Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παραίτηση Μουσάραφ από το στρατό

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Παραιτήθηκε χθες από την ηγεσία του πακιστανικού στρατού ο στρατηγός δικτάτορας και ευνοούμενος των ΗΠΑ, Περβέζ Μουσάραφ, προκειμένου να ασκήσει τη δεύτερη προεδρική του θητεία, με αποκλειστικά «πολιτικό» χαρακτήρα. Την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ασφάκ Περβέζ Καγιανί. Την παραίτηση του στρατηγού έσπευσε να χαιρετίσει και η ηγέτης του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, πρώην πρωθυπουργός, Μπεναζίρ Μπούτο, που την είχε θέσει ως όρο για τη συνεργασία τους στην εξουσία, δηλώνοντας ωστόσο ότι ακόμα πρέπει να εξεταστεί το αν θα τον αποδεχτούν στο προεδρικό αξίωμα ή όχι.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε την παραίτηση «καλή αρχή», ζητώντας και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιτευχθεί η διενέργεια «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Σημαντικό στάδιο στη διαδικασία για την ταχεία αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, χαρακτήρισε την παραίτηση και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο Π. Μουσάραφ ανακοίνωσε ότι «σκέφτεται να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» πριν τις εκλογές, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και σημειώνοντας ότι δε θεωρεί ότι είναι και η «καλύτερη λύση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ