ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συνεχείς κινητοποιήσεις στις σχολές

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις βρίσκονται φοιτητές και σπουδαστές προκειμένου να αποκρούουν την επίθεση ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και να διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν στις σπουδές και στη ζωή.

Αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ο σύλλογος φοιτητών Παντείου προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας άμεση και δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων, καθώς και επίλυση του κτιριακού προβλήματος.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν την Πέμπτη, 6 Δεκέμβρη οι σύλλογοι σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας. Οι σπουδαστές αντιδρούν στην εντεινόμενη υποβάθμιση των σπουδών και στο αυξανόμενο κόστος. Την ίδια μέρα, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν και οι σύλλογοι φοιτητών των σχολών της Φυσικομαθηματικής, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση, στις ελλείψεις στα εργαστήρια και διεκδικώντας δωρεάν διανομή όλων των συγγραμμάτων.

Φρένο στα δίδακτρα

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι προσπάθειες εφαρμογής του νέου αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ και, γενικότερα, εφαρμογής των αναδιαρθρώσεων που υποβαθμίζουν την ανώτατη παιδεία, κάνοντάς την όλο και πιο ακριβή κι απρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα.

Πρόσφατα, στη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου τέθηκε θέμα αναμόρφωσης του Μεταπτυχιακού «Ιστορία και Τεκμηρίωση σε Σύγχρονα Ζητήματα» και πρόταση επιβολής διδάκτρων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος! Πρόκειται για μια πρόταση που αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου που αντιδρούν στην επιβολή διδάκτρων στον προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΚΣ, που σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια επιβολής διδάκτρων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί τμήμα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με ουσιαστική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές σε μπαράζ κινητοποιήσεων, ώστε να αντιπαλέψουν κάθε προσπάθεια λειτουργίας μεταπτυχιακού με δίδακτρα, να αντισταθούν συνολικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της, που υποβαθμίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και επιδιώκει τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε κοινό ψήφισμα τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων καταγγέλλουν επίσης την προσπάθεια της πρυτανείας να επιβάλει δίδακτρα.

  • Οι αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων που στέκονται απέναντι και προσπαθούν να βάλουν φρένο σ' αυτές τις μεθοδεύσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και από την εμπειρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εκεί, κάτω από τις αντιδράσεις φοιτητών και άλλων φορέων, η διοίκηση του ιδρύματος απέσυρε την προκήρυξη πρόσληψης ιδιωτικών επιχειρήσεων φύλαξης των χώρων του ιδρύματος.
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«Σεκιουριτάδες» μέσα στο σχολείο!

«Σεκιουριτάδες» εγκαταστάθηκαν μέσα σε σχολείο! Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Γλυφάδας προσέλαβε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης με πρόσχημα την ασφάλεια των παιδιών.

Οι «σεκιουριτάδες» εποπτεύουν και τις εκδηλώσεις του σχολείου. Οπως αναφέρεται σε επιστολή του συλλόγου, στη χοροεσπερίδα που έγινε στις 23 Νοέμβρη στο σχολείο, τα ονόματα των προσκεκλημένων φίλων των παιδιών, που δεν ήταν μαθητές του σχολείου, έπρεπε να έχουν δοθεί δύο ημέρες νωρίτερα «για να καταγραφούν στις καταστάσεις που θα ελέγχονται από τους φύλακες για να τους επιτραπεί η είσοδος». Σημειώνει μάλιστα πως δε θα γίνει δεκτός προσκεκλημένος που δεν έχει δηλωθεί εγγράφως.

Δηλαδή, ο σύλλογος αποφάσισε ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως ο καθένας μπορεί να τους καταγράφει, να τους ελέγχει, να τους επιτρέπει και να τους απαγορεύει, να παρεμβαίνει στη σχέση του με τους φίλους του, να καταγράφουν τα ίδια τους φίλους τους κ.ά.

Οσο για τα έξοδα πληρωμής της εταιρείας, ο σύλλογος τα χρεώνει στους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν 25 ή 50 ευρώ ο καθένας! Μάλιστα, ο σύλλογος είχε επιχειρήσει πριν ένα μήνα να εγκαταστήσει την εταιρεία φύλαξης, αλλά είχε αντιδράσει η πλειοψηφία των γονιών. Σήμερα, άγνωστο πώς, τους εγκατέστησε και με επιστολή του ζητάει από τους γονείς να πληρώσουν κι από πάνω.

Η καταγγελία έγινε στον «Ρ» από μητέρα μαθητή, συνοδευόμενη από όλη την αγωνία και την αγανάκτηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στα παιδιά η συμβίωσή τους στο σχολείο με «σεκιουριτάδες».

Η αντίδραση των γονέων είναι αυτονόητη καθώς στο σχολείο τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ανυποταγής σε κάθε τι που τους στερεί τα δικαιώματά τους. Με την εγκατάσταση όμως «σεκιουριτάδων» μαθαίνουν να έχουν ένα «τρίτο» μάτι να τα παρακολουθεί και να ελέγχει τη συμπεριφορά τους. Οι παιδονόμοι υπήρχαν σε σκοτεινές για την Ελλάδα εποχές και η επαναφορά τους, με τη στολή του «σεκιουριτά», δεν αντέχει σε δικαιολογίες «φύλαξης» και «προστασίας» των παιδιών. Μήπως όσοι αρμόδιοι επιτρέπουν τέτοιες τακτικές στην ουσία μεθοδεύουν την κατατρομοκράτηση των παιδιών για να έχουν αύριο υποταγμένους πολίτες;


ΝΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να πέσει στο κενό κάθε προβοκάτσια

Οσο η οργανωμένη απειθαρχία γιγαντώνεται σε σχολεία, σχολές, χώρους δουλιάς, τόσο η αστική τάξη και τα κόμματά της προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος με προβοκάτσιες, καταστολή, ψέματα και λάσπη. Ρόλο προπαγανδιστή της κυβερνητικής πολιτικής και προβοκάτορα των μαθητικών κινητοποιήσεων ανέλαβε και η κυβερνητική νεολαία, η ΟΝΝΕΔ Εύβοιας. Εκδίδοντας κατάπτυστη ανακοίνωση την οποία κυκλοφόρησε σε σχολεία της Εύβοιας, όπου κάνει λόγο για υποκινούμενες μειοψηφίες και κατασκευάζει χονδροειδέστατα ψεύδη, προκειμένου να χτυπήσει το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που στήριξαν και τον αγώνα των μαθητών.

«Αυτοί που δεν ήταν ποτέ πουθενά για να υπερασπιστούν τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και συνολικά της νεολαίας, έρχονται τώρα να παίξουν το ρόλο του χωροφύλακα, καλώντας μάλιστα τους εισαγγελείς να σύρουν στα δικαστήρια όποιον αγωνίζεται, όποιον τολμά να σηκώνει κεφάλι. Φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο έξω από τις κινητοποιήσεις και τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών είναι η νεολαία της κυβέρνησης», απαντάει με ανακοίνωση το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ.

Και συνεχίζει: «Δηλαδή, οι εκατοντάδες που συμμετείχαν στις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις που έγιναν σε κάθε σχολείο, που συλλογικά και δημοκρατικά αποφάσισαν για τις κινητοποιήσεις τους, ήταν οφθαλμαπάτη. Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές τις μαζικές διαδικασίες δεν έβλεπαν καλά, κάτι είχαν τα μάτια τους! Το Συντονιστικό ήταν ένα "φάντασμα" που συνεδρίαζε άγνωστες μέρες και ώρες και όχι ότι η συνεδρίασή του γινόταν γνωστή με αφίσες έξω από κάθε σχολείο. Δηλαδή είναι "γενικότητα" οι μαθητές να ζητάνε δημόσια και δωρεάν Παιδεία, είναι "γενικότητα" να παλεύουν για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει... όταν το 1/5 των μαθητών εγκαταλείπει τελείως την εκπαιδευτική διαδικασία, τα 2/5 δεν τελειώνουν το Λύκειο».

«Να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια που έχει σα στόχο να στρέψει τους γονείς ενάντια στα παιδιά τους, τους καθηγητές ενάντια στους μαθητές τους», προτρέπει το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ και καλεί τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να τον περιφρουρήσουν δυναμικά από κάθε είδους προβοκάτσια, «οι Κνίτες και οι Κνίτισσες ήταν μπροστά, ήταν μαζί σου στους αγώνες. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα», υπογραμμίζει.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Ρεκόρ συμμετοχής των σπουδαστών

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο» του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ στις σχολές, καθώς εκατοντάδες σπουδαστές - παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρεί να δημιουργήσει μερίδα διευθυντών στα ΙΕΚ - στηρίζουν μαζικά με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη και στόχος είναι να ενισχυθεί ο Σύλλογος, να γίνει ακόμα πιο διεκδικητικός, μαχητικός, μαζικός, ώστε να παλέψουν από καλύτερη θέση για τα αιτήματά τους.

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν ψηφίσει 1.400 σπουδαστές (συμμετοχή ρεκόρ!), διεκδικώντας με την ψήφο τους αιτήματα όπως πάγωμα των διδάκτρων με προοπτική την κατάργησή τους, την κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών, μειωμένο εισιτήριο, και πολλά άλλα. Αιτήματα που όπως αποδεικνύεται ενοχλούν κάποιους, όπως το διευθυντή του ΙΕΚ Ν. Ιωνίας, ο οποίος δεν άφηνε τα μέλη του Συλλόγου να μπουν στο χώρο του ΙΕΚ για να ενημερώσουν τους σπουδαστές και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές ή όπως τον υποδιευθυντή του ΙΕΚ Μεταμόρφωσης που κάλεσε ακόμα και την Αστυνομία προκειμένου να εμποδίσει τις εκλογές, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι τα μέλη του συλλόγου είναι... εξωσχολικοί! Η απαγόρευση δεν πέρασε μπροστά στην αποφασιστική στάση των ίδιων των σπουδαστών.

ΙΛΙΟΝ
Αύριο το αγωνιστικό ραντεβού

«Χρόνια τώρα αγωνιούμε και φωνάζουμε για την κατάντια της Δημόσιας Παιδείας. Χρόνια τώρα επιμένουμε να διεκδικούμε ένα σχολείο ενταγμένο στις ανάγκες για μόρφωση ολόπλευρη, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις. Ισότιμο για όλους. Που δε θα σπρώχνει με την υποβάθμισή του στην παραπαιδεία», και επειδή «οι προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία είναι άμεσα συνδεδεμένες με την κοινωνία», η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ιλίου καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, συλλόγους και φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο Ιλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ