ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ «ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ»
Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης από 12 έως 22 χρόνια!

Αυτή θα είναι μία από τις συνέπειες της ένταξης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο ΕΤΑΤ, κατ' εφαρμογή του νόμου 3371/05, που εξειδικεύει το νόμο Ρέππα

Στην ένταξη και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας - του προσωπικού της «Αλφα Μπανκ» που προέρχεται από την Πίστεως - στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, ύστερα από αίτηση της εργοδοσίας και κατ' εφαρμογή του νόμου 3371/05, που εξειδικεύει στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ. Η ένταξη προβλέπεται από τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις του δημοσίου.

Αμεση συνέπεια της ένταξης θα είναι το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην πρώην Τράπεζα Πίστεως και η αύξηση των κερδών της τράπεζας, η οποία απαλλάσσεται από τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το συγκεκριμένο Ταμείο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά επτά χρόνια για τους άντρες και από 12 έως και 22 έτη για τις γυναίκες
  • Για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους μειώνονται οι συντάξεις, καθώς πλέον δε θα υπολογίζονται επί του τελευταίου μισθού, αλλά επί του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας
  • Προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στο ΙΚΑ και στους ασφαλισμένους του. Από την άλλη, η τράπεζα καλείται να καταβάλει στο ΕΤΑΤ το ποσό των 543 εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα ισόποσες ετήσιες δόσεις. Ποσό που η τράπεζα το βγάζει σε λιγότερο από έξι μήνες (!) και το οποίο εκτιμάται ότι φθάνει για να καλύψει τις συντάξεις μόλις των επόμενων έντεκα ετών

Σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ για το θέμα, η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) - αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας τη μέρα που θα συζητηθεί η τροπολογία στη Βουλή. Το περιεχόμενο ωστόσο που δίνει στην κινητοποίηση και η τακτική που ακολουθεί - των «διαλόγων» και νομικίστικων διαδικασιών - κάθε άλλο παρά βάζουν εμπόδια στην αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος του «Αγωνιστικού Μετώπου» ανέδειξε τις ευθύνες της πλειοψηφίας και υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων των εργαζομένων συνολικά που θα απορρίπτουν τους «διαλόγους», θα απαιτούν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και θα διεκδικούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Αφημένα στη μοίρα τους τα ογκολογικά νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις χτες από τους εργαζόμενους του «Μεταξά» και των «Αγίων Αναργύρων»

Η Λέτα Μεθωνιού, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μιλάει στους εργαζόμενους των δυο νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας
Η Λέτα Μεθωνιού, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μιλάει στους εργαζόμενους των δυο νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας
Αδιαφορία και αναλγησία «εις διπλούν» για τα ογκολογικά νοσοκομεία «Μεταξά» και «Αγιοι Ανάργυροι» και τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο έδειξε για μια ακόμα φορά χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εργαζόμενοι του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» του Πειραιά, που πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, έβγαλαν κραυγή αγωνίας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο εξαιτίας των ελλείψεων.

«Δεν πάει άλλο!», έλεγαν αγανακτισμένοι. Κενές παραμένουν 387 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και 45 θέσεις γιατρών, μια νοσηλεύτρια είναι υπεύθυνη για 38 ογκολογικούς ασθενείς, ενώ τις νύχτες μια νοσηλεύτρια μπορεί να είναι υπεύθυνη και για εννέα χειρουργημένους ασθενείς! «Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ασθενών. Ο καρκίνος χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία», τόνισαν.

Το αντιλαϊκό τους πρόσωπο έδειξαν οι κυβερνήσεις και για το νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι», οι εργαζόμενοι του οποίου πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Οπως κατήγγειλαν, από το 1999 οπότε και καταστράφηκε από τους σεισμούς, το νοσοκομείο δεν έχει επαναλειτουργήσει, και εξακολουθεί να βρίσκεται κατακερματισμένο σε διάφορα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικούς παράγοντες δηλώνεται ότι «αγνοούν» πότε θα λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογα ανησυχία για τους γενικότερους σχεδιασμούς που αφορούν το νοσοκομείο. Αλλά και το προσωπικό που προσλαμβάνεται (ο βασικός κορμός των «Αγίων Αναργύρων» στεγάζεται σε ασφυκτικά μικρούς χώρους στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων) μετακινείται ως «πλεονάζον» σε άλλα νοσοκομεία, δήθεν για εκπαίδευση.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του «Μεταξά» αναφέρθηκε σε αυτές ακριβώς τις μετακινήσεις, σε 39 ακόμα προσλήψεις παλιότερων προκηρύξεων και προσλήψεις συμβασιούχων, επιχειρώντας να εμφανίσει κυβερνητικό ενδιαφέρον για το νοσοκομείο τάζοντας... σταγόνες στον ωκεανό των ελλείψεων.

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα!», ήταν η απάντηση του υφυπουργού και στα αιτήματα των εργαζομένων των «Αγίων Αναργύρων» για άμεση λειτουργία του νέου νοσοκομείου. Ενώ επέμεινε στη λογική των μετακινήσεων του προσωπικού του νοσοκομείου.

Εκτόξευση κερδών στο «Υγεία»

Με ένα διθυραμβικό τρόπο, που αποκαλύπτει τη χωρίς όρια επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας, το «Υγεία ΑΕ» ανακοίνωσε - όπως αναφέρει το ίδιο - «εκτόξευση κερδών μέσα στο εννιάμηνο του 2007».

Ανάμεσα στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε φιγουράρουν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από τους φόρους: Εφτασαν στα 10,3 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 395%, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2006. Σε εταιρικό επίπεδο τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 916%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, που ήταν 0,987 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν κατά 82,5% και ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών στον Ομιλο ανήλθε σε 81,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19%, έναντι 68,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2006. Σε εταιρικό επίπεδο αυξήθηκε κατά 16,9% και ανήλθε σε 79,7 εκατ. ευρώ, έναντι 68,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Στα όριά του το Ακτινολογικό

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η λειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Ιδιαίτερα προβληματική καθίσταται η λειτουργία των Ακτινολογικών Εργαστηρίων. Πέρα από την άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, σοβαρό θέμα υπάρχει με τον ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς τα μηχανήματα χρησιμοποιούνται πάνω από μία 25ετία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους.

«Εχουμε φθάσει σε σημείο να δουλεύουμε με προσωπικό ασφαλείας, με συνεχή και εξαντλητικά ωράρια, αφού, όπως γνωρίζετε, το "Ιπποκράτειο" εφημερεύει τουλάχιστον τα 2/3 του μήνα», γράφουν σε υπόμνημά τους 21 χειριστές του Ακτινολογικού. «Τα οφειλόμενα ρεπό συνεχώς αυξάνονται», σημειώνουν και καταγγέλλουν ότι οι εφημερίες, εδώ και δυόμισι χρόνια, γίνονται σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, ενώ στη νυχτερινή εφημερία δεν υπάρχει καν γραμματειακή υποστήριξη. Η διοίκηση, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, συνεχίζει να αδιαφορεί. Γι' αυτό ζητούν από το σωματείο τους να στηρίξει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματά τους για πενθήμερη εργασία, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

Σε απάντησή της, η διοίκηση ισχυρίζεται ότι τα οφειλόμενα ρεπό θα μειωθούν μέχρι το Φλεβάρη, αφού θα προσληφθεί επικουρικό προσωπικό, αλλά και άτομα μέσω των προγραμμάτων stage του ΟΑΕΔ με 18μηνες συμβάσεις. Ενώ προκλητικά δηλώνει ότι δεν υφίσταται πρόβλημα στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο κενό οι απόπειρες τρομοκράτησης

Συγκέντρωση ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής αύριο 16 Νοέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, καλώντας τα σωματεία και τους συνδικαλιστές στους ΟΤΑ Αττικής να δώσουν μαζικό «παρών». Η συγκέντρωση γίνεται τη μέρα και ώρα που θα εκδικαστεί η προσφυγή της δημοτικής αρχής Ηρακλείου Αττικής, η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες απαιτεί να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δήμο που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά. Για την ίδια μέρα, η ΔΑΣ ΟΤΑ έχει ήδη κάνει πρόταση στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) να κηρύξει παναττική στάση εργασίας (11 έως τέλος της βάρδιας). Οι εργαζόμενοι στο Δήμο συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ