ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαρωτική αντιασφαλιστική επίθεση
  • Οι διαβεβαιώσεις περί «ήπιων αλλαγών» επιχειρούν να αποκρύψουν ότι η επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα είναι εκτεταμένη και σε βάθος
  • Μόνο όσοι έχουν «ώριμα δικαιώματα» θα «διασωθούν»

Εκτεταμένες και σε βάθος θα είναι οι ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει για να δημιουργήσει σύγχυση και να αποτρέψει το μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων.

Οι διαβεβαιώσεις που μοιράζουν εδώ και βδομάδες οι αρμόδιοι υπουργοί ότι τάχα οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα είναι «ήπιες» επιδιώκουν ακριβώς να «αποκοιμίσουν» τους εργαζόμενους και να υπονομεύσουν τους αγώνες τους. Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι να προχωρήσει «αποφασιστικά» σε «βαθιές αλλαγές» στο Ασφαλιστικό. «Πρόκειται για μονόδρομο», λένε τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν τους ανησυχούν ούτε οι αντιδράσεις των εργαζομένων ούτε το πολιτικό κόστος.

Αν και η κυβέρνηση, σκόπιμα, δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο έχει φροντίσει να περιγράψει το πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Η ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δηλαδή μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αφορά τους πάντες και μόνο όσοι έχουν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» θα διασωθούν, όπως σαφώς προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση έχει αποφύγει επίμονα να αποσαφηνίσει επίσημα ποια θεωρεί «ώριμα δικαιώματα». «Το τι είναι ώριμο ασφαλιστικό δικαίωμα είναι περισσότερο από σαφές. Οποιος έχει ασχοληθεί λίγο με τα ασφαλιστικά θέματα, το γνωρίζει πάρα πολύ καλά», περιορίστηκε να απαντήσει χτες ο Ε. Αντώναρος όταν κλήθηκε να διευκρινίσει ποια είναι τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα όμως με τα όσα έχει πει ο Β. Μαγγίνας στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους φορείς, προκύπτει σαφέστατα ότι ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα «στοιχειοθετούν» εκείνοι που θα βγουν στη σύνταξη στα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα που θα είναι πιθανότατα και «η μεταβατική περίοδος» για την εφαρμογή του νόμου. Μέσω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα εξομοιώσει προς τα κάτω τις συντάξεις. Τα όρια ηλικίας και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης θα είναι κοινά για τους πριν και μετά το 1993 ασφαλισμένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται με βάση την τελευταία 10ετία, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων έναντι των μισθών θα πέσουν στο 90% (70% για κύρια και 20% για επικουρική). Υπό κατάργηση είναι και η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35ετία και συμπληρωμένο το 58ο έτος. Παράλληλα, τα αποθεματικά των «υγιών» Ταμείων θα ενισχύσουν τα «ελλειμματικά», ώστε να βουλιάξουν από κοινού και να ανοίξει ο δρόμος για την επέλαση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Εξάλλου, προχτές, ο Θ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα μείνει ανέπαφο από την αντιασφαλιστική επίθεση είναι μόνο τα κατώτατα όρια συντάξεων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τη συμπίεση προς τα κάτω των συντάξεων, αποκαλύπτοντας ότι το σύνολο των συντάξεων, πλην των εξευτελιστικών κατώτερων, είναι υπό αίρεση και βέβαια προς μείωση. Ενώ επιβεβαίωσε ότι στους στόχους της «μεταρρύθμισης» δεν περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεων πείνας.

Οι θέσεις της κυβέρνησης ίσως γίνουν σαφέστερες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία έχουν προσκληθεί - και θα μιλήσουν - οι εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, κ.ά.). Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση βιάζεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που αναμένεται να γίνει πιθανότατα το Γενάρη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επέμεινε και χτες να ισχυρίζεται ότι «όλα θα γίνουν χωρίς να θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα», ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε μονότονα ότι «ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει πει ο πρωθυπουργός».

Την ίδια στιγμή σηκώνεται κουρνιαχτός από «διαφωνούντες» βουλευτές της ΝΔ, που αποκρύβει την πραγματική απειλή για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γαλάζιου βουλευτή Γ. Μανώλη, ο οποίος διαπίστωσε χτες ότι «ήταν λάθος στρατηγική στο σύνολό της και τώρα κάνει πίσω. Ηθελε να κάνει αλλαγές, διαπίστωσε ότι έχει προβλήματα και τώρα κάνει πίσω»! Απαντώντας σε ερώτηση αν το Ασφαλιστικό θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης είπε το βαθυστόχαστο πως «εξαρτάται από το Ασφαλιστικό που θα φέρει».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη της απεργίας

Επιτακτική ανάγκη η κλιμάκωση με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, καθώς οξύνεται και επιταχύνεται η κυβερνητική επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Με πολύμορφες δραστηριότητες, εξορμήσεις, Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες στους τόπους δουλιάς, τα ταξικά συνδικάτα «ανεβάζουν στροφές» στη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 12 του Δεκέμβρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο).

Τις επόμενες μέρες στην Αθήνα προγραμματίζονται οι παρακάτω περιοδείες και εξορμήσεις:

  • Δευτέρα, 26/11: ΣΚΟΝΤΑ, ΣΙΤΡΟΕΝ, ΚΑΟΥΣΗΣ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΓΚΛΑΞΟ, ΝΙΒΕΑ
  • Τρίτη, 27/11: ΕΛΦΟΝ, ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία στο κέντρο της Αθήνας
  • Τετάρτη, 28/11: Φαρμακαποθήκες στο κέντρο της Αθήνας, ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ, ΠΑΡΙΣΗΣ, ΜΠΑΚΑΚΟΣ, ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΣ, ΦΑΡΜΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΣΥΜΦΑ, ΒΙΑΝ, ΠΙΦΑΣΙΝ

Επίσης, τη Δευτέρα 26 του Νοέμβρη, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ. Στον Πειραιά, η σύσκεψη ορίστηκε για την Τρίτη 27 του Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19 - Αίθουσα Θεάτρου).

Στόχος των ταξικών συνδικάτων είναι, μέσα από το πλατύ άνοιγμα και την επίμονη συζήτηση με τους εργαζόμενους, να συνειδητοποιείται η ανάγκη οργάνωσης της πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να εκλαϊκεύονται οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, να αναδεικνύονται η πηγή των προβλημάτων και οι πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων της συναίνεσης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης και η κλιμάκωση της πάλης με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς η επίθεση της κυβέρνησης επιταχύνεται και κλιμακώνεται. Ηδη την Τετάρτη, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των εργοδοτικών Ενώσεων, συνεχίζεται ο «διάλογος» της απάτης για το Ασφαλιστικό με βασικό θέμα το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και των αναπηρικών συντάξεων.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν τον εμπαιγμό των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για το Ασφαλιστικό:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν τον εμπαιγμό των εργαζομένων σχετικά με το Ασφαλιστικό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν ούτε από τις κυβερνητικές δηλώσεις, ούτε από τις διάφορες δήθεν "αντιπολιτεύσεις". Το βασικό τους θέμα είναι το πώς θα "περάσουν" τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Κρύβουν την ουσία του ζητήματος, το επίπεδο των μισθών, τις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτική ασφάλιση. Οτι βάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης αποτελεί ο νόμος "Ρέππα", ότι στόχο έχουν το "διαίρει και βασίλευε". Η χρεοκοπία του "κοινωνικού τους διαλόγου", η αποτυχία απόσπασης της συναίνεσης των εργαζομένων οξύνουν το πρόβλημά τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάνουν χρόνο, για να έχει η πάλη τους αποτέλεσμα. Πρέπει να συσπειρωθούν και να συντονιστούν στη γραμμή που προωθεί το ΠΑΜΕ, για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 12/12 και για την ανάπτυξη ενός πανεργατικού - παλλαϊκού μετώπου αντεπίθεσης, όπου βάση της ανάπτυξης του κινήματος να αποτελούν πρώτα από όλα οι χώροι εργασίας και οι κλάδοι. Να διεκδικήσουν κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (νόμος "Σιούφα", νόμος "Ρέππα"), σύνταξη στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες, διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ