ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ

Γκρίνια για παλιούς συμμάχους

Κόντρες με τα εκδοτικά συγκροτήματα τα οποία ολόπλευρα τους στήριζαν ως το πρόσφατο παρελθόν, διατηρούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ πέριξ του Γ. Παπανδρέου, βλέποντας ότι οι αλλοτινοί συνέταιροί τους ποντάρουν πλέον αλλού προκειμένου να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Παράλληλα, εμμένουν στο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στην επιβολή νέου καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», ο Θ. Πάγκαλος επιτέθηκε στην εφημερίδα «Βήμα» που κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για απουσία αντιπολίτευσης. Κατονόμασε τους μεγαλοεκδότες Λαμπράκη και Μπόμπολα, μίλησε για «επαίσχυντα έντυπα» κι ότι «η παρέμβαση των συγκροτημάτων αυτών στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ θυμίζει το '65 και το '89» και «πρόκειται για ένα αίσχος». Επίσης, κατηγόρησε τους προαναφερόμενους παράγοντες ότι «θέλουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσουν μικρά κόμματα τα οποία να χειραγωγούν».

Εσπευσε να παρουσιάσει ως δείγμα αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ ότι πέτυχε «κοινή στάση Συνασπισμού και ΠΑΣΟΚ» για την κυβερνητική απόφαση επιδότησης της «Αλφα Μπανκ» με 1 δισ. ευρώ. Επέμεινε ότι «αυτό το πέτυχε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Συνασπισμό με μια πρόταση που είχαμε υπογράψει από κοινού. Τα ονόματά μας είχαμε το ένα μετά το άλλο, σε πλήρη αλφαβητική σειρά και πετύχαμε αυτό τον στόχο. Αυτός ήταν πολύ μεγάλος πολιτικός στόχος στη Βουλή. Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού (...)».

Εξάλλου, χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το προεδρείο της Βουλής, «πάτο» την πρ. πρόεδρο Α. Μπενάκη - Ψαρούδα και «διαβόητο» τον αντιπρόεδρο Τ. Νεράντζη. Χαρακτήρισε και τους δημόσιους υπαλλήλους λέγοντας ότι ως βουλευτές «έχουμε τη δυνατότητα να αποσπάσουμε υπαλλήλους από το δημόσιο, αλλά γνωρίζετε ποια είναι η ποιότητα και το επίπεδο των υπαλλήλων του δημοσίου».

Μιλώντας για τη σύνθεση των νέων οργάνων - αναμένεται η ανακοίνωσή τους από τον Γ. Παπανδρέου - είπε ότι «περιμένουμε την προσέλευση πολλών νέων μελών και ανθρώπων που ήταν στον περίγυρό μας». Εξάλλου, αναφερόμενος σε όσους αντιπαρατέθηκε στην πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ότι «με όσους είχα έρθει σε αντιπαράθεση, έσπευσα να αποκαταστήσω τις προσωπικές μου σχέσεις», ξαναδείχνοντας ότι ουσιώδεις πολιτικές διαφορές δεν έχουν, πέραν της στοίχισης πίσω από πρόσωπα.

Ανεπίσημα οι δηλώσεις Πάγκαλου σχολιάστηκαν από τη Χ. Τρικούπη ως «σεβαστές». Κατά τα λοιπά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε τη ΝΔ για τον εκλογικό νόμο που προωθεί, επιμένοντας από την πλευρά του στην εφαρμογή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, επίσης καλπονοθευτικού και με στόχο τη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Τον καταθέτουν το Δεκέμβρη στη Βουλή

Μέσα στο Δεκέμβρη και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ακόμα χειρότερες αλλαγές στον ήδη ισχύοντα καλπονοθευτικό νόμο, αφού το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 50 έδρες αντί για 40 που ισχύει σήμερα.

Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Φ. Κουβέλη και δικαιολογώντας το νέο καλπονοθευτικό βήμα ισχυρίστηκε ότι διασφαλίζεται «και η απαιτούμενη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και η αναγκαία για το μέλλον κυβερνητική σταθερότητα». Είπε δε για να δικαιολογήσει τη συνέχιση της κλοπής της ψήφου των μικρότερων κομμάτων ότι «θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την πορεία του τόπου εάν προέκυπτε στο μέλλον μια κατάσταση αστάθειας ή, ακόμα χειρότερα, μια κατάσταση ακυβερνησίας».

Αναφορά έκανε και στο λεγόμενο γερμανικό σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο σύστημα ξεκίνησε πρώτα από τη ΝΔ, αλλά είπε ότι η καθιέρωσή του «απαιτεί ουσιαστικό και εξαντλητικό διάλογο για το περιεχόμενό του αλλά και μακρά προετοιμασία για την τελική εφαρμογή του στην πράξη». Συνέδεσε δε το «γερμανικό σύστημα» με την αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας και γι' αυτό κάλεσε για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στις διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες προκειμένου να συζητηθούν εκεί αυτά τα ζητήματα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φιλολαϊκή πολιτική ζητά ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Εντονη κριτική για νεοφιλελεύθερες επιλογές κατά των εργαζομένων που ακολουθεί η κυβέρνηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, άσκησε χτες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιος για την προεδρία, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σημείωσε δε ότι στόχος πρέπει να είναι «η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους, όπου οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία θα βρίσκονται σε αρμονία», απαιτώντας από την κυβέρνηση να επιδοτήσει «τις ασθενέστερες τάξεις», δεδομένου ότι έχει τη δυνατότητα, αφού η Κύπρος παρουσιάζει πλεόνασμα 1,5%.

Εν τω μεταξύ, σε νέα δημοσκόπηση για τα αποτελέσματα των εκλογών του Φλεβάρη, ο Δ. Χριστόφιας διατηρεί σταθερή τη δύναμή του και προηγείται στις εκτιμήσεις του δεύτερου γύρου. Σε έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ», στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών ο Τ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται στο 32,5%, ο Δ. Χριστόφιας, στο 30,4% και ο Ι. Κασουλίδης στο 28,8%. Λευκά - Ακυρα υπολογίζονται στο 1,9% και αναποφάσιστοι δηλώνουν το 6,2%.

Τα σενάρια του δεύτερου γύρου δίνουν πρώτο το Δ. Χριστόφια έναντι του Τ. Παπαδόπουλου, στην περίπτωση αναμέτρησής τους, με 42,4% έναντι 40,8% αντίστοιχα. Το 21% των ερωτηθέντων εμφανίζονται αναποφάσιστοι και 18% δηλώνουν άκυρο - λευκό.

Αντίθετα, ο σημερινός Πρόεδρος σε περίπτωση αναμέτρησης με τον Ι. Κασουλίδη, στο δεύτερο γύρο, προηγείται έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, στο σενάριο Χριστόφιας - Κασουλίδης, στις 24 Φλεβάρη, πρώτος είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με 42,5% αντί του 39,7 % του Ι. Κασουλίδη.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Σάββατο, η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στον Αστακό, στις 11.30 π.μ., όπου θα προβληθούν οι θέσεις του ΚΚΕ από τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

-- Αύριο Κυριακή στις πλημμυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Φαλαισίας στην Αρκαδία, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 5 μ.μ. περιοδεία στα χωριά. Στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στα Τουρκολέκα. Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Ποταμιά.

-- Αύριο Κυριακή εκδήλωση διοργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στην Κεχρινιά Βάλτου, στις 11 π.μ., για τις θέσεις του ΚΚΕ, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη.

- Τη Δευτέρα 26/11 στις 7.30 π.μ. στους εργαζόμενους της Τράπεζας της Ελλάδος (Νομισματοκοπείο), στο χώρο του κυλικείου του ΙΕΤΑ, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Τη Δευτέρα 26/11 στις 4 μ.μ. τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή Εύα Μελά.

-- Την Τρίτη 27/11, στις 6.30 π.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης θα περιοδεύσει στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

-- Την Τρίτη 27/11 στις 6.30 π.μ. κλιμάκιο της Βόρειας Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους εργάτες του Δήμου Πεύκης και στις 9 π.μ. τους εργαζόμενους στο Δημαρχείο.

- Την Τετάρτη 28/11 στις 4 μ.μ. τους εργαζόμενους της εφημερίδας «Κέρδος» θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Σπύρο Χαλβατζή.

-- Την Τετάρτη 28/11, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Ανάκασα), θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης.

-- Την Πέμπτη 29/11, στις 6 π.μ., η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρέχει κάλυψη στη χρήση καμερών για παρακολούθηση

Ανοιχτή στήριξη των πρακτικών χρήσης καμερών παρακολούθησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη. Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, σημείωσε ότι στην πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «υπήρξε λειτουργία ορισμένων ανοιχτών καμερών» κι αυτό «επειδή ήταν το μοναδικό μέσο να διαπιστωθεί εάν θα προέκυπταν έκνομες συμπεριφορές από μεμονωμένα ταραχοποιά στοιχεία», προκειμένου τα στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για «δικαστική χρήση». Επίσης, σημείωσε ότι «οι ανοιχτές κάμερες δεν είναι καταγραφή και αποθήκευση δεδομένων». Οσον αφορά τις αντιδράσεις των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο Σ. Χατζηγάκης υποστήριξε πως «η πολιτεία ουδέποτε προκάλεσε πρόβλημα στη λειτουργία της Αρχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ