Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ
Στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου

Στα 59 δισ. ευρώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού. Αποψιλώνονται δαπάνες και επιδοτήσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Πακτωλός χρημάτων για μεγαλοεπιχειρηματίες και τράπεζες

Κομμένος και ραμμένος στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο τρόπος διάθεσης των προβλεπόμενων δαπανών του προϋπολογισμού και για το 2008. Η κυβέρνηση της ΝΔ εντατικοποιεί την υποχρηματοδότηση δαπανών, ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα, κόβοντας μια σειρά από επιδοτήσεις προσθέτοντας έτσι νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, οι κυβερνώντες εντείνουν την αναδιανομή εισοδημάτων χαρίζοντας πακτωλό χρημάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), αλλά και στους τραπεζίτες (για την αποπληρωμή του υπέρογκου δημόσιου χρέους και τη σύναψη νέου δανεισμού). Απόλυτα χαρακτηριστική είναι η καρατόμηση του λεγόμενου ταμείου κοινωνικής συνοχής από το οποίο, με βάση τις επίσημες «δεσμεύσεις» θα μοίραζαν στα 2,1 εκατ. κατοίκους που βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, δηλαδή σε κατάσταση απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ δηλαδή μόλις σε 66 λεπτά τη μέρα. Από πόρους του προϋπολογισμού αποδίδουν μόλις 100 εκατ. ευρώ ομολογώντας ότι τα υπόλοιπα - και στο βαθμό που αποδοθούν - θα προέλθουν από περικοπές άλλων κονδυλίων ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα.

Οι συνολικές δαπάνες του νέου προϋπολογισμού (πλην τοκοχρεολυσίων) φτάνουν σε 59,06 δισ. ευρώ (από 55,02 δισ. ευρώ το 2007 παίρνοντας αύξηση 7,3%). Οι δαπάνες για την αποπληρωμή των χρεολυσίων του δημόσιου χρέους υπολογίζονται σε 26,2 δισ. ευρώ (από 23,5 δισ. ευρώ) καταγράφοντας άλμα 11,3%. Το σύνολο των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους εκτινάσσεται σε 36,7 δισ. ευρώ, ποσό που φτάνει στο αστρονομικό 75% των πρωτογενών δαπανών (48,56 δισ. ευρώ) που αφορούν τα έξοδα λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Ο νέος δανεισμός του κράτους για το 2008 προδιαγράφεται στο αστρονομικό ύψος των 39,33 δισ. ευρώ.

Η καταναμή των δαπανών, όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2008 έχουν ως εξής:

  • Οι αποδοχές και συντάξεις προβλέπεται να ανέλθουν σε 22,68 δισ. ευρώ (από 20,8 δισ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση 8,9%. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι ωριμάνσεις μισθών, τα αναδρομικά των δικαστικών (180 εκατ. ευρώ), το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών κ.ά. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι η εισοδηματική πολιτική του 2008 θα κινηθεί χαμηλότερα ακόμη και από τον επίσημο πληθωρισμό. Το κονδύλι για μισθούς εκτιμάται σε 19,2 δισ. ευρώ (από 17,6 δισ. ευρώ) με εμφανιζόμενη αύξηση 9,2% και οι συντάξεις σε 5,4 δισ. ευρώ (από 4,97 δισ. ευρώ) με αύξηση 8,9%.
  • Οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες μειώνονται κατά 6,9%, εξαιτίας και της συρρίκνωσης των κρατικών επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς και άλλους φορείς. Είναι απόλυτα φανερό ότι τα σπασμένα θα φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα και με νέες ανατιμήσεις. Το συνολικό κονδύλι προδιαγράφεται σε 8,67 δισ. ευρώ (από 9,33 δισ. ευρώ). Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις σε φορείς θα υποχωρήσουν 8,3% και θα διαμορφωθούν σε 2,35 δισ. ευρώ (από 2,56 δισ. ευρώ). Οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζουν κάθετη πτώση 25,3% σε εμφανίζονται σε 2,66 δισ. ευρώ (από 2,46 δισ. ευρώ). Αντίθετα, η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα πρόθυμη να πληρώσει τα αναδρομικά χαράτσια στην ΕΕ μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Εν προκειμένω, οι αποδόσεις στην ΕΕ εκτινάσσονται σε ποσοστό 20,9% και φτάνουν σε 2,68 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές το αναδρομικό χαράτσι που θα πληρωθεί το 2008 εξαιτίας του αναθεωρημένου ΑΕΠ θα φτάσει σε 1,11 δισ. ευρώ.
  • Οι πολεμικές δαπάνες όπως αυτές αποτυπώνονται στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας θα ενισχυθούν σε 1,8 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 5,9%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ