Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Από την πρωτοπορία ... «διαστημικός καροτσιέρης»

Εξαντλήθηκε το «απόθεμα» της Σοβιετικής Ενωσης

«Το επιστημονικό τεχνολογικό απόθεμα στον τομέα του Διαστήματος, που είχε δημιουργηθεί στη δεκαετία του '80 του περασμένου αιώνα, εξαντλήθηκε», δήλωσε ο Α΄ αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Ιβανόφ, προσθέτοντας πως πλέον η Ρωσία «έχει χάσει την ικανότητα κατασκευής σημαντικού τμήματος του εξοπλισμού και των επικοινωνιών, κι έτσι οι κατασκευαστές των διαστημικών σκαφών μας αναγκάζονται να αγοράζουν από το εξωτερικό τα απαραίτητα μηχανήματα».

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, με αυτόν τον τρόπο, παραδέχτηκε πως η διατήρηση του σημερινού επιπέδου της Ρωσίας στον τομέα του Διαστήματος οφείλεται στην τεράστια δυναμική που είχε αυτός ο τομέας την περίοδο του σοσιαλισμού. Σήμερα, μια δεκαπενταετία μετά την ανατροπή του, το δυναμικό που είχε δημιουργηθεί εξαντλείται.

Ο Σ. Ιβανόφ πρότεινε στη συνεδρίαση της στρατιωτικο-βιομηχανικής επιτροπής της κυβέρνησης να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αφού πλέον είναι φανερός ο κίνδυνος περιορισμού της Ρωσίας μόνο στο ρόλο του «μεταφορέα» στο Διάστημα ξένων δορυφόρων. «Η Ρωσία δε θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος διαστημικού καροτσιέρη», είπε ο Ιβανόφ, τονίζοντας πως δεν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν δε ληφθούν έκτακτα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ