ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Να παιδαγωγοί, να μάλαμα

Ενα απαράδεκτο μάθημα επιχείρησαν να δώσουν στους μαθητές τους που αγωνίστηκαν το προηγούμενο διάστημα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, οι ίδιοι οι καθηγητές τους στο 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο δε συμπαραστάθηκαν μέχρι τώρα στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, αλλά φρόντισαν να στήσουν και «δίκη μαθητών» στο συμβούλιο διδασκόντων.

Αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία επέβαλαν: Διήμερη αποβολή στους 15 μαθητές που συγκροτούσαν τη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του σχολείου. Πρόστιμο 30 ευρώ στους 15 μαθητές, ενώ ζητούν και από τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου 5 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών που έκαναν εξωσχολικοί. Ακύρωση όλων των εκδρομών.

Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Χτες τους απαγόρευσαν να θέσουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν για τα 5μελή των τάξεων! Κάποιοι, μάλιστα, από τους καθηγητές είπαν στα παιδιά πως θα το σκεφτούν αν θα τους επιτρέψουν να πάρουν μέρος στις εκλογές για το 15μελές του σχολείου! Μαθήματα δημοκρατίας και παιδαγωγικής...

Η απόφαση των καθηγητών προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ενωσης Γονέων Γαλατσίου που πήγε χτες στο σχολείο μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Γρ. Χαραλαμπίδη και ζήτησαν από τη διευθύντρια του σχολείου γραπτή την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισαν, απόφαση του συλλόγου καθηγητών. Εισέπραξαν την επίσης απαράδεκτη απάντηση: «δεν μπορούμε να τη δίνουμε στον καθένα»!

Το θέμα θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Γαλατσίου ενώ σήμερα το πρωί η Ενωση Γονέων και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα διαμαρτυρηθούν στο σχολείο για την απόφαση και αργότερα το προεδρείο της Γ΄ ΕΛΜΕ θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας συνέβησαν την περίοδο των καταλήψεων. Αυτό όμως ξεπερνά κάθε όριο. Ξεπερνά κάθε όριο δημοκρατίας γιατί στοχοποιεί μαθητές και παραβιάζει τον κανονισμό των μαθητικών κοινοτήτων, ξεπερνά κάθε όριο παιδαγωγικής, γιατί τα 13χρονα που εκφράζουν μια αγωνία, τα αντιμετωπίζει σαν εχθρούς. Η εκδίκηση δεν είναι χαρακτηριστικό των παιδαγωγών. Ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας, γιατί το γεγονός δεν εμπίπτει στη σχέση μαθητή - καθηγητή για να τιμωρηθεί από το σύλλογο διδασκόντων. Επομένως αντιμετωπίζουμε αυτές τις ποινές σαν να μην έχουν επιβληθεί», δήλωσε στο «Ρ» ο Μάνος Δούκας, γραμματέας της Γ΄ ΕΛΜΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Καταγγελία της ΚΝΕ

«Οσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν ότι επιχειρείται η φίμωση του μαθητικού κινήματος για τα δίκαια αιτήματά του. Αιτήματα που θα έπρεπε να αφορούν και να κινητοποιούν όλους, μαθητές, φοιτητές, γονείς και καθηγητές ενωμένους!», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΟΒ της ΚΝΕ στο Γαλάτσι και καλούν «κάθε νέο, κάθε σχολείο, κάθε φορέα να καταδικάσει τις ενέργειες αυτές και να στηρίξουν τους μαθητές που αγωνίζονται. Απαιτούμε: Οι 15 μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους και να σβήσουν οι απουσίες λόγω αποβολής από τις 22/11. Να μην καταβληθεί από τα παιδιά και τους γονείς το ποσό για την επιδιόρθωση των ζημιών αλλά να πληρωθούν από το δήμο. Να επαναληφθούν οι εκλογές με τη συμμετοχή όλων των μαθητών. Το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι ΟΛΩΝ των μαθητών. Να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδρομές τους. Καμία ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών. Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
«Θέλουμε δασκάλους»!

«Θέλουμε δασκάλους»! Αυτό το αίτημα από παιδικές φωνές αντηχούσε χτες το πρωί στο γραφείο του Προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά καθώς οι μαθητές του 5ου Δημοτικού σχολείου Κερατσινίου, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους πήγαν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απαιτώντας να στείλει άμεσα 4 δασκάλους που λείπουν από το σχολείο, ενώ στο σχολείο από την περασμένη Τρίτη με απόφαση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων γίνεται αποχή από τα μαθήματα. Αποτέλεσμα της μη τοποθέτησης δασκάλων είναι, όπως τόνιζαν γονείς και δάσκαλοι, οι μαθητές της Γ΄ τάξης να είναι διασκορπισμένοι σε άλλες τάξεις, να μην λειτουργεί τάξη ένταξης, τάξη υποδοχής αλλοδαπών μαθητών, τα παιδιά να μην διδάσκονται γαλλικά που προβλέπονται στο πρόγραμμα. Και χτες όμως, γονείς και δάσκαλοι έφυγαν άπραγοι καθώς δεν έλαβαν καμία δέσμευση, γεγονός που τους οδήγησε σε απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Κερατσινίου, υλοποιώντας το σχεδιασμό της Ομοσπονδίας, προχωράει σε κινητοποιήσεις σε όλο το Κερατσίνι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων.

Στην Καβάλα

Τρεις μήνες έχουν περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Νομού Καβάλας και της Θάσου αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Το ΥΠΕΠΘ, σύμφωνα με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, αναφορικά με τις 25 κενές θέσεις δασκάλων, ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να συμπληρωθούν γιατί δεν υπάρχουν άλλοι δάσκαλοι στην επετηρίδα(!). Οσο για τις ελλείψεις των νηπιαγωγών (13 κενές θέσεις) το μέλλον είναι θολό... Λείπουν, επίσης, 9 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, 4 εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, 9 εκπαιδευτικοί μουσικής αγωγής. Διαμαρτυρόμενος για τις παραπάνω ελλείψεις ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας καλεί στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας.

Μπροστά σε νέους αγώνες

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας 26 Νοέμβρη και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί τους δασκάλους και τους καθηγητές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας την ανάγκη να πάρουν ταξικό προσανατολισμό οι αγώνες, καλεί τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που εγγυάται τη βαθύτερη πολιτική συνειδητοποίηση μέσα από τους αγώνες και μπορεί να ασκήσει ουσιαστική πολιτική πίεση. Να διεκδικήσουν μαζί με το λαό κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, καθολικό, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γνήσιες ουσιαστικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και για όλα τα θέματα, καθιέρωση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου βασικής μόρφωσης, ακύρωση συνολικά της Ευέλικτης ζώνης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, απόσυρση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, συνολική ακύρωση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας που είναι εργαλεία για την ιδιωτικοποίηση και την κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές

Με νέες γενικές συνελεύσεις φοιτητές και σπουδαστές δυναμώνουν τον αγώνα τους. Το βλέμμα φοιτητών και σπουδαστών είναι στραμμένο στην οργάνωση της επόμενης κινητοποίησης που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη 29 Νοέμβρη. Ηδη σε συμμετοχή καλούν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων οι σύλλογοι φοιτητών Φιλοσοφικής, Παντείου, Φυσικού, Χημικού και οι σύλλογοι σπουδαστών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ενώ οι γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους συνεχίζονται σήμερα και την επόμενη εβδομάδα.

Φοιτητές και σπουδαστές απαιτούν να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο, να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Ακόμα, αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα και διεκδικούν πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα.

Τέρμα στις ισοτιμήσεις με μπάτσελορ

Χτες, η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ) ψήφισε ομόφωνα πρόταση της ΠΚΣ για την καταδίκη και τον τερματισμό των ισοτιμήσεων των πτυχίων με τα τρίχρονα μπάτσελορ. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, «οι αναγνωρίσεις των μπάτσελορ αντικειμενικά υποβαθμίζουν την αξία των πτυχίων μας, ενώ θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε εμάς ως μελλοντικούς αποφοίτους του ΟΠΑ στην αναζήτηση δουλιάς. Ταυτόχρονα αποτελεί προσβολή των κόπων και θυσιών που κάναμε εμείς και οι οικογένειές μας για να εισαχθούμε στο πανεπιστήμιο, αλλά και να αποφοιτήσουμε από αυτό. Διεκδικούμε να σταματήσουν οριστικά οι ισοτιμήσεις με τα τριετή μπάτσελορ. Να ανακληθούν όσες έχουν γίνει».

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, «το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών μας και την αναγνώριση των ΚΕΣ». Οπως επισημαίνει η ΠΚΣ, η απόφαση της Συγκλήτου «αποτελεί απόφαση κόλαφο για τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που ένα μήνα τώρα δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις». Είναι η καλύτερη απάντηση «σε όσους μας κατήγγειλαν το προηγούμενο διάστημα ότι "με τις υπογραφές δε θα καταφέρουμε τίποτα" (βλ. ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝΑ) και σαμπόταραν τις κινητοποιήσεις αφού δεν πιστεύουν ότι ο καθημερινός αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα».

  • Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεδρίασε χτες και εκφράζει τη διαφωνία της στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.
  • Χτες, οι φοιτητές της Γεωπονικής αξίωσαν να ξεκινήσει άμεσα η δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων. Τελικά, ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων δεσμεύτηκε προφορικά ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσει η διανομή των συγγραμμάτων.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ
Απαιτούν δωρεάν διδακτικά συγγράμματα

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο στήσιμο πάγκου γνωστού εκδοτικού οίκου μέσα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, έκαναν φοιτητές της Πανσπουδαστικής ΚΣ χτες το πρωί. Ανοιξαν πανό που έγραφε: «Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι μάς κατηγορούν ότι είμαστε αδιάβαστοι», «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές. Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές», κι απαίτησαν να φύγει ο εκδοτικός οίκος από το πανεπιστήμιο. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές της Φιλοσοφικής την ερχόμενη Δευτέρα να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ώστε όλα τα διδακτικά συγγράμματα (σημειώσεις, βοηθήματα, φάκελοι κλπ.) να διανέμονται δωρεάν από το τμήμα Εκδόσεων του πανεπιστημίου, να επαναλειτουργήσει το τυπογραφείο του ΑΠΘ με κρατική χρηματοδότηση, να διανέμονται δωρεάν όλα τα συγγράμματα κι οι σημειώσεις στους φοιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ