ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενιαίος ο χαρακτήρας της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Τη ριζική αντίθεση του Κόμματος στην εξίσωση των εργαζομένων προς τα κάτω, μέσα από την «ενοποίηση» των ταμείων, επαναδιατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αμέσως μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ

Στον ενιαίο χαρακτήρα της αντιασφαλιστικής επίθεσης στάθηκε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις που έκανε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ για το ζήτημα της ένταξης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων στην «Αλφα Μπανκ» στο ΕΤΑΤ, μέσω τροπολογίας που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Υποστηρίζουμε, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, οπωσδήποτε την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία χαρίζεται πακτωλός χρημάτων - 580 εκατ. ευρώ λένε, αλλά μπορεί να είναι πολύ παραπάνω - στην ALPHA BANK, μεταφέροντας το ταμείο των εργαζομένων σ' αυτό το προσωρινό ταμείο που έχουν φτιάξει, που είναι ο κατήφορος προς ένα, μειωμένων δυνατοτήτων, ΙΚΑ.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ενοποίηση των ταμείων που προβλεπόταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη σημερινή και που έχει στόχο την εξίσωση προς τα κάτω των εργαζομένων. Είμαστε αντίθετοι να χάνουν κεκτημένα δικαιώματα οι εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που υπάρχει καταιγιστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον τους.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημα και των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και των άλλων χώρων, των πρώην ΔΕΚΟ, είναι ενιαίο με το πρόβλημα των εργατοϋπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και δεν πρέπει να περάσει η αντίληψη, που προωθεί ιδιαίτερα η κυβέρνηση, περί της "κοινωνικής ισότητας" των εργαζομένων, αξιοποιώντας κάποιες διαφορές σε μισθούς ή στη μονιμότητα της εργασίας. Η επιχείρηση της "κοινωνικής ισότητας" είναι να φέρουν στο κατώτερο και στο κατώτατο σημείο ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, που με αγώνες ή από τον τομέα της δουλιάς τους είχαν κάποιες κατακτήσεις για τις οποίες όμως όχι μόνο δεν είναι ένοχοι, αλλά καλώς τις είχαν. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να εξισωθούν προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω».

«ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΑΜΕΙΩΝ
Πέλεκυς σε συντάξεις και παροχές

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης με την ΕΣΗΕΑ για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις συνέπειες που θα έχουν για το σύνολο των ασφαλισμένων

«Ενοποίηση» - πέλεκυ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο των «επιστημόνων» σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε χτες από τις συναντήσεις του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και αντιπροσώπους των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών. Σημειώνεται ότι σε αυτό το νέο Ταμείο (ένα από τα 6 ή 8 που θα προκύψουν από τις «ενοποιήσεις», σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια), η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη του ΤΣΠΕΑΘ και άλλων ταμείων Τύπου, του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών) και του ΤΣΑΥ των γιατρών και φαρμακοποιών.

Τα λεγόμενα του υπουργού Απασχόλησης στη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσουν στους ασφαλισμένους του ΤΣΠΕΑΘ, καθώς, παρά τα μισόλογα, γίνεται καθαρό ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα μπαίνουν στις μυλόπετρες της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σαρώνει δικαιώματα σε όλες τις ηλικίες

Οι ισχυρισμοί περί «ήπιων προσαρμογών», στους οποίους κατέφυγε και χτες ο υπουργός Απασχόλησης, σημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι ασφαλισμένοι πριν τις 31/12/1982, με την πάροδο μιας πενταετίας από την ψήφιση του νόμου, θα βγαίνουν στη σύνταξη με τους όρους που βγαίνουν οι ασφαλισμένοι μεταξύ της περιόδου 1982-1992. Πρακτικά, αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και θα υποχρεώνονται να συμπληρώνουν και το 58ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 55ο οι γυναίκες.
  • Εκεί που οι σχεδιασμοί θα επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα είναι στη γενιά που ασφαλίστηκε στο Ταμείο μεταξύ 1982- 1992. Οι εργαζόμενοι αυτοί, σε βάθος μιας πενταετίας, θα υπαχθούν στο καθεστώς που ισχύει για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Πράγμα που σημαίνει ότι η έξοδος στη σύνταξη προϋποθέτει τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, εκτός ορισμένων μικρών κατηγοριών (μητέρες με ανήλικα).
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με το ύψος των συντάξεων γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων (1982-1992), αλλά και για τους μετά το 1993 για τους οποίους ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται στην τελευταία διετία. Εδώ οι αλλαγές είναι πιθανόν να αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο θα ενταχθούν και μετά τις ενοποιήσεις, αφού η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς εξετάζει την αλλαγή του υπολογισμού της σύνταξης όχι στην πενταετία, αλλά σε ευρύτερη χρονική περίοδο (π.χ. 10ετία).
  • Υπό απειλή τίθενται και οι πόροι των Ταμείων, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την παρακράτηση του 10% των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» - αν και στην πράξη πρόκειται για εισφορές - την οποία θα αποδίδει στο ταμείο «κοινωνικής ασφάλισης». Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναλάβει την ιστορία του ΛΑΦΚΑ. Να παρακρατεί δηλαδή κεφάλαια από ταμεία που είναι σε μια σχετικά εύρωστη θέση και να τα διοχετεύσει στον νέο «κουμπαρά» για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τα όποια αναλογιστικά «προβλήματα» προκύψουν στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται μόνο ότι η «ιδέα» του κουμπαρά προέρχεται από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την οποία βέβαια η κυβέρνηση φέρνει στα μέτρα της πολιτικής της, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Στο στόχαστρο Επικουρικό και ΕΔΟΕΑΠ

Αν και ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, εννοείται ότι στο στόχαστρο μπαίνει και το επικουρικό ΕΔΟΕΑΠ, αφού στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «ενοποίηση» και αυτών των κλάδων. Αλλωστε, οι σχεδιασμοί αυτοί, όσον αφορά στον τομέα της επικουρικής σύνταξης προβλέπουν τη μείωσή του σε ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 20%. Για όλα τα παραπάνω θέματα συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ.

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ταμείου Νομικών έγινε γνωστό ότι θα συγκροτηθεί μία Επιτροπή, η οποία και θα δώσει τις απόψεις στο υπουργείο Απασχόλησης. Σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των γιατρών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύεται τραυματισμένος από χτες ο εργαζόμενος Δημήτρης Σωτηρόπουλος, 51 ετών, σιδεράς, που έπεσε στο κενό από οροφή νεοαναγειρόμενης οικοδομής στην Αγ. Παρασκευή. Μέχρι αργά χτες το μεσημέρι οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) δεν είχαν ενημερωθεί για το συμβάν.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας (12.15 έως 15.15 το μεσημέρι) κήρυξε η ΟΤΟΕ για τις 22 Νοέμβρη, μέρα κατά την οποία θα συζητιέται στη Βουλή η τροπολογία για το ταμείο αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της «Αλφα Μπανκ». Ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Αλφα Μπανκ» θα πραγματοποιήσει 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 και 22 Νοέμβρη.

«ΚΑΖΗΣ»: Νέα πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Απασχόλησης διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 20/11, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στον «ΚΑΖΗ», στους οποίους οφείλονται μισθοί μέχρι και 10 μηνών.

Ολοι αύριο στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), πραγματοποιείται η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη. Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 27 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 - Αίθουσα Θεάτρου).

Στο πλαίσιο, τέλος, της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης, οι μαζικοί φορείς του Βύρωνα (Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ και Παράρτημα ΠΕΑΕΑ) διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, αύριο Τετάρτη 21 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (πρώην «Λουίζα»).

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καμιά αναμονή, όλοι στη μάχη!

Σε ανακοίνωσή του για τις χτεσινές εξελίξεις το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει:

«Τα όσα αποκάλυψε η κυβέρνηση στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προειδοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που έλεγε ότι:

-- Η "ενοποίηση" των Ταμείων, όπως προωθείται από τη ΝΔ στη βάση των νόμων του ΠΑΣΟΚ, είναι το όχημα για να εξισωθούν προς τα κάτω δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, ανεξάρτητα από κλάδο και αντικείμενο δουλιάς

-- Η αντιασφαλιστική επίθεση δεν αφορά μια συγκεκριμένη ηλικιακή ή επαγγελματική κατηγορία εργαζομένων. Μας αφορά όλους, άνδρες και γυναίκες, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

-- Οι καθησυχαστικές παραινέσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών το μόνο που κατάφεραν τόσα χρόνια ήταν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό των εργαζομένων και να διευκολύνουν το αντιασφαλιστικό έργο της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι όψιμες "αγωνιστικές" κορόνες δεν πείθουν κανέναν

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στον Τύπο και στα ΜΜΕ να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων σε ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και στη βάση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους. Καμιά αναμονή! Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, όλοι στη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ