Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενοχη σιωπή για τα θύματα από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου

Απαράδεκτη απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Προκλητικά απαράδεκτη και ανεύθυνη απέναντι στη ζωή χιλιάδων στρατιωτών είναι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, για τα ολέθρια αποτελέσματα της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των άδικων πολέμων που εξαπέλυσαν ενάντια στους λαούς οι δυνάμεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δηλώνοντας πως «τα ζητήματα που αφορούν στρατιωτικές επιχειρήσεις του NATO δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» η Πορτογαλική Προεδρία επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της ΕΕ.

Η ΕΕ, που συνεργάστηκε και συνεργάζεται με το NATO σε όλες τις δολοφονικές, ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, ισχυρίζεται πως «δε διαθέτει οποιαδήποτε στοιχεία» ούτε για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, ούτε για τα θύματα που αφήνουν πίσω τους οι «ειρηνευτικές» κατά τα άλλα επεμβάσεις τους. Αρνείται έτσι, με τρόπο κυνικό, να καταδικάσει τη χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, και τις καταστροφικές τους συνέπειες, δε βγάζει λέξη για την αποζημίωση των θυμάτων, δίνοντας με τη σιωπή της σαφέστατη απάντηση.

Πιο συγκεκριμένα, η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο αποκαλύπτουν 23 κρούσματα καρκίνου που παρουσιάστηκαν σε Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν στα στρατεύματα του NATO σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Αφγανιστάν μετά το 1996. Οι υποψίες για συσχέτιση των κρουσμάτων με την παραμονή σε μολυσμένες περιοχές από απεμπλουτισμένο ουράνιο εντείνονται, καθώς έχουν καταγραφεί 3 κρούσματα καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, 2 στους όρχεις, 3 με λέμφωμα, ενώ για τους άλλους 15 δεν έχουν δοθεί στοιχεία. Αντίστοιχα κρούσματα καρκίνου έχουν εκδηλωθεί σε στρατιωτικούς και άλλων χωρών που έχουν στρατιωτικές αποστολές στις επίμαχες χώρες, όπως στην Ιταλία, όπου έχουν ήδη επίσημα επιβεβαιωθεί 225 κρούσματα και έχουν ήδη πεθάνει 37.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο για τις ευθύνες της ΕΕ και του NATO για τη χρήση απαγορευμένων όπλων στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας; Προτίθεται να αποζημιώσει στρατιώτες που μολύνθηκαν, καθώς και τον πληθυσμό;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ