ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συγκρούσεις σε προάστια

Αστυνομικές δυνάμεις «τάξης» σε προάστιο του Παρισιού

Associated Press

Αστυνομικές δυνάμεις «τάξης» σε προάστιο του Παρισιού
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Στο Κακουργιοδικείο» θα οδηγηθούν «όσοι άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών» διαμήνυσε, χθες, ο Γάλλος Πρόεδρος, καθιστώντας σαφές ότι θα είναι «αμείλικτος» απέναντι στη βία. Ο Σαρκοζί επισκέφτηκε, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κίνα, το προάστιο Βιλιέ ντε Μπελ, βορείως του Παρισιού, όπου από την Κυριακή τα πνεύματα είναι εξαιρετικά τεταμένα μετά το θάνατο δύο εφήβων, αφρικανικής καταγωγής, όταν η μοτοσικλέτα τους συγκρούστηκε με περιπολικό που πραγματοποιούσε περιπολία.

Αν και συνεχίζεται η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος, όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για ατύχημα, αλλά αμφισβητούνται οι αντιδράσεις του πληρώματος του περιπολικού που κατηγορείται ότι εγκατέλειψε τα θύματα. Τις πρώτες συγκρούσεις της Κυριακής, ακολούθησαν συγκρούσεις το βράδυ της Δευτέρας και της Τρίτης, τόσο στο Βιλιέ ντε Μπελ, όσο και στο γειτονικό προάστιο Γκουσενβίλ, ενώ ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στην Τουλούζη.

Στις υποβαθμισμένες γειτονιές των προαστίων, από την Κυριακή, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και υπολογίζεται ότι συνολικά πυρπολήθηκαν περισσότερα από 500 αυτοκίνητα, ενώ έγιναν και 34 συλλήψεις. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, οπότε και πυροβολήθηκαν αστυνομικοί, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 να νοσηλεύονται.

ΙΡΑΚ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία Μάλικι - ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αντιδράσεις προκάλεσε μεταξύ σουνιτών και σιιτών η υπογραφή από την κυβέρνηση Μάλικι «συμφωνίας αρχών» με την Ουάσιγκτον, όπου προβλέπεται η εξέταση του τρόπου παράτασης της στρατιωτικής αμερικανικής παρουσίας στη χώρα και πέραν των ορίων που προβλέπονται από τη σχετική απόφαση του ΟΗΕ, στο πλαίσιο «μιας γενικής στρατηγικής συμφωνίας». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι θα ζητήσουν να λήξει η θητεία, υπό τον ΟΗΕ, των αμερικανικών στρατευμάτων στις 31 Ιούλη του 2008. Οι εντονότερες αντιδράσεις προήλθαν από τη σουνιτική «Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» που προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση «θα σημάνει προδοσία» και από τους σιίτες που πρόσκεινται στον Μουκτάντα Σαντρ.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωναν ότι πέτυχαν συμφωνία με τους σουνίτες φυλάρχους της πόλης Χαουίζα, βορείως της Βαγδάτης, προκειμένου να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των «εξτρεμιστών ισλαμιστών». Με βάση τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί θα πληρώσουν μισθό 275 δολάρια στους μαχητές των φυλάρχων για να αναλάβουν σημεία ελέγχου και περιπολίες.

ΡΩΣΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές για την Κρατική Δούμα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν κάλεσε στο Κρεμλίνο όλους τους ξένους πρεσβευτές, για να τους διαμηνύσει πως η Ρωσία δε θα ανεχτεί ξένη επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, αφού τους διαβεβαίωσε πως «κάναμε τα πάντα για να γλιτώσουμε τη Ρωσία από εσωτερικούς κλονισμούς, να τη θέσουμε σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης», πρόσθεσε «δε θα επιτρέψουμε αυτή η διαδικασία να διορθώνεται από το εξωτερικό». Ζήτησε αυτό το μήνυμα να φτάσει στις πρωτεύουσες των χωρών τους, σημειώνοντας πως οι βουλευτικές εκλογές θα είναι «τίμιες και καθαρές».

Από τη μεριά του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), σε συνέντευξη Τύπου προειδοποίησε πως 300 χιλιάδες παρατηρητές του ΚΚΡΟ θα παρακολουθούν τη διεξαγωγή των εκλογών και θα καταγράψουν τυχόν προσπάθειες νοθείας. Σημείωσε πως το ΚΚΡΟ θα κινητοποιήσει την επομένη εκατομμύρια οπαδούς του σε όλη τη χώρα, σε περίπτωση νοθείας και πρόσθεσε πως οι επίσημες δημοσκοπήσεις (που δίνουν στο ΚΚΡΟ από 10% έως 14%) δεν απηχούν την πραγματικότητα, αφού με βάση στοιχεία που έχει το κόμμα του, το ποσοστό που θα λάβει το ΚΚΡΟ θα ξεπεράσει το 20%.

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Αντικαρκινικό γονίδιο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ομάδα γενετιστών με επικεφαλής τον δρ Γιανμίνγκ Τζάο από τα πανεπιστήμια του Κεντάκι και της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν γενετικά μεταλλαγμένο «υπερ-ποντίκι» με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Αντικαρκινικού Ιδρύματος. Το ποντίκι, διατείνονται οι επιστήμονες, ότι είναι «απρόσβλητο από κάθε είδους καρκίνο μετά τον «εμπλουτισμό» του γενετικού του υλικού με ένα συγκεκριμένο γονίδιο (Par-4) που επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο (Par-4) έφεραν και οι απόγονοι των «υπερ-ποντικών».

Υποστηρίζουν δε, ότι εάν καταφέρουν να «διοχετεύσουν» το ίδιο γονίδιο και σε ανθρώπους τότε θα επρόκειτο για την πιο αποτελεσματική αντικαρκινική θεραπεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν χτες στην ιατρική επιθεώρηση «Καρκινική Ερευνα».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζεται η ένταση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν χτες στην Τρίπολη, στο βόρειο Λίβανο, μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν, την Τρίτη, μεταξύ ενόπλων της οργάνωσης «Ισλαμικό Ενωτικό Κίνημα» που αυτοτοποθετείται πλησίον της αντιπολίτευσης και των «Ταξιαρχιών της Τρίπολης» που αυτοπαρουσιάζονται ως «προσκείμενοι» στον σουνίτη Σάαντ Χαρίρι, τον ισχυρότερο κυβερνητικό εταίρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από λογομαχία δύο ανδρών.

Ενα μέλος του «Ισλαμικού Ενωτικού Κινήματος» φέρεται να σκοτώθηκε επιτόπου και ένας ένοπλος των «Ταξιαρχιών» να άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Αλλοι επτά τραυματίστηκαν. Τα πνεύματα στη χώρα παραμένουν εξαιρετικά οξυμένα μετά τη λήξη της θητείας του Προέδρου και την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να καταλήξουν σε συναινετική λύση για τη διαδοχή του, ενώ η χώρα τυπικώς είναι πολιτειακά «ακέφαλη».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση κατά αμάχων εργατών

ΑΣΑΝΤΑΜΠΑΝΤ.--

Αμαχοι εργάτες, έγιναν στόχος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στα βορειοανατολικά της χώρας. Πάνω από 12 εργάτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα και με ανακοίνωση του κυβερνήτη της επαρχίας Νουριστάν, με τις κατοχικές δυνάμεις να αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά ότι αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για τις ζωές των αμάχων του Αφγανιστάν, που υποτίθεται ότι «προστατεύουν».

Οπως προκλητικά ανακοινώθηκε από τον κυβερνήτη της επαρχίας: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας υπήρχαν αντάρτες Ταλιμπάν εκεί. Οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δώδεκα εργάτες, που βρίσκονταν κάτω από μια τέντα, η οποία χτυπήθηκε από βόμβα. Ολοι σκοτώθηκαν»...

Η υπηρεσία Τύπου του ΝΑΤΟ από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι «δε διαθέτει προς το παρόν πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό»...

ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Προς νέες διαπραγματεύσεις

Τη Δευτέρα, 3 Δεκέμβρη, διεξάγεται ένας τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του Συνδικάτου των μηχανοδηγών (GDL) με τη διεύθυνση των σιδηροδρόμων, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η εξεύρεση συμφωνίας ή η κήρυξη απεργίας απροσδιόριστου χρόνου.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του GDL, Μάνφρεντ Σελ, που διευκρίνισε ότι η διαφωνία δεν αφορά μόνο και κυρίως το ύψος των δικαιολογημένων ποσοστών αύξησης των ωρομισθίων αλλά και την ανεξαρτησία της διαπραγμάτευσης και υπογραφής από το GDL χωριστών συμβάσεων εργασίας, από άλλα παράλληλα συνδικάτα απασχολούμενων στους γερμανικούς σιδηροδρόμους, όπως η Transnet και η GDBA. Οι ηγεσίες των δύο τελευταίων συνδικάτων είχαν συμφωνήσει στις 9 Ιούλη αποδοχή αύξησης κατά 4,5% ενώ το συνδικάτο των μηχανοδηγών προβάλλει αιτιολογημένα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης και το δικαίωμα χωριστών διαπραγματεύσεων για συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» το 70% των ερωτηθέντων, παρά την ταλαιπωρία που υποβάλλονται λόγω των απεργιών, τάσσονται υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων των απεργών σιδηροδρομικών.


Θ. Β.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παραίτηση Μουσάραφ από το στρατό

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Παραιτήθηκε χθες από την ηγεσία του πακιστανικού στρατού ο στρατηγός δικτάτορας και ευνοούμενος των ΗΠΑ, Περβέζ Μουσάραφ, προκειμένου να ασκήσει τη δεύτερη προεδρική του θητεία, με αποκλειστικά «πολιτικό» χαρακτήρα. Την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ασφάκ Περβέζ Καγιανί. Την παραίτηση του στρατηγού έσπευσε να χαιρετίσει και η ηγέτης του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, πρώην πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο, που την είχε θέσει ως όρο για τη συνεργασία τους στην εξουσία, δηλώνοντας ωστόσο ότι ακόμα πρέπει να εξεταστεί το αν θα τον αποδεχτούν στο προεδρικό αξίωμα ή όχι.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε την παραίτηση «καλή αρχή», ζητώντας και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιτευχθεί η διενέργεια «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Σημαντικό στάδιο στη διαδικασία για την ταχεία αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, χαρακτήρισε την παραίτηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο Π. Μουσάραφ ανακοίνωσε ότι «σκέφτεται να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» πριν τις εκλογές, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και σημειώνοντας ότι δε θεωρεί ότι είναι και η «καλύτερη λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ