ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους

Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει στο Τρίγωνο, στη Νέα Βύσσα και το Διδυμότειχο. Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ

Motion Team

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο Εβρος. Ωρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας τη νύχτα της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, αφού τα νερά απειλούσαν και τον οικισμό. Το πρόβλημα προέκυψε, όταν έσπασε ανάχωμα στην τουρκική πλευρά του ποταμού Εβρου και άρχισαν να εισέρχονται τεράστιες ποσότητες υδάτων. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά δέχτηκε να μπουν στο έδαφός της μηχανήματα και 40 πολίτες του Δήμου Ν. Βύσσας οι οποίοι μαζί με τουρκικά συνεργεία εργάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στο ανάχωμα (μήκους 1 χιλιομέτρου) και την παραπέρα ενίσχυσή του.

Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει στις περιοχές του Τριγώνου, της Ν. Βύσσας και του Διδυμότειχου, εξαιτίας της υπερχείλισης τεχνητών αναχωμάτων και χειμάρρων. Λόγω των πλημμυρών, από χτες το μεσημέρι διακόπηκε η εκτέλεση δρομολογίων του ΟΣΕ και στη σιδηροδρομική γραμμή Διδυμότειχου - Ορεστιάδας.

Η στάθμη του νερού χτες το μεσημέρι στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου έφτασε στα 6,35μ. με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Στο σταθμό μέτρησης του Αρδα η στάθμη των νερών βρισκόταν στο όριο επιφυλακής τα 4,80μ. και όριο συναγερμού τα 5,20μ. Στο Πέταλο ήταν στα 4,95μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μέτρα.

Δέσμη μέτρων έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Εβρου, κατάντησε πλέον να θεωρείται αναμενόμενο, από τους κατοίκους. Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι έργα που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση έχει κατατεθεί το 2005 από τη νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του Κόμματος. Και με αυτήν καλείται ο εργαζόμενος λαός του Εβρου, της Θράκης, να οργανώσει την πάλη του και αγωνιστικά να διεκδικήσει:

  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων.
  • Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Μέτρα που απαιτούν την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου.
  • Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με την περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές

Επερώτηση κατατέθηκε χτες και απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, και Οικονομίας και Οικονομικών

Καλλιέργειες χάθηκαν και οι πληγέντες δεν αποζημιώνονται πλήρως
Καλλιέργειες χάθηκαν και οι πληγέντες δεν αποζημιώνονται πλήρως
Ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, όσο και για μια ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών με στόχο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου, ζητά με Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Το κείμενο της Επερώτησης, που έχει τίτλο «Η πολιτική της κυβέρνησης για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού» και απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, και Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ως εξής:

«Οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες και διαχρονικές για τη συνολική πολιτική προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος. Δεδομένες είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης (της ΝΔ) για τη διαχείριση της κρίσης στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού θρηνήσαμε 85 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

  • Στην Πελοπόννησο κάηκαν 2.100.000 στρέμματα γης, από τα οποία πάνω από 800.000 ήταν καλλιεργήσιμα. Πάνω από 30.000 αιγοπρόβατα (και λιγότεροι χοίροι και μοσχάρια) χάθηκαν, 800 στάβλοι και αποθήκες καταστράφηκαν και έχουν υποστεί ζημιές πάνω από 400. Κάηκαν ολοσχερώς περισσότερες από 800 κατοικίες και πάνω από 400 υπέστησαν ζημιές
  • Στην Εύβοια κάηκαν 400.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 2.000 αιγοπρόβατα και άλλα ζώα, πάνω από 100 στάβλοι και αποθήκες. Ολική καταστροφή υπέστησαν 31 κατοικίες και μερική καταστροφή 245 και 70 επιχειρήσεις

Μεγάλες οι καταστροφές από τις φωτιές στην Ηλεία (φωτ. από το Δήμο Αρτέμιδας).

Eurokinissi

Μεγάλες οι καταστροφές από τις φωτιές στην Ηλεία (φωτ. από το Δήμο Αρτέμιδας).
Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε δημόσιες υποδομές (δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτροδότηση, αγροτικοί δρόμοι κλπ.) και σε πολλά χωριά το νερό έχει βρεθεί ακατάλληλο.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τα μέτρα που παίρνονται καθυστερούν υπερβολικά να ξεκινήσουν ή προχωρούν με "βήμα χελώνας". Οι αποζημιώσεις και άλλες παροχές μπορούν να χαρακτηριστούν από ελάχιστες, μέχρι ανεπαρκείς.

Η όλη πολιτική οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην εγκατάλειψη της περιοχής από τους εργαζόμενους. Οι υποσχέσεις για ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών κινούνται στη λογική μιας ανάπτυξης προς όφελος των επιχειρηματιών που έχουν "βάλει στο μάτι" τις περιοχές αυτές.

Συγκεκριμένα:

1. Η θωράκιση από πλημμύρες: Με τις πρώτες βροχές είχαμε εκτεταμένες ζημιές στην Αρκαδία και στην Ηλεία. Είναι φανερό ότι ανάλογα φαινόμενα θα παρουσιαστούν σε όλες τις καμένες περιοχές. Δυστυχώς, έχουν παρθεί ελάχιστα μέτρα προστασίας. Εχουν γίνει περιορισμένοι καθαρισμοί σε τμήματα ρεμάτων, γιατί δεν επαρκεί η χρηματοδότηση.

Τα αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοδέματα - κορμοφράγματα) σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, περιορίζονται στους κεντρικούς άξονες. Ιδιαίτερα τα μικρότερα χωριά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.

Μετά τις πρόσφατες βροχές ήρθαν οι πλημμύρες. Στο Δήμο Φαλαισίας στην Αρκαδία γκρεμίστηκε η γέφυρα
Μετά τις πρόσφατες βροχές ήρθαν οι πλημμύρες. Στο Δήμο Φαλαισίας στην Αρκαδία γκρεμίστηκε η γέφυρα
Εργα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και πιο αποτελεσματικά για την αποφυγή των πλημμυρών δεν έχουν ξεκινήσει. Απλώς ξεκίνησε η ανάθεση μελετών σε ιδιωτικές μελετητικές εταιρείες.

Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το σύνολο του τοπικού μηχανολογικού εξοπλισμού των Τοπικών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δημόσιων υπηρεσιών, του Στρατού, των ιδιωτών, πρέπει να αξιοποιηθεί σε άμεσα και μακροπρόθεσμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

2. Η κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων δεν ξεκίνησε ακόμη. Τα όσα επικαλούνται οι αρμόδιοι για "κίνδυνο να κηρυχτούν αναδασωτέες εκτάσεις ιδιωτικές ή βατότοποι" δείχνει και την πρόθεσή τους να εξαιρέσουν μεγάλες εκτάσεις από την αναδάσωση.

Αντίθετα, με ταχύτατους ρυθμούς παραχωρήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Ζαχάρως 2.500 στρέμματα για να παραδοθούν σε μεγαλοσυμφέροντα για εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει παράνομη υλοτομία στην περιοχή Καϊάφα και αλλού, χωρίς κανένας να παρεμβαίνει.

Χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση, ο λεπτομερής και δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης στο σύνολο της δασικής έκτασης που έχει καεί (ιδιαίτερα του Ταϋγέτου με φυτά μαύρης πεύκης).

Ταυτόχρονα, χρειάζονται γενικότερα μέτρα πρόληψης και καταστολής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Χρειάζεται αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, επαρκής στελέχωση της Πυροσβεστικής, επαρκής εκπαίδευση, ενίσχυση των μηχανικών μέσων, έργα και υποδομές (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, οδοί μαζικής διαφυγής, κ.ά.), ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων.

Χρειάζεται συνολικά μια άλλη πολιτική προστασίας και ανάπτυξης των δασών, προστασίας του περιβάλλοντος, να καταργηθεί η αντιδασική νομοθεσία και να σταματήσει κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση. Χρειάζεται να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα και η κερδοφορία σε βάρος του δάσους, που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών. Ολες οι δασικές εκτάσεις να κατοχυρωθούν ως δημόσια περιουσία.

3. Αγροτικές καλλιέργειες: Δόθηκαν προεκλογικά κάποιες προκαταβολές - "ψίχουλα". Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν με βάση ό,τι προβλέπουν ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Προβλέπεται, δηλαδή, αποζημίωση για την αγροτική τους παραγωγή και το αγροτικό τους κεφάλαιο πολύ μικρότερη από το 100% της ζημιάς, ενώ οι αξίες της κατεστραμμένης παραγωγής και του κεφαλαίου επί των οποίων πολλαπλασιάζονται τα ποσοστά (που προβλέπει ο κανονισμός) είναι πολύ μικρότερες από τις πραγματικές. Θα πρέπει να αποζημιωθούν στο ακέραιο η φετινή αγροτική παραγωγή, το αγροτικό (φυσικό και ζωικό) κεφάλαιο και η απώλεια εισοδήματος των επόμενων χρόνων μέχρι να καρπίσουν πλήρως τα δέντρα, αμπέλια, κ.ά. Θα πρέπει να υπάρξει για φέτος κάλυψη 100% των αναγκών σε ζωοτροφές από το κράτος και 30% επιδότηση της αξίας των ζωοτροφών για την επόμενη 5ετία και εγγυημένη τιμή παρέμβασης στο αιγοπρόβειο γάλα. Αλλιώς, είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, δε θα επανασυστήσουν τις αγροτικές τους δραστηριότητες, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

4. Για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες: Πολλοί έχασαν τη δουλιά τους και άλλοι δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν την επιχείρησή τους. Για την επιβίωσή τους είναι απαραίτητο να τους δοθεί επίδομα ανεργίας (1.120 ευρώ το μήνα), για όσο διάστημα χρειαστεί. Οι αναγκαίες προσλήψεις για προγράμματα ανοικοδόμησης θα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα από τους πυρόπληκτους.

Τέλος, θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία, και να δοθεί η επιπλέον σύνταξη στους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες αγρότες και σε όσους πριν συνταξιοδοτηθούν διέμεναν αλλού.

5. Αναστολή υποχρεώσεων: Πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι, εργατοϋπάλληλοι και επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις διάφορες υποχρεώσεις τους (ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ κ.α., στα χρέη τους προς το δημόσιο, τις πρώην ΔΕΚΟ, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τα πιστωτικά ιδρύματα) και κινδυνεύουν από διενέργεια πλειστηριασμών ή εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για έξωση.

Η απόφαση για αναστολή εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων επί ένα 6μηνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Χρειάζεται αναστολή για εύλογο χρονικό διάστημα.

6. Νεολαία: Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τη νεολαία των πυρόπληκτων περιοχών.

Να δοθεί δωρεάν χρήση των μέσων μεταφοράς, για φοιτητές -σπουδαστές, δωρεάν σίτιση - στέγαση και μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ.

Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία και των ελλείψεων σε βιβλία.

Μεταφορά των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές με μισθωμένα λεωφορεία και ειδικά προσαρμοσμένα δρομολόγια.

Να δοθεί επίδομα ανεργίας για όλους τους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία.

7. Οσον αφορά στα ιδιωτικά κτίρια (σπίτια, επαγγελματική στέγη, στάβλοι, αποθήκες, κ.ά.), η προβλεπόμενη κρατική αρωγή δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος ανακατασκευής ή επισκευής. Οι τοπικοί φορείς (TEE, κ.ά.) διεκδικούν αυξημένα κατά 50-60% ποσά. Αλλιώς οι πληγέντες θα πέσουν στα "δίχτυα" των τραπεζών και των τοκογλύφων ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Αλλά και οι καταστροφές σε δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αγροτικούς δρόμους και άλλες δημόσιες ή δημοτικές υποδομές είναι τεράστιες και η αποκατάστασή τους (πλην της ηλεκτροδότησης) καρκινοβατεί. Το πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και οργανωμένης ανοικοδόμησης πρέπει να γίνει από κρατικούς φορείς.

Ανασυγκρότηση - ανάπτυξη της περιοχής

Πέρα από τη δασοπροστασία, τις αναδασώσεις και τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ώστε να μπορέσουν να "σταθούν στα πόδια τους", το μεγάλο πρόβλημα παραμένει τι είδους ανασυγκρότηση και ανάπτυξη εννοεί η κυβέρνηση.

Παίρνοντας υπόψη τη γενικότερη πολιτική της, είναι φυσικά προσανατολισμένη σε ανασυγκρότηση - ανάπτυξη που να υποτάσσεται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στις λαϊκές ανάγκες.

Αυτό φαίνεται από τη μια με τη μη εξασφάλιση (με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί) της μικρομεσαίας αγροτιάς να παραμείνει στα χωράφια της, που σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την προοπτική της οδηγείται μαθηματικά στο ξεκλήρισμα.

Η ίδια αρνητική προοπτική ισχύει για τους εργάτες και αρκετούς επαγγελματίες.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την αλλαγή χρήσης γης, προχωράει σε νέα κίνητρα για να επενδύσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στις πυρόπληκτες περιοχές (αύξηση επιδότησης στον αναπτυξιακό νόμο από 37% σε 60%).

Ηδη μεγαλώνει το ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων που υπήρχε πριν καούν για ορισμένα "φιλέτα γης", αλλά και νέων, για την περιοχή Καϊάφα και αλλού. Ισπανικές επιχειρήσεις προτείνουν σε αγρότες να τους προμηθεύουν με φυτώρια ελιών φύτευσης με πίστωση, αλλά με τον όρο να παίρνουν την παραγωγή, δηλαδή ουσιαστικά να τους μετατρέψουν σε υπαλλήλους τους.

Η ΔΕΛΤΑ ανακοινώνει τη δημιουργία εργοστασίων στην Ηλεία, υπολογίζοντας προφανώς σε μειωμένες αντιστάσεις των ντόπιων κτηνοτρόφων, ότι δε θα απαιτήσουν ικανοποιητικούς όρους πώλησης των προϊόντων τους.

Ούτε ο αγροτοτουρισμός, ούτε τα βιολογικά προϊόντα, ούτε η αναδιάρθρωση καλλιεργειών δίνουν ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα. Γίνονται, βασικά, για επικοινωνιακούς λόγους, προφανώς για να καθησυχάσουν τους μικρομεσαίους αγρότες.

ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί: Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα αναφερόμενα ζητήματα, ποια θα είναι η χρηματοδότηση και τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις όποιες παρεμβάσεις της;

Την Επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Χαλβατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Ζιώγας, Τάκης Τσιόγκας, Κώστας Καζάκος, Σοφία Καλαντίδου, Λιάνα Κανέλλη, Δήμος Κουμπούρης, Εύα Μελά, Νίκος Μωραΐτης, Βέρα Νικολαΐδου, Ελπίδα Παντελάκη, Γιάννης Πρωτούλης, Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Συνεχίζεται η αντιδασική πολιτική

Οι πυρόπληκτες περιοχές στην Πελοπόννησο συνεχίζουν να παραδίδονται στα συμφέροντα του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό της περιοχής.

Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η εκ των υστέρων έγκριση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία εξαγγέλθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τους πυρόπληκτους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής είναι που πρέπει να συζητηθεί» και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού «προωθείται ένα συνολικότερο σχέδιο σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών». Ανέφερε επίσης ότι «δεν έχει ξεκινήσει καμιά απολύτως εργασία αναδάσωσης», ενώ «παραδίδονται δασικές εκτάσεις και αιγιαλοί για επιχειρηματική δράση», αφού, για παράδειγμα, «στο Δήμο Ζαχάρως επιχείρηση του δημοσίου παραχώρησε 2.500 στρέμματα»!

«Οι καταστροφές δεν ήταν αποτέλεσμα ενός φυσικού φαινομένου. Είναι αποτέλεσμα μιας συνολικότερης πολιτικής, διαχρονικής στην Ελλάδα, που υποτάσσει τα πάντα στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Συνέχισε σημειώνοντας ότι πρόκειται για την ίδια πολιτική που «προχωρεί σε μέτρα αλλαγής της χρήσης γης και προωθεί αντιδασικούς νόμους», ενώ «οι συνεχείς αλλαγές του άρθρου 24 διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία». Παράλληλα, αναφερόμενος στην περίοδο των πυρκαγιών, τόνισε ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με εκφράσεις του φαινομένου ενός ανίσχυρου κράτους», αφού «το κράτος είναι ισχυρό όταν πρόκειται να νομοθετήσει υπέρ του κεφαλαίου».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία στις περιοχές του βόρειου Εβρου που πλήττονται από τις πλημμύρες θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή 23 Νοέμβρη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, συνοδευόμενος από στελέχη της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα:

Στις 11 π.μ. θα επισκεφθεί το Πύθιο, όπου θα συναντηθεί με τις τοπικές αρχές και κατοίκους.

Στις 12 μ. θα επισκεφθεί τη Ν. Βύσσα όπου θα συναντηθεί με τη δημοτική αρχή και φορείς της περιοχής.

Τέλος στη 1.30 μ.μ. θα επισκεφθεί το Κουφόβουνο όπου θα συναντηθεί με την επιτροπή αγώνα για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής από την περιοχή Ψηλός Στάλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ