Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Πώς στήνεται το σχέδιο πραξικοπήματος

Αποκαλυπτικό έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας της Βενεζουέλας προς τη CIA

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εμπιστευτικό έγγραφο της 20 Νοέμβρη που προέρχεται από τον Μάικλ Στίιρ, υπεύθυνο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βενεζουέλα και απευθύνεται προς τη CIA, που αποκάλυψε χτες και δημοσιεύεται σε πολλά ΜΜΕ η Αμερικανοβενεζουελανή δικηγόρος Εύα Κόλινγκερ. Το έγγραφο φέρει τον εύγλωττο τίτλο: «Η πρόοδος της τελικής φάσης της επιχείρησης Τανάλια». Φυσικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Τσάβες, με αφορμή το λαϊκό δημοψήφισμα της Κυριακής, σχετικά με το νέο Σύνταγμα, που προωθεί παραπέρα τη λεγόμενη Μπολιβαριανή Διαδικασία.

Το εμπιστευτικό αυτό έγγραφο, όπως αποκαλύπτει η δικηγόρος, είναι ένα κλασικό εγχειρίδιο για το πώς οι ΗΠΑ οργανώνουν πραξικοπήματα και επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Αλλωστε τον Απρίλη του 2002 οι ΗΠΑ, μαζί με τα τσιράκια τους στη Βενεζουέλα, κατάφεραν για 48 ώρες να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Τσάβες και να βάλουν στη θέση του τον πρόεδρο των βιομηχάνων Πέδρο Καρμόνα. Μετά, όπως είναι γνωστό, με τη μαζική λαϊκή κινητοποίηση επανήλθε ο Τσάβες στην προεδρία.

Το σχέδιο ανατροπής

Ας δούμε όμως, ενδεικτικά, ορισμένα από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που υπάρχουν στο εν λόγω έγγραφο. Αφού από τον υπάλληλο της πρεσβείας σημειώνεται η «πρόοδος» στο σχέδιο «Τανάλια» και τονίζεται ότι η τάση επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα (σ.σ. δηλαδή η στήριξη των προτεινόμενων αλλαγών στο Σύνταγμα) είναι «μη αναστρέψιμη» υπογραμμίζεται: «ακόμα και αν φαίνεται από άποψη τακτικής ότι είναι αντιφατικό να συνεχίσουμε την προπαγάνδα, του να μην γίνει το δημοψήφισμα, του να μην αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να καλούμε σε καταψήφιση του νέου συντάγματος. Στη δεδομένη πολιτική συγκυρία πρέπει να συνδυάσουμε αυτούς τους τρόπους. Στις μέρες που απομένουν πρέπει να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες ενάντια στο δημοψήφισμα και την ίδια στιγμή να προετοιμάζουμε τις συνθήκες για να μην αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά του». Τόσο δημοκρατικά πράγματα δηλαδή!

Παρακάτω στο έγγραφο, οι διαθέσεις των ΗΠΑ γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες: «Ο συνδυασμός των ενεργειών μας για να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα απαιτεί να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για διεθνή απομόνωση του Τσάβες, να ενταθούν οι προσπάθειες για ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, να αναζητηθούν συμμαχίες με όσους επιλέξουν την αποχή, να ενταθεί η πίεση στους δρόμους μετά τις 2 Δεκέμβρη, καταλήψεις με προπαγανδιστικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα να προχωρήσουν και οι στρατιωτικές ενέργειες που έχουν προετοιμαστεί από τις δικές μας δυνάμεις με βάση το σχεδιασμό. Η βοήθεια από εξωτερικές μονάδες, προερχόμενες από τη χώρα, πράσινη και μπλε, είναι συντονισμένη, η δράση από θαλάσσης του μπλε είναι προετοιμασμένη, όπως και στα σύνορα με την πράσινη στα συγκεκριμένα σημεία». H συγκεκριμένη κρυπτογράφηση φωτογραφίζει την Κολομβία και το αντιδραστικό καθεστώς Ουρίμπε, ιδιαίτερα μετά τη σοβαρή κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το σχέδιο που περιγράφουμε, που βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι είναι σκόπιμη διαρροή της CIA, προβλέπει ανατροπή του Τσάβες και κατάληψη της εξουσίας με τη συμβολή και μονάδων του στρατού σε διάστημα 72 - 120 ωρών.

Κατά τα άλλα, το εμπιστευτικό έγγραφο δίνει συγκεκριμένα ονόματα συνεργατών της όλης επιχείρησης, πολιτικών, πανεπιστημιακών και συνδικαλιστών φοιτητών των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσα στη Βενεζουέλα και τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ, που έφτασε τα 8 εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ