Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Θηλιά στα Ταμεία

Στην πεπατημένη της υποχρηματοδότησης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης βαδίζει και ο προϋπολογισμός του 2008, τον οποίο κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για να ξετυλίξει τη νέα της επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων.

Με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση νομιμοποιεί ουσιαστικά την κλεψιά σε βάρος του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, αφού για την πενταετία 2003-2007 τα χρέη του κράτους από τους θεσμοθετημένους πόρους (1% του ΑΕΠ) αντί να καταβληθούν σε χρήματα, παραπέμπονται να αποδοθούν στο μέλλον με την έκδοση ειδικών ομολόγων. Το ύψος του ποσού που δεν αποδίδεται, όπως ρητά προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, ανέρχεται στο ποσό των 1.172 εκατομμυρίων ευρώ! Επιπλέον και για φέτος ο προϋπολογισμός δεν καταγράφει ούτε ένα ευρώ για τον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε να αποδοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ετσι η κυβέρνηση, αφού φέρνει στα μέτρα της αντιασφαλιστικής πολιτικής της τις χρηματοδοτήσεις, πρόκειται να αποδώσει τελικά μόνο για το 2008 το θεσμοθετημένο ποσό του 1% του ΑΕΠ, το οποίο ανέρχεται στα 2.450 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό όμως που έτσι και αλλιώς είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του ΙΚΑ.

Η ίδια συνταγή ακολουθείται και στην περίπτωση του ενοποιημένου ταμείου των αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ). Η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 177 του 2007. Συνολικά η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, μαζί με τις αποδόσεις από άλλες πηγές ύψους 66 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση του κράτους ύψους 450 ευρώ, θα ανέλθει στα 716 εκατ. ευρώ. Τα γλίσχρα αυτά ποσά δίνονται για ένα ταμείο που μετά και την ενοποίηση, η αντιασφαλιστική πολιτική το έχει οδηγήσει να ρευστοποιεί περιουσιακά του στοιχεία για να πληρώσει τις συντάξεις. Οταν οι υποχρεώσεις του μόνο προς τρίτους ανέρχονται στα 900 εκατομμύρια ευρώ..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ