Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ - ΚΡΗΤΗ
Επένδυση απειλεί ολόκληρη περιοχή

Συνέντευξη Τύπου περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκε χτες, για το θέμα της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο της Μονής Τοπλού. Επένδυση, την οποία χαρακτηρίζουν «ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο «τουριστικής ανάπτυξης», σύμφωνα με το οποίο το Ιδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» - το οποίο ίδρυσε η Μονή Τοπλού, «ιδιοκτήτρια του χώρου» - έχει παραδώσει για 40 συν 40 χρόνια 26.000 στρέμματα (!) σε ιδιωτική εταιρεία (Loyalward Ltd), για την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, όπως ξενοδοχεία, «χωριά», συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ κλπ.

Μάλιστα, το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, η οποία με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω «έργου». Οι σύλλογοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Ενδεικτικό είναι ότι το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια, «είχε όλη την υποστήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

Οπως σημειώθηκε στη συνέντευξη, «το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα σε μια αμιγώς φυσική περιοχή, άριστα διατηρημένη, η οποία διαθέτει αξιοζήλευτη αισθητική και τεράστια ιστορική, πολιτιστική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία (φοινικόδασος Βάι, αρχαιολογικοί χώροι Ερημούπολης - Ιτανού)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ