ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Από την πρωτοπορία ... «διαστημικός καροτσιέρης»

Εξαντλήθηκε το «απόθεμα» της Σοβιετικής Ενωσης

«Το επιστημονικό τεχνολογικό απόθεμα στον τομέα του Διαστήματος, που είχε δημιουργηθεί στη δεκαετία του '80 του περασμένου αιώνα, εξαντλήθηκε», δήλωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, προσθέτοντας πως πλέον η Ρωσία «έχει χάσει την ικανότητα κατασκευής σημαντικού τμήματος του εξοπλισμού και των επικοινωνιών, κι έτσι οι κατασκευαστές των διαστημικών σκαφών μας αναγκάζονται να αγοράζουν από το εξωτερικό τα απαραίτητα μηχανήματα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, με αυτόν τον τρόπο, παραδέχτηκε πως η διατήρηση του σημερινού επιπέδου της Ρωσίας στον τομέα του Διαστήματος οφείλεται στην τεράστια δυναμική που είχε αυτός ο τομέας την περίοδο του σοσιαλισμού. Σήμερα, μια δεκαπενταετία μετά την ανατροπή του, το δυναμικό που είχε δημιουργηθεί εξαντλείται.

Ο Σ. Ιβανόφ πρότεινε στη συνεδρίαση της στρατιωτικο-βιομηχανικής επιτροπής της κυβέρνησης να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αφού πλέον είναι φανερός ο κίνδυνος περιορισμού της Ρωσίας μόνο στο ρόλο του «μεταφορέα» στο Διάστημα ξένων δορυφόρων. «Η Ρωσία δε θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος διαστημικού καροτσιέρη», είπε ο Ιβανόφ, τονίζοντας πως δεν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν δε ληφθούν έκτακτα μέτρα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Δυναμώνει η καμπάνια του «ΝΑΙ»

Αλλη μια μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της Μπολιβαριανής Διαδικασίας έγινε χτες

Associated Press

Αλλη μια μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της Μπολιβαριανής Διαδικασίας έγινε χτες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Μόλις 9 ημέρες πριν τη μάχη του δημοψηφίσματος της 2ας του Δεκέμβρη για την έγκριση του νέου Συντάγματος η προεκλογική καμπάνια έχει εισέλθει σε μία αποφασιστική φάση που θα κρίνει την έκβασή του.

Αποφασιστική όσον αφορά την ένταση της καμπάνιας του ΝΑΙ για την έγκριση του νέου Συντάγματος όπου εμπεριέχει τα 69 άρθρα που αναθεωρήθηκαν, όσο και για την καμπάνια αποσταθεροποίησης που έχει ενδυθεί την καμπάνια του ΟΧΙ. Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες με την επιστροφή του από την περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, μιλώντας χτες στην τεράστια σε όγκο διαδήλωση υπέρ του «Ναι» κάλεσε όλους να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τα σχέδια ανατροπής και συνάμα να δίνουν καθημερινό «παρών» σε όλους τους χώρους δουλιάς ώστε να ενημερώνουν το λαό για το περιεχόμενο της αναθεώρησής τους και την κρισιμότητα του δημοψηφίσματος. Οπως τόνισε ο Τσάβες, η κινητοποίηση και η ενημέρωση είναι το κύριο όπλο ενάντια στην προπαγάνδα της ολιγαρχίας που έχει τον έλεγχο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, γινόταν μία μικρή σε όγκο διαδήλωση της καμπάνιας του «Οχι», δηλαδή της καταψήφισης του νέου Συντάγματος.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
Νέα εμπόδια από Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μία ακόμη αιφνίδια(;) αλλαγή πλεύσης θα προστεθεί στο πλούσιο βιογραφικό του αντιδραστικού προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε: Σε λιγότερο από 48 ώρες, έθεσε αρχικά χρονικό όριο στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έως την 31η του Δεκέμβρη για την επίτευξη μίας πιθανής συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων με το αντάρτικο FARC και μετά ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Τσάβες είχε προσκληθεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας τον Αύγουστο να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας οι 45 κρατούμενοι, μεταξύ αυτών η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ινγκριντ Μπετανκούρ, θα ανταλλάσσονταν με 500 αντάρτες που κρατούνται στις κυβερνητικές φυλακές.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που επιδίωξε να παραδώσει επιστολή στον Ουρίμπε, με την έκκληση να διατηρήσει το διάλογο με τον Ούγκο Τσάβες. Ο σύμβουλος του Ουρίμπε Χοσέ Γκαβίρια απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η απόφαση». Η κολομβιανή κυβέρνηση προσάπτει στον Τσάβες ότι ήρθε σε απευθείας επαφή με τον αρχηγό του κολομβιανού στρατού στρατηγό Μάριο Μοντόγια...

Η απόφαση του Ουρίμπε πάντως έχει προκαλέσει σάλο και αντιδράσεις και από τις οικογένειες των αιχμαλώτων, ενώ με ανακοίνωσή του το ΚΚ Βενεζουέλας «καλεί τη γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα και τον πρόεδρο Τσάβες να συνεχίσουν τον αγώνα και τους λαούς και τις κυβερνήσεις να αγωνιστούν ώστε να υπάρξει μία συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής και για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη για τον κολομβιανό λαό».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Ορατός ο κίνδυνος επιδημιών

ΝΤΑΚΑ.--

Σοβαρότατος κίνδυνος επιδημιών υπάρχει στο Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τον κυκλώνα Σιντρ, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε πίσω του, εικόνες απόλυτης καταστροφής. Οι αιτίες αποδίδονται στην έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής, καθώς όπως σημειώνεται από τις Οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια «πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν υποφέρουν ήδη από διάρροια και πυρετό».

Οσον αφορά τον τελευταίο απολογισμό, οι αρχές έχουν περισυλλέξει 3.447 νεκρούς, ενώ ο ΟΗΕ διευκρινίζει πως 2.062 είναι οι αγνοούμενοι, που θεωρούνται πλέον νεκροί, και 6.611 οι τραυματίες.

Μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Μπανγκλαντές που αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα Σιντρ απέστειλε στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Μπανγκλαντές το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επίθεση κατά εγκαταστάσεων που ελέγχονται από το «Συμβούλιο Αφύπνισης», όπου συμμετέχουν σουνίτες φύλαρχοι, οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της «αλ Κάιντα» (ορισμένοι έχουν συνεργαστεί και με τις κατοχικές δυνάμεις), εξαπέλυσαν, χτες, νοτίως της Βαγδάτης ένοπλοι, πιθανότατα ισλαμιστές. Κατά τη μάχη που σημειώθηκε στην περιοχή Χάουρ Ρατζάμπ σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι, οι περισσότεροι ένοπλοι του Συμβουλίου. Νωρίτερα, οι ισλαμιστές είχαν σκοτώσει τρεις Ιρακινούς στρατιώτες σε περίπολο.

Ταυτόχρονα, βορείως της Βαγδάτης, στη Μπαακούμπα, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το θάνατο «19 μελών της αλ Κάιντα» και δύο περαστικών που βρέθηκαν σε «διασταυρούμενα πυρά». Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Μοσούλη και σε άλλες πόλεις με στόχο αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Ολα αυτά, δε, μία μέρα μετά τις «πανηγυρικές» δηλώσεις κατοχικών και συνεργατών ότι τα επίπεδα βίας, χάρη «στα σχέδια ασφαλείας που εφαρμόστηκαν», έχουν μειωθεί κατά 55% και επιστρέφουν μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες.

  • Ως τρομοκρατική καταδίκασε τη δραστηριότητα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ που ολοκλήρωσε χτες στην Αγκυρα τις εργασίες της 58ης συνάντησής της, ενώ διαμήνυσε ότι το ΡΚΚ δε συμβάλλει στη λύση του Κουρδικού.
ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση - συζήτηση για την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Ακελ Τακέζ, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανάπτυξης Ερευνας Fouad Nassar. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο και συζήτηση.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υστατες προσπάθειες για αραβική συμμετοχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.--

Να «πείσουν» τις αραβικές ηγεσίες να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Ανάπολις με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες αποπειράθηκαν, χτες, με τη σειρά τους, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ιορδανός μονάρχης μετά από συνάντησή τους με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, στο Σαρμ ελ Σέικ. Υποστήριξαν ότι «αν και ο αραβικός κόσμος έχει συνείδηση της ισραηλινής αναξιοπιστίας, θα πρέπει να περιμένουμε να κρίνουμε στην πράξη», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μπους φαίνεται αποφασισμένη να επιτύχει κάποια πρόοδο».

Μάλιστα, ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε ότι η δήλωση Ράις «περί επίτευξης τελικής συμφωνίας μέσα στο 2008 είναι το σαφέστερο χρονοδιάγραμμα που έχει ποτέ ακουστεί». Ο Αραβικός Σύνδεσμος, και στο πλαίσιό του αρκετές ηγεσίες, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα τι στάση θα κρατήσει. Προς το παρόν, πάντως, ιδιαίτερα Συρία και Σαουδική Αραβία εμφανίζονται απρόθυμες να συμμετάσχουν. Η πρώτη ζητώντας εγγυήσεις ότι θα θιχτεί και το ζήτημα των υψωμάτων Γκολάν (ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό η Ράις) και η δεύτερη υποστηρίζοντας ότι δε θίγονται τα μείζονα ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης και δε διατυπώνονται χρονοδιαγράμματα.

Οι «φιλότιμες» προσπάθειες της Ουάσιγκτον και ορισμένων από τους συμμάχους της να πείσουν για την «αναγκαιότητα» της συνόδου, πάντως, δέχτηκαν, χτες, άλλο ένα πλήγμα. Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε έγγραφο από τις επαφές των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών με ημερομηνία 17 Νοέμβρη, όπου αποτυπώνεται σαφώς ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε κανένα σημείο, αφού οι Ισραηλινοί επιμένουν να μη θίγουν κανένα κομβικό ζήτημα και αρνούνται τα χρονοδιαγράμματα. Βέβαια, από τις 17 του μήνα μέχρι χτες είχαν ακολουθήσει και άλλες συναντήσεις, όπου, όμως, δε φαίνεται να επιτεύχθηκε πρόοδος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ