Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Λένε όχι στον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2»

Στον αντίποδα της συναίνεσης της συντριπτικής πλειοψηφίας δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για το σχέδιο της νέας αντιλαϊκής μεταρρύθμισης για τη νέα διοικητική δομή της χώρας («Καποδίστριας 2») που προωθεί η κυβέρνηση και συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας.

Σε ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων τους, επισημαίνεται η αντίθεση στην προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση για λιγότερους δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες και αντιπροτείνεται:

  • Ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας βασικών τομέων κοινωνικού περιεχόμενου, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
  • Η αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
  • Ο σχεδιασμός μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζομένων.
  • Η ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας νομών και δήμων με ένα σεβαστό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που λαμβάνουν.
  • Η διατήρηση των υφιστάμενων αυτοδιοικητικών δομών ως έχουν, με την ταυτόχρονη μετατροπή του περιφερειακού συμβουλίου σε αιρετό όργανο. Στην αξιοποίηση της ΤΑ σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Τις θέσεις αυτές μετέφεραν οι εκπρόσωποι της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΕΑΣ) και στο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Σάμου (ΤΕΔΚ), ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι συντάχθηκαν με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ.

Στο ίδιο συνέδριο, ωστόσο, οι εκπρόσωποι στην ΤΕΔΚ Νομού Σάμου ψήφισαν υπέρ των προτάσεων της ΕΑΣ, που προβλέπουν, ανάμεσα σε άλλα:

  • Το διπλασιασμό του ποσοστού που λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό από το σημερινό 3% σε 6% με προοπτική το 8%.
  • Την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων άμεσα, με εγγραφή του σχετικού κωδικού στον προϋπολογισμό του 2008 και τη σταδιακή συνολική απόδοσή τους στους δήμους.
  • Τη διάθεση επαρκών πόρων στους ΟΤΑ για την πολιτική προστασία και τη θωράκιση του περιβάλλοντος.
  • Το σχεδιασμό και έλεγχο της ακτοπλοΐας από εθνικό φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με φθηνούς ναύλους και καθημερινή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με τη στεριανή Ελλάδα.

Επίσης, μετά από πρόταση της ΕΑΣ, η ΤΕΔΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε ενημερωτικές ενέργειες για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και για την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης υλικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ