Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
Η ΠΑΣΥ αποδοκιμάζει τα σχέδια της νομαρχίας

«Τα σχέδια αναδιάρθρωσης καλλιεργειών» που εκπόνησε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά, με αφορμή τις καταστροφικές εξελίξεις στη λίμνη Κορώνεια, αποδοκιμάζει η ΠΑΣΥ. «Οι σοφοί εγκέφαλοι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακάλυψαν και πλασάρουν πανηγυρικά τα σχέδιά τους για καλλιέργεια σιταριού, σίκαλης και βρώμης. Μάλιστα, κάποιοι πρόθυμοι ντόπιοι αγροτοπατέρες της γαλαζοπράσινης ΠΑΣΕΓΕΣ επικαλούνται την υψηλή φετινή εμπορική τιμή των σιτηρών, κάνοντας πως δε γνωρίζουν ότι αυτή η τιμή είναι απολύτως συγκυριακή, οφειλόμενη στη χαμηλή παγκοσμίως φετινή σοδειά», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, συνεχίζει, να συνεδριάζουν επιτροπές επί επιτροπών, για να καταλήξουν στις πιο αφανισμένες καλλιέργειες, που δεν εξασφαλίζουν κανένα στοιχειώδες εισόδημα. Είναι αξιοσημείωτο ότι προτείνουν σιτηρά, που προκαλούν υψηλή νιτρορύπανση και απαιτούν φυτοφάρμακα, την ώρα που επιβάλλεται η μείωση της ρύπανσης της λίμνης. Είναι, τέλος, αξιοσημείωτο ότι δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών, που μετατρέποντας τις καλλιέργειές τους από αρδευόμενες σε ξερικές, θα έχουν απώλεια εισοδήματος 65%».

Η ΠΑΣΥ προτείνει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από την αλλαγή καλλιεργειών, σοβαρή μελέτη και σοβαρές προτάσεις για οποιαδήποτε αλλαγή, ώστε και εξοικονόμηση νερού να γίνει και μείωση της νιτρορύπανσης, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, επιδοτούμενη αλλαγή του τρόπου άρδευσης, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ