Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
Νέα εμπόδια από Ουρίμπε

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Μία ακόμη αιφνίδια(;) αλλαγή πλεύσης θα προστεθεί στο πλούσιο βιογραφικό του αντιδραστικού προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε: Σε λιγότερο από 48 ώρες, έθεσε αρχικά χρονικό όριο στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έως την 31η του Δεκέμβρη για την επίτευξη μίας πιθανής συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων με το αντάρτικο FARC και μετά ανακοίνωσε ότι θέτει τέλος.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Τσάβες είχε προσκληθεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας τον Αύγουστο να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας, βάσει της οποίας οι 45 κρατούμενοι, μεταξύ αυτών η Γαλλο-κολομβιανή πολιτικός Ινγκριντ Μπετανκούρ, θα ανταλλάσσονταν με 500 αντάρτες που κρατούνται στις κυβερνητικές φυλακές.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που επιδίωξε να παραδώσει επιστολή στον Ουρίμπε, με την έκκληση να διατηρήσει το διάλογο με τον Ούγκο Τσάβες. Ο σύμβουλος του Ουρίμπε Χοσέ Γκαβίρια απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η απόφαση». Η κολομβιανή κυβέρνηση προσάπτει στον Τσάβες ότι ήρθε σε απευθείας επαφή με τον αρχηγό του κολομβιανού στρατού στρατηγό Μάριο Μοντόγια...

Η απόφαση του Ουρίμπε πάντως έχει προκαλέσει σάλο και αντιδράσεις και από τις οικογένειες των αιχμαλώτων, ενώ με ανακοίνωσή του το ΚΚ Βενεζουέλας «καλεί τη γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα και τον πρόεδρο Τσάβες να συνεχίσουν τον αγώνα και τους λαούς και τις κυβερνήσεις να αγωνιστούν ώστε να υπάρξει μία συμφωνία ανθρωπιστικής ανταλλαγής και για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη για τον κολομβιανό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ