ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Λένε όχι στον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»

Στον αντίποδα της συναίνεσης της συντριπτικής πλειοψηφίας δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για το σχέδιο της νέας αντιλαϊκής μεταρρύθμισης για τη νέα διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας 2») που προωθεί η κυβέρνηση και συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας.

Σε ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων τους, επισημαίνεται η αντίθεση στην προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση για λιγότερους δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες και αντιπροτείνεται:

  • Ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας βασικών τομέων κοινωνικού περιεχόμενου, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
  • Η αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
  • Ο σχεδιασμός μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζομένων.
  • Η ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας νομών και δήμων με ένα σεβαστό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που λαμβάνουν.
  • Η διατήρηση των υφιστάμενων αυτοδιοικητικών δομών ως έχουν, με την ταυτόχρονη μετατροπή του περιφερειακού συμβουλίου σε αιρετό όργανο. Στην αξιοποίηση της ΤΑ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Τις θέσεις αυτές μετέφεραν οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΕΑΣ) και στο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Σάμου (ΤΕΔΚ), ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι συντάχθηκαν με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ.

Στο ίδιο συνέδριο, ωστόσο, οι εκπρόσωποι στην ΤΕΔΚ Νομού Σάμου ψήφισαν υπέρ των προτάσεων της ΕΑΣ, που προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα:

  • Το διπλασιασμό του ποσοστού που λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό από το σημερινό 3% σε 6% με προοπτική το 8%.
  • Την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων άμεσα, με εγγραφή του σχετικού κωδικού στον προϋπολογισμό του 2008 και τη σταδιακή συνολική απόδοσή τους στους δήμους.
  • Τη διάθεση επαρκών πόρων στους ΟΤΑ για την πολιτική προστασία και τη θωράκιση του περιβάλλοντος.
  • Το σχεδιασμό και έλεγχο της ακτοπλοΐας από εθνικό φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με φθηνούς ναύλους και καθημερινή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με τη στεριανή Ελλάδα.

Επίσης, μετά από πρόταση της ΕΑΣ, η ΤΕΔΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε ενημερωτικές ενέργειες για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών.

ΓΟΥΒΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
Να μην ξεπουληθεί η έκταση

Λαϊκή συνέλευση κατοίκων και μαζικών φορέων

Την αντίθεσή τους διατράνωσαν για μια ακόμη φορά μαζικοί φορείς και κάτοικοι του Δήμου Γουβών, ενάντια στο ξεπούλημα της έκτασης της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ηρακλείου και τη Δημοτική Αρχή Γουβών, σε Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 18 Νοέμβρη στο χώρο της πρώην βάσης.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γουβών, ομόφωνα οι Δημοτικές Παρατάξεις που στηρίχτηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δήλωσαν, επί της ουσίας, άγνοια για το θέμα και παρέπεμψαν την υπόθεση στο δήμαρχο, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΚΕΔ και τη ΝΑ Ηρακλείου και να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα σε 10 μέρες!

Αντίστοιχα, στην κατάθεση πρότασης για συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου από τους συμβούλους της ΝΑΣ, η Νομαρχιακή Αρχή απέρριψε τη συζήτηση, με πρόσχημα ότι δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση της ΚΕΔ για την αξιοποίηση της βάσης και ότι μόνο όταν έχει τέτοια πρόταση θα φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Κάτοικοι και μαζικοί φορείς, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, δήλωσαν αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά τους, απαιτώντας την αξιοποίηση της έκτασης προς όφελος των ίδιων των κατοίκων και της νεολαίας της περιοχής. Και τόνισαν ότι ο λαός πρέπει να αγωνιστεί με κάθε μορφής λαϊκή συσπείρωση, διεκδικώντας να παραμείνει ο χώρος, οι εγκαταστάσεις και οι γεωτρήσεις των Μαλίων της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ενταγμένες σε ένα γενικότερο κρατικό σχεδιασμό.

Στη λαϊκή συνέλευση το «παρών» έδωσε και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, τονίζοντας με τη σειρά της ότι το ΚΚΕ όχι μόνο είναι αντίθετο σε αυτή την εξέλιξη, αλλά με όλες του τις δυνάμεις θα συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • H ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, στις 24 και 25 Νοέμβρη 2007, διοργανώνει εκδήλωση, στη μνήμη της Ελένης Τζιώκα, μέλους του ΔΣ της, η οποία πέθανε πρόσφατα. Θα γίνει επίσκεψη σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπου μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος, το Σάββατο 24/11 και ώρα 7.30 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 210.3220.183 και 6946.581.532.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει, την Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007, ώρα 16.00, εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, το «Οχι», την Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, η οποία θα γίνει στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ (οδός Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2 - είσοδος), Ομόνοια. Στην εκδήλωση θα προβληθεί ντοκιμαντέρ.
  • Εκδήλωση προς τιμήν των 66 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πραγματοποιούν, την Κυριακή 25/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα 3 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
  • Η ΠΕΑΕΑ Λακωνίας διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για να τιμήσει τους 118 πατριώτες που οι κατακτητές σκότωσαν στο Μονοδένδρι Λακωνίας. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, ώρα 11 π.μ.
  • Τα Παραρτήματα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν, τη Δευτέρα 26/11/07 και ώρα 6 μ.μ., εκδήλωση τιμής για την ανατίναξη του Γοργοπόταμου, στην αίθουσα της Αντίστασης και της Επιτροπής Ειρήνης (Κύπρου και Ηλιουπόλεως), όπου θα μιλήσει ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ.
Φωτιά σε βυτιοφόρο

Για περίπου μιάμιση ώρα έκλεισε χθες η Εθνική Οδός Αθηνών - Πατρών στο ύψος του Αιγίου, εξαιτίας πυρκαγιάς σε βυτιοφόρο. Το όχημα που μετέφερε μεγάλη ποσότητα βενζίνης, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία μέχρι στιγμής, ξέφυγε από την πορεία του στο 175ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς την αχαϊκή πρωτεύουσα και αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο οδηγός του πρόλαβε να το εγκαταλείψει.

ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ - ΚΡΗΤΗ
Επένδυση απειλεί ολόκληρη περιοχή

Συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε χτες, για το θέμα της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Μονής Τοπλού. Επένδυση, την οποία χαρακτηρίζουν «ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο «τουριστικής ανάπτυξης», σύμφωνα με το οποίο το Ιδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» - το οποίο ίδρυσε η Μονή Τοπλού, «ιδιοκτήτρια του χώρου» - έχει παραδώσει για 40 συν 40 χρόνια 26.000 στρέμματα (!) σε ιδιωτική εταιρεία (Loyalward Ltd), για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, όπως ξενοδοχεία, «χωριά», συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ κλπ.

Μάλιστα, το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, η οποία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω «έργου». Οι σύλλογοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Ενδεικτικό είναι ότι το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια, «είχε όλη την υποστήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

Οπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, «το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα σε μια αμιγώς φυσική περιοχή, άριστα διατηρημένη, η οποία διαθέτει αξιοζήλευτη αισθητική και τεράστια ιστορική, πολιτιστική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία (φοινικόδασος Βάι, αρχαιολογικοί χώροι Ερημούπολης - Ιτανού)».

Σοβαρή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας του ειδικού φρουρού, που τραυματίστηκε στην επιχείρηση της Αστυνομίας στα Ζωνιανά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο αστυνομικός παραμένει σε καταστολή και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά.

Στο μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται και χτες έγιναν συνολικά 25 προσαγωγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει έξι άτομα που φέρεται να συμμετείχαν στην ενέδρα κατά των ειδικών φρουρών από αποτυπώματα στα όπλα που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Χθες, μετά τους ελέγχους που έγιναν σε στάνες και σπήλαια, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 1.120 σφαίρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ