μιλώντας στους εργαζόμενους της Φοιτητικής Λέσχης, απαίτησε την άμεση πρόσληψη όλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου από το ΑΠΘ και χρηματοδότηση από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν με τη θέση του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις μεθοδεύσεις σε βάρος των συναδέλφων τους στον τομέα της καθαριότητας από την εργολαβική εταιρεία «Οικολογική ΑΕ», αλλά και για την ανοχή που απολαμβάνει η εταιρεία από τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ μετέφερε τα ψηφίσματα συμπαράστασης στους εργαζόμενους των εργολαβικών εταιρειών του ΑΠΘ, που ψήφισαν σε γενικές συνελεύσεις φοιτητικοί σύλλογοι και η Ενωση Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων, απαιτώντας να καταργηθούν οι εργολαβίες και να περάσουν οι εργαζόμενοι στο προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Η διοίκηση του ΑΠΘ δήλωσε επί της ουσίας «άμοιρη ευθυνών», επικαλούμενη τις ευθύνες της πολιτείας για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας και ως αιτία του προβλήματος υπέδειξε την εργολαβική εταιρεία, που είχε αναλάβει την καθαριότητα του ΑΠΘ πριν από την «Οικολογική ΑΕ»! Η σύγκλητος κατέληξε στην απόφαση να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από εργατολόγους της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για να εξετάσει το ενδεχόμενο μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.


Στη Βουλή η δίωξη συνδικαλιστή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, με θέμα την απόλυση του εργαζόμενου Βασίλη Μάντζιου από τη Δημοτική επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Αγίου Παύλου. Η δημοτική αρχή εμμένει στην απόφασή της για την απόλυση του συνδικαλιστή, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που η πρωτοβάθμια Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών νομού Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτησή της. Ο συνδικαλιστής δικαιώθηκε και από την Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης. Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, εκδικείται στο πρόσωπο του συγκεκριμένου συνδικαλιστή την προηγούμενη δημοτική αρχή. Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε ενέργεια απόλυσης και να υλοποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφορά του Βασίλη Μάντζιου σε υπηρεσία του Δήμου.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΟΥΣΑ: Κατάληψη επ' αόριστον στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Νάουσα πραγματοποίησαν από χτες το πρωί οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας και διεκδίκησαν ένταξη όλων στην ειδική επιδότηση της ανεργίας ανεξάρτητα από προϋποθέσεις και διασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους. Χαρακτήρισαν προκλητική την απάντηση του ΟΑΕΔ ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει «γραμματοκομιστής» των αιτημάτων τους.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ζακύνθου διοργανώνει σήμερα στις 9 π.μ. το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νησιού, αντιδρώντας στη δίωξη του Δ. Συγούρου, του Δ. Κόμη (πρώην πρόεδρος και γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, αντίστοιχα) και του Δ. Στεριώτη, στελέχους του ΠΑΜΕ, που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του νησιού.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κλειστά θα είναι από 19-30 Νοέμβρη τα πρωινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ δε θα πραγματοποιηθεί κανένα από τα προγραμματισμένα χειρουργεία (εκτός των καρκινοπαθών και των επειγόντων) λόγω των κινητοποιήσεων της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Η ΕΝΙΘ έχει προγραμματίσει επίσης απεργία από 3-7 Δεκέμβρη με μισθολογικά αιτήματα και για την πρόσληψη γιατρών στα νοσοκομεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ