ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008

Κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, με την κατάθεση χτες του κρατικού προϋπολογισμού του 2008. Ενός ταξικού προϋπολογισμού, ο οποίος ενσωματώνει το σύνολο των βάρβαρων πολιτικών στις οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, με βασικές επιδιώξεις: Τη διασφάλιση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στην ΕΕ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010, με τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτό, στο σκέλος των κρατικών εσόδων, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πραγματικό ρεσάλτο στα λαϊκά εισοδήματα, μέσω κυρίως της επιβολής του φόρου κατοχής στα ακίνητα και την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας των καυσίμων, σε μια περίοδο που οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων έχουν απογειωθεί. Στο δε σκέλος των δαπανών συνεχίζονται οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, πολιτικές οι οποίες ανοίγουν διάπλατα τις λεωφόρους της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής τους. Επαχθής εξάλλου προβλέπεται και η εισοδηματική πολιτική για το νέο έτος. Τη στιγμή που ένα μείγμα εισαγόμενου πληθωρισμού (διεθνείς τιμές πετρελαίου, σιτηρά κλπ.) και αχαλίνωτης κερδοσκοπίας στην εσωτερική αγορά βομβαρδίζουν τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ονομαστικές αυξήσεις περί το 3% στους μισθούς και 4% στις συντάξεις, «αυξήσεις» οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέα μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Δεν είναι όμως μόνο το επαχθές δημοσιονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα το 2008. Οι προωθούμενες νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις, η συνεχιζόμενη τραπεζική υπερχρέωση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, το κερδοσκοπικό παιγνίδι σε βασικά είδη διατροφής που πλήττει το λαϊκό εισόδημα και η συνέχιση των πολιτικών παράδοσης περιουσιακών στοιχείων και υποδομών του Δημοσίου σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, συνθέτουν το γκρίζο περιβάλλον με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωπα τα εκατομμύρια των εργαζομένων από τις αρχές του νέου έτους.

Αλλά και αυτό το αρνητικό, για τα λαϊκά στρώματα, περιβάλλον άσκησης της οικονομικής πολιτικής, θα ανατραπεί σε χειρότερη ακόμα κατεύθυνση, αν εκδηλωθεί η πιθανολογούμενη διεθνής οικονομική κρίση και επιβεβαιωθούν σενάρια που κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού, άνοδο των επιτοκίων και της ανεργίας και δραματική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Αντιλαϊκή επέλαση με καταιγίδα φόρων

Μεγάλες αυξήσεις σε ΦΠΑ και άμεση φορολογία, ενώ νέα βάρη θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι από το νέο φόρο στα ακίνητα και την κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης

Καταιγίδα νέων φόρων και άλλων επιβαρύνσεων για τα λαϊκά στρώματα επιφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον προϋπολογισμό εσόδων για την επόμενη χρονιά. Σε μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα κίνηση προχωρά σε αύξηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων (13,9%), αύξηση στη φορολογία φυσικών προσώπων (7,2%), επιβάλλει νέα τέλη στα ακίνητα (275%!) και στα πετρελαιοειδή (43,6%). Συνολικά, επιδιώκεται να εισπραχθούν επιπλέον 6 δισ. ευρώ, ποσά που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των μονοπωλιακών ομίλων και, παράλληλα, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,7% του ΑΕΠ φέτος.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και για την επόμενη χρονιά είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα προστατεύονται κατά προκλητικό τρόπο από το βάρβαρο αυτό φορολογικό γιουρούσι. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι οι εισπράξεις από τη φορολογία Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεων) προβλέπεται να ανέλθουν στα 4,9 δισ. ευρώ, αυξημένες μόλις κατά 4,6% σε σχέση με τα φετινά έσοδα. Αντίθετα, οι κάτοχοι μεγάλου πλούτου έχουν λαμβάνειν... Μειώνονται εκ νέου οι φορολογικοί συντελεστές για τα υψηλά εισοδήματα στο 37% - έναντι 39% το 2007 - ενώ καταργείται και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος μετακυλιέται στο σύνολο των πολιτών... Στα αρνητικά για τους εργαζόμενους, πρέπει να προσμετρηθεί ότι για μια ακόμη χρονιά δεν τιμαριθμοποιούνται οι φορολογικές κλίμακες.

Τα έσοδα Τακτικού και ΠΔΕ

Με προβλεπόμενη ονομαστική άνοδο του (αναθεωρημένου) ΑΕΠ κατά 7%, τα τακτικά έσοδα του νέου κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12,1% και ειδικά τα φορολογικά κατά 12,9%. Ειδικότερα, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,3 δισ. ευρώ και να ανέλθουν στα 58,1 δισ. ευρώ (έναντι 51,8 δισ. ευρώ το 2007). Για την επίτευξη του στόχου αυτού, στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται να εισπράξουν από τους άμεσους φόρους 22 δισ. ευρώ (αύξηση ποσοστού 11,5%). Στους δε έμμεσους φόρους έχουν εγγράψει ποσό ίσο με 32,6 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 13,9%). Τα συνολικά φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) προβλέπεται να ανέλθουν στα 54,65 δισ. ευρώ, έναντι 48,4 δισ. ευρώ φέτος. Σε ό,τι αφορά τα μη φορολογικά έσοδα (απολήψεις από ΕΕ, εισπράξεις μεριδίων από συμμετοχές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις κλπ.), προβλέπεται να ανέλθουν στα 3,4 δισ. ευρώ ή ποσοστό αύξησης 0,9%.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προβλέπεται να ανέλθουν στα 4,5 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 9% ως προς το 2007.

Μοχλοί τροφοδότησης των εσόδων του νέου προϋπολογισμού, από τους οποίους προσδοκούν να εισπράξουν τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ, είναι, κατά βάση, οι νέοι φόροι στα ακίνητα, στα καύσιμα, σε ποτά, τσιγάρα, φόροι οι οποίοι πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Τα έσοδα από το φόρο στην ακίνητη περιουσία προβλέπεται να ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 240 εκατ. ευρώ το 2007 και να αυξηθούν κατά 275%. Ο δε ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων προβλέπεται να φτάσει τα 4,15 δισ. ευρώ (ποσοστό 43,6%). Συνολικά, στην έμμεση φορολογία, οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται αυξημένοι κατά 19,1% και οι φόροι συναλλαγών κατά 11,8%. Ο δε ΦΠΑ, ο επαχθέστερος των επαχθών φόρος, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,6% και να ανέλθει στα 19,9 δισ. ευρώ.

ΔΑΠΑΝΕΣ
Στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου

Στα 59 δισ. ευρώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού. Αποψιλώνονται δαπάνες και επιδοτήσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Πακτωλός χρημάτων για μεγαλοεπιχειρηματίες και τράπεζες

Κομμένος και ραμμένος στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο τρόπος διάθεσης των προβλεπόμενων δαπανών του προϋπολογισμού και για το 2008. Η κυβέρνηση της ΝΔ εντατικοποιεί την υποχρηματοδότηση δαπανών, ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα, κόβοντας μια σειρά από επιδοτήσεις προσθέτοντας έτσι νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, οι κυβερνώντες εντείνουν την αναδιανομή εισοδημάτων χαρίζοντας πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), αλλά και στους τραπεζίτες (για την αποπληρωμή του υπέρογκου δημόσιου χρέους και τη σύναψη νέου δανεισμού). Απόλυτα χαρακτηριστική είναι η καρατόμηση του λεγόμενου ταμείου κοινωνικής συνοχής από το οποίο, με βάση τις επίσημες «δεσμεύσεις» θα μοίραζαν στα 2,1 εκατ. κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, δηλαδή σε κατάσταση απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ δηλαδή μόλις σε 66 λεπτά τη μέρα. Από πόρους του προϋπολογισμού αποδίδουν μόλις 100 εκατ. ευρώ ομολογώντας ότι τα υπόλοιπα - και στο βαθμό που αποδοθούν - θα προέλθουν από περικοπές άλλων κονδυλίων ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι συνολικές δαπάνες του νέου προϋπολογισμού (πλην τοκοχρεολυσίων) φτάνουν σε 59,06 δισ. ευρώ (από 55,02 δισ. ευρώ το 2007 παίρνοντας αύξηση 7,3%). Οι δαπάνες για την αποπληρωμή των χρεολυσίων του δημόσιου χρέους υπολογίζονται σε 26,2 δισ. ευρώ (από 23,5 δισ. ευρώ) καταγράφοντας άλμα 11,3%. Το σύνολο των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους εκτινάσσεται σε 36,7 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο αστρονομικό 75% των πρωτογενών δαπανών (48,56 δισ. ευρώ) που αφορούν τα έξοδα λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Ο νέος δανεισμός του κράτους για το 2008 προδιαγράφεται στο αστρονομικό ύψος των 39,33 δισ. ευρώ.

Η καταναμή των δαπανών, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2008 έχουν ως εξής:

  • Οι αποδοχές και συντάξεις προβλέπεται να ανέλθουν σε 22,68 δισ. ευρώ (από 20,8 δισ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση 8,9%. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι ωριμάνσεις μισθών, τα αναδρομικά των δικαστικών (180 εκατ. ευρώ), το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών κ.ά. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι η εισοδηματική πολιτική του 2008 θα κινηθεί χαμηλότερα ακόμη και από τον επίσημο πληθωρισμό. Το κονδύλι για μισθούς εκτιμάται σε 19,2 δισ. ευρώ (από 17,6 δισ. ευρώ) με εμφανιζόμενη αύξηση 9,2% και οι συντάξεις σε 5,4 δισ. ευρώ (από 4,97 δισ. ευρώ) με αύξηση 8,9%.
  • Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες μειώνονται κατά 6,9%, εξαιτίας και της συρρίκνωσης των κρατικών επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς και άλλους φορείς. Είναι απόλυτα φανερό ότι τα σπασμένα θα φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα και με νέες ανατιμήσεις. Το συνολικό κονδύλι προδιαγράφεται σε 8,67 δισ. ευρώ (από 9,33 δισ. ευρώ). Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις σε φορείς θα υποχωρήσουν 8,3% και θα διαμορφωθούν σε 2,35 δισ. ευρώ (από 2,56 δισ. ευρώ). Οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζουν κάθετη πτώση 25,3% σε εμφανίζονται σε 2,66 δισ. ευρώ (από 2,46 δισ. ευρώ). Αντίθετα, η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα πρόθυμη να πληρώσει τα αναδρομικά χαράτσια στην ΕΕ μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Εν προκειμένω, οι αποδόσεις στην ΕΕ εκτινάσσονται σε ποσοστό 20,9% και φτάνουν σε 2,68 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές το αναδρομικό χαράτσι που θα πληρωθεί το 2008 εξαιτίας του αναθεωρημένου ΑΕΠ θα φτάσει σε 1,11 δισ. ευρώ.
  • Οι πολεμικές δαπάνες όπως αυτές αποτυπώνονται στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας θα ενισχυθούν σε 1,8 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 5,9%.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Θηλιά στα Ταμεία

Στην πεπατημένη της υποχρηματοδότησης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης βαδίζει και ο προϋπολογισμός του 2008, τον οποίο κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για να ξετυλίξει τη νέα της επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση νομιμοποιεί ουσιαστικά την κλεψιά σε βάρος του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, αφού για την πενταετία 2003-2007 τα χρέη του κράτους από τους θεσμοθετημένους πόρους (1% του ΑΕΠ) αντί να καταβληθούν σε χρήματα, παραπέμπονται να αποδοθούν στο μέλλον με την έκδοση ειδικών ομολόγων. Το ύψος του ποσού που δεν αποδίδεται, όπως ρητά προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, ανέρχεται στο ποσό των 1.172 εκατομμυρίων ευρώ! Επιπλέον και για φέτος ο προϋπολογισμός δεν καταγράφει ούτε ένα ευρώ για τον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε να αποδοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση, αφού φέρνει στα μέτρα της αντιασφαλιστικής πολιτικής της τις χρηματοδοτήσεις, πρόκειται να αποδώσει τελικά μόνο για το 2008 το θεσμοθετημένο ποσό του 1% του ΑΕΠ, το οποίο ανέρχεται στα 2.450 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό όμως που έτσι και αλλιώς είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του ΙΚΑ.

Η ίδια συνταγή ακολουθείται και στην περίπτωση του ενοποιημένου ταμείου των αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ). Η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 177 του 2007. Συνολικά η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, μαζί με τις αποδόσεις από άλλες πηγές ύψους 66 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση του κράτους ύψους 450 ευρώ, θα ανέλθει στα 716 εκατ. ευρώ. Τα γλίσχρα αυτά ποσά δίνονται για ένα ταμείο που μετά και την ενοποίηση, η αντιασφαλιστική πολιτική το έχει οδηγήσει να ρευστοποιεί περιουσιακά του στοιχεία για να πληρώσει τις συντάξεις. Οταν οι υποχρεώσεις του μόνο προς τρίτους ανέρχονται στα 900 εκατομμύρια ευρώ..!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε... ελεύθερη πτώση

Συνεχίζεται η «ελεύθερη πτώση» των κονδυλίων για τον πολιτισμό από τον κρατικό προϋπολογισμό, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά.

Το συνολικό ποσό των 565,16 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζεται για τον πολιτισμό το 2008 αποτελεί το 0,56% του γενικού συνόλου έναντι του 0,7% του 2007 και 0,82% του 2006. Το 2007 δόθηκαν αισθητά λιγότερα ποσά από τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί (κατά 3,3 εκατ. ευρώ από τον Τακτικό και κατά 80 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Μείωση προκύπτει και στο ποσοστό του πολιτισμού επί του ΑΕΠ: 0,23% για το 2008 έναντι 0,30% το 2007 και 0,33% το 2006.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Ισα ίσα στο 3% του ΑΕΠ

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2008.

Η κυβέρνηση προϋπολογίζει συνολικά για το υπουργείο Παιδείας 6,77 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και 799 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στον προϋπολογισμό μπορεί να προβλέπεται, μια σχετική αύξηση των κονδυλίων, ωστόσο, το ποσοστό των δαπανών για την Παιδεία υπολείπονται του περσινού και αντιστοιχεί στο 7,55% του προϋπολογισμού (2007: 8,98%) και στο 3,09% του ΑΕΠ (2007: 3,79%)!

Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι το 2007 δε δόθηκαν καν ούτε τα περιορισμένα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί και τα οποία έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ κατώτερα των αναγκών που έχει ο τομέας της Παιδείας. Ετσι, ενώ προβλέπονταν κονδύλια ύψους 6,35 δισ. ευρώ, τελικά δόθηκαν μόνο τα 6,29 δισ. ευρώ!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για τον προϋπολογισμό:

«Ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την υλοποίηση του προϋπολογισμού, γιατί και ο φετινός αποτελεί πρόσθετη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα.

Ο προϋπολογισμός θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, διασφαλίζοντας την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ιδιαίτερα με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, το πλαίσιο ενοποίησης της φορολόγησης καυσίμων θέρμανσης και κίνησης, η επιβολή ετήσιου τέλους για τα ακίνητα σε συνδυασμό με πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Από την άλλη, νέος πακτωλός προβλέπεται να διοχετευτεί στους μονοπωλιακούς ομίλους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών υποδομών και υπηρεσιών. Ετσι προωθούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

Την ίδια στιγμή, οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, σε συνδυασμό και με τον πληθωρισμό.

Αποδεικνύεται ότι παραμένει σταθερός ο αντιλαϊκός ταξικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις μεταβολές στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και την έξοδο από το καθεστώς "επιτήρησης" της ΕΕ.

Ο λαός μπορεί και πρέπει να αντεπιτεθεί, προτάσσοντας το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του, ενάντια στην πολιτική του λεγόμενου "ευρωμονόδρομου"».

Στη Βουλή από 16 έως 20 Δεκέμβρη

Από τις 16 έως και τις 20 Δεκέμβρη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο τακτικός προϋπολογισμός του 2008, τον οποίο κατέθεσε χτες στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη στις 12 τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη ονομαστική ψηφοφορία για την έγκρισή του.

Θα προηγηθεί συζήτηση του προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει την Τρίτη 27 Νοέμβρη.

ΠΑΣΟΚ
Πλήττεται η ανταγωνιστικότητα...

Το «πλήγμα» που θα υποστεί η «ανταγωνιστικότητα» της «οικονομίας» από το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, διά στόματος του αρμόδιου εισηγητή του Γ. Μαγκριώτη. Ο ίδιος... επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «πρόσθετη μεγάλη φορολογία των πολιτών, τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την Ερευνα», ξεχνώντας προφανώς ότι η ΝΔ βαδίζει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καταρτίζοντας τους προϋπολογισμού της στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ