Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Αμφίσημη η εισήγηση Μπάρανταϊ

«Συνεργαστήκαμε πλήρως και το πυρηνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό», υπογράμμισε ο Ιρανός επιτετραμμένος στην Αθήνα, Μαχμούντ Φαζελί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

ΒΙΕΝΝΗ - ΑΘΗΝΑ.--

«Η Τεχεράνη περιμένει να κλείσει ο φάκελος του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς συνεργάστηκε πλήρως με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) και θα συνεχίσει να το πράττει». Αυτό υποστήριζε, χθες, ο εκπρόσωπός της στο Συμβούλιο της ΔΕΑΕ, που άρχισε τη διήμερη συνεδρίασή του, στη βάση της τελευταίας σχετικής έκθεσης του επικεφαλής της.

Ο Μπάρανταϊ, πάντως, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, φέρεται να δήλωσε ότι αν και η Τεχεράνη «απάντησε σε όλα τα ερωτήματα για παρελθοντικά ζητήματα που σχετίζονται με το πυρηνικό της πρόγραμμα, η εικόνα για την τωρινή κατάσταση του πυρηνικού της προγράμματος είναι θολή». Κατέληξε, δε, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, «αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και το αντίθετο». Η συνεδρίαση συνεχίζεται και από αυτήν θα κριθεί αν το θέμα θα παραπεμφθεί, πάλι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Εχουμε συνεργαστεί σε όλα»

«Το Ιράν έχει προσπαθήσει πολύ να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα του πυρηνικού του προγράμματος και έχει υπογράψει όλες τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες». Αυτό υπογράμμισε, χθες, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στην Αθήνα, Μαχμούντ Φαζελί, που παραχώρησε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «ειρηνικού χαρακτήρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες ηλεκτροδότησης των 70 εκατομμυρίων κατοίκων». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ, «αλλά και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες» ότι «πολιτικοποιούν το ζήτημα», συμπληρώνοντας ότι «ο ΟΗΕ αποδείχτηκε δυσλειτουργικός στην επίλυση διεθνών ζητημάτων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Φαζελί χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν, είτε από τις ΗΠΑ είτε από το Ισραήλ. Διέψευσε πληροφορίες περί δράσης ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μέσα από ένοπλες ομάδες μειονοτήτων με αποσχιστικό πρόσχημα στις συνοριακές περιοχές του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι όντως υπάρχει ένταση στα σύνορα και αφορά κυρίως κυκλώματα ναρκωτικών. Υπενθύμισε, επίσης, την καλή συνεργασία της ιρανικής με την αφγανική ηγεσία, ενάντια στους Ταλιμπάν.

Τέλος, υποστήριξε ότι «οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου είναι ρεαλιστικές», επιβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη πρότεινε στον ΟΠΕΚ να μετατραπούν όλες οι συναλλαγές σε ευρώ, εγκαταλείποντας το δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ