Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαρωτική αντιασφαλιστική επίθεση
  • Οι διαβεβαιώσεις περί «ήπιων αλλαγών» επιχειρούν να αποκρύψουν ότι η επίθεση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων θα είναι εκτεταμένη και σε βάθος
  • Μόνο όσοι έχουν «ώριμα δικαιώματα» θα «διασωθούν»

Εκτεταμένες και σε βάθος θα είναι οι ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει για να δημιουργήσει σύγχυση και να αποτρέψει το μέτωπο αντίστασης των εργαζομένων.

Οι διαβεβαιώσεις που μοιράζουν εδώ και βδομάδες οι αρμόδιοι υπουργοί ότι τάχα οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα είναι «ήπιες» επιδιώκουν ακριβώς να «αποκοιμίσουν» τους εργαζόμενους και να υπονομεύσουν τους αγώνες τους. Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, είναι να προχωρήσει «αποφασιστικά» σε «βαθιές αλλαγές» στο Ασφαλιστικό. «Πρόκειται για μονόδρομο», λένε τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν τους ανησυχούν ούτε οι αντιδράσεις των εργαζομένων ούτε το πολιτικό κόστος.

Αν και η κυβέρνηση, σκόπιμα, δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο έχει φροντίσει να περιγράψει το πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες. Η ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, δηλαδή μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αφορά τους πάντες και μόνο όσοι έχουν «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα» θα διασωθούν, όπως σαφώς προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση έχει αποφύγει επίμονα να αποσαφηνίσει επίσημα ποια θεωρεί «ώριμα δικαιώματα». «Το τι είναι ώριμο ασφαλιστικό δικαίωμα είναι περισσότερο από σαφές. Οποιος έχει ασχοληθεί λίγο με τα ασφαλιστικά θέματα, το γνωρίζει πάρα πολύ καλά», περιορίστηκε να απαντήσει χτες ο Ε. Αντώναρος όταν κλήθηκε να διευκρινίσει ποια είναι τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύμφωνα όμως με τα όσα έχει πει ο Β. Μαγγίνας στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους φορείς, προκύπτει σαφέστατα ότι ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα «στοιχειοθετούν» εκείνοι που θα βγουν στη σύνταξη στα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα που θα είναι πιθανότατα και «η μεταβατική περίοδος» για την εφαρμογή του νόμου. Μέσω της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων η κυβέρνηση θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα εξομοιώσει προς τα κάτω τις συντάξεις. Τα όρια ηλικίας και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης θα είναι κοινά για τους πριν και μετά το 1993 ασφαλισμένους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται με βάση την τελευταία 10ετία, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων έναντι των μισθών θα πέσουν στο 90% (70% για κύρια και 20% για επικουρική). Υπό κατάργηση είναι και η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35ετία και συμπληρωμένο το 58ο έτος. Παράλληλα, τα αποθεματικά των «υγιών» Ταμείων θα ενισχύσουν τα «ελλειμματικά», ώστε να βουλιάξουν από κοινού και να ανοίξει ο δρόμος για την επέλαση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Εξάλλου, προχτές, ο Θ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα μείνει ανέπαφο από την αντιασφαλιστική επίθεση είναι μόνο τα κατώτατα όρια συντάξεων, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για τη συμπίεση προς τα κάτω των συντάξεων, αποκαλύπτοντας ότι το σύνολο των συντάξεων, πλην των εξευτελιστικών κατώτερων, είναι υπό αίρεση και βέβαια προς μείωση. Ενώ επιβεβαίωσε ότι στους στόχους της «μεταρρύθμισης» δεν περιλαμβάνεται η αύξηση των συντάξεων πείνας.

Οι θέσεις της κυβέρνησης ίσως γίνουν σαφέστερες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία έχουν προσκληθεί - και θα μιλήσουν - οι εκπρόσωποι των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, κ.ά.). Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση βιάζεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που αναμένεται να γίνει πιθανότατα το Γενάρη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επέμεινε και χτες να ισχυρίζεται ότι «όλα θα γίνουν χωρίς να θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα», ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε μονότονα ότι «ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει πει ο πρωθυπουργός».

Την ίδια στιγμή σηκώνεται κουρνιαχτός από «διαφωνούντες» βουλευτές της ΝΔ, που αποκρύβει την πραγματική απειλή για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γαλάζιου βουλευτή Γ. Μανώλη, ο οποίος διαπίστωσε χτες ότι «ήταν λάθος στρατηγική στο σύνολό της και τώρα κάνει πίσω. Ηθελε να κάνει αλλαγές, διαπίστωσε ότι έχει προβλήματα και τώρα κάνει πίσω»! Απαντώντας σε ερώτηση αν το Ασφαλιστικό θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης είπε το βαθυστόχαστο πως «εξαρτάται από το Ασφαλιστικό που θα φέρει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ