Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΑΜΕΙΩΝ
Πέλεκυς σε συντάξεις και παροχές

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης με την ΕΣΗΕΑ για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις συνέπειες που θα έχουν για το σύνολο των ασφαλισμένων

«Ενοποίηση» - πέλεκυ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο των «επιστημόνων» σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε χτες από τις συναντήσεις του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και αντιπροσώπους των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών. Σημειώνεται ότι σε αυτό το νέο Ταμείο (ένα από τα 6 ή 8 που θα προκύψουν από τις «ενοποιήσεις», σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια), η κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη του ΤΣΠΕΑΘ και άλλων ταμείων Τύπου, του Ταμείου Νομικών, του ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών) και του ΤΣΑΥ των γιατρών και φαρμακοποιών.

Τα λεγόμενα του υπουργού Απασχόλησης στη συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσουν στους ασφαλισμένους του ΤΣΠΕΑΘ, καθώς, παρά τα μισόλογα, γίνεται καθαρό ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα μπαίνουν στις μυλόπετρες της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σαρώνει δικαιώματα σε όλες τις ηλικίες

Οι ισχυρισμοί περί «ήπιων προσαρμογών», στους οποίους κατέφυγε και χτες ο υπουργός Απασχόλησης, σημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι ασφαλισμένοι πριν τις 31/12/1982, με την πάροδο μιας πενταετίας από την ψήφιση του νόμου, θα βγαίνουν στη σύνταξη με τους όρους που βγαίνουν οι ασφαλισμένοι μεταξύ της περιόδου 1982-1992. Πρακτικά, αυτό θα οδηγήσει στο να χάσουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και θα υποχρεώνονται να συμπληρώνουν και το 58ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 55ο οι γυναίκες.
  • Εκεί που οι σχεδιασμοί θα επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα είναι στη γενιά που ασφαλίστηκε στο Ταμείο μεταξύ 1982- 1992. Οι εργαζόμενοι αυτοί, σε βάθος μιας πενταετίας, θα υπαχθούν στο καθεστώς που ισχύει για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. Πράγμα που σημαίνει ότι η έξοδος στη σύνταξη προϋποθέτει τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, εκτός ορισμένων μικρών κατηγοριών (μητέρες με ανήλικα).
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με το ύψος των συντάξεων γι' αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων (1982-1992), αλλά και για τους μετά το 1993 για τους οποίους ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται στην τελευταία διετία. Εδώ οι αλλαγές είναι πιθανόν να αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο θα ενταχθούν και μετά τις ενοποιήσεις, αφού η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς εξετάζει την αλλαγή του υπολογισμού της σύνταξης όχι στην πενταετία, αλλά σε ευρύτερη χρονική περίοδο (π.χ. 10ετία).
  • Υπό απειλή τίθενται και οι πόροι των Ταμείων, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την παρακράτηση του 10% των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» - αν και στην πράξη πρόκειται για εισφορές - την οποία θα αποδίδει στο ταμείο «κοινωνικής ασφάλισης». Εδώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναλάβει την ιστορία του ΛΑΦΚΑ. Να παρακρατεί δηλαδή κεφάλαια από ταμεία που είναι σε μια σχετικά εύρωστη θέση και να τα διοχετεύσει στον νέο «κουμπαρά» για να αντιμετωπιστούν μελλοντικά τα όποια αναλογιστικά «προβλήματα» προκύψουν στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται μόνο ότι η «ιδέα» του κουμπαρά προέρχεται από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την οποία βέβαια η κυβέρνηση φέρνει στα μέτρα της πολιτικής της, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο.

Στο στόχαστρο Επικουρικό και ΕΔΟΕΑΠ

Αν και ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, εννοείται ότι στο στόχαστρο μπαίνει και το επικουρικό ΕΔΟΕΑΠ, αφού στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «ενοποίηση» και αυτών των κλάδων. Αλλωστε, οι σχεδιασμοί αυτοί, όσον αφορά στον τομέα της επικουρικής σύνταξης προβλέπουν τη μείωσή του σε ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 20%. Για όλα τα παραπάνω θέματα συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ.

Από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ταμείου Νομικών έγινε γνωστό ότι θα συγκροτηθεί μία Επιτροπή, η οποία και θα δώσει τις απόψεις στο υπουργείο Απασχόλησης. Σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των γιατρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διά ζώσης θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (2021-11-17 00:00:00.0)
Κράτος και εργοδοσία να πληρώσουν για τον ΕΔΟΕΑΠ (2017-06-01 00:00:00.0)
Η λύση βρίσκεται στον ενιαίο αγώνα με όλους τους εργαζόμενους, για όλα τα δικαιώματα (2013-03-10 00:00:00.0)
Οι «βολεμένοι» δημοσιογράφοι και οι αγώνες (2008-03-16 00:00:00.0)
Αντιδρά η ΕΣΗΕΑ (2007-09-28 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις για το ΤΣΠΕΑΘ (1999-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ