ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη του για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της γης, που είναι η πραγματική αιτία για τις καταστροφές

Eurokinissi

Τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη συνολική πολιτική προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος ανέδειξαν, χτες, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι βουλευτές του ΚΚΕ. Μία Επερώτηση που κατατέθηκε με αφορμή τη φετινή τραγωδία των πυρκαγιών με τους 85 νεκρούς.

Το ΚΚΕ «θα συνεχίσει την πάλη για μιαν άλλη πολιτική, που θα σταματήσει την εμπορευματοποίηση της γης και των κοινωνικών αγαθών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας ότι εκεί βρίσκεται η πραγματική αιτία των προβλημάτων και των πυρκαγιών. Επισήμανε ότι «απαιτείται πολιτική που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες» και «έργα υποδομής που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων», σημειώνοντας ότι εμπόδιο για να πραγματοποιηθούν αυτά είναι «τα μεγάλα συμφέροντα και η εμπορευματοποίηση της γης», αφού «όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εργολαβικά και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα». Τέλος, αναφέρθηκε στην «ανυπαρξία Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου» και «στην εξαίρεση από την αναδάσωση πολλών καμένων εκτάσεων».

Ανεπαρκή μέτρα αποκατάστασης

Εισηγούμενος την Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τα μέτρα αποκατάστασης καθυστερούν υπερβολικά. Οι αποζημιώσεις, είπε, και άλλες παροχές μπορούν να χαρακτηριστούν από ελάχιστες μέχρι ανεπαρκείς, ενώ η όλη πολιτική οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην εγκατάλειψη των περιοχών. Ο βουλευτής επισήμανε ότι οι υποσχέσεις για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών κινούνται στη λογική μιας ανάπτυξης προς όφελος των επιχειρηματιών.

Επισήμανε ακόμα την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης, γεγονός που φάνηκε με τις πρώτες βροχές, ενώ πρόσθεσε ότι το γεγονός πως καθυστερεί η κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων περιοχών δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να εξαιρεθούν μεγάλες εκτάσεις. Και ανέφερε την περίπτωση της παραχώρησης από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου 2.500 στρεμμάτων στο Δήμο Ζαχάρως για να παραδοθούν σε μεγάλα συμφέροντα.

Ανεπαρκή, τόνισε, είναι και τα μέτρα για την αποκατάσταση των αγροτικών καλλιεργειών αφού εκτός από κάποια ψίχουλα που δόθηκαν ως προκαταβολή προβλέπεται διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ με την οποία θα καλυφθεί μικρό μέρος των ζημιών.

Ο βουλευτής τόνισε ότι απαιτείται αντιπλημμυρική θωράκιση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναδάσωση όλων των εκτάσεων, πλήρης αποζημίωση των καλλιεργειών, αναστολή υποχρεώσεων των ΕΒΕ, αποκατάσταση κτιρίων με κρατικούς φορείς ανοικοδόμησης.

Δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο

Ειδική αναφορά στην Εύβοια έκανε ο βουλευτής Γιώργος Μαρίνος, λέγοντας πως «κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα σε 6 δήμους», μεταξύ των οποίων «παραδοσιακοί ελαιώνες ανεκτίμητης αξίας». Τόνισε ότι «η πολιτική που εφαρμόζεται προκαλεί την οργή των λαϊκών οικογενειών (...). Πρέπει να ισχύσει μια αρχή: Οποιος έπαθε ζημιά να αποζημιωθεί για το σύνολό της».

Στον «αντιεπιστημονικό τρόπο με τον οποίο προχωρά η "Κτηματολόγιο ΑΕ" στην οριοθέτηση δασικών εκτάσεων» αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής Σταύρος Σκοπελίτης, τονίζοντας πως «θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20 - 30% του δασικού πλούτου». Παράλληλα, ζήτησε «να δοθεί αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος για μια πενταετία ώσπου να καρπίσουν τα δέντρα».

Στο δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο που παραμένει αποχαρακτηρίζοντας εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων αναφέρθηκε ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης. Τόνισε ότι τα κονδύλια που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τα δάση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι κατά 3,3% λιγότερα από φέτος (90 εκατομμύρια το 2007, 87 το 2008), «στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δασοκτόνα πολιτική».

Στα προβλήματα των εργαζομένων αναφέρθηκε ο βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος, λέγοντας πως «υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που θα δεχτούν μείωση στο εισόδημά τους». Και πρόσθεσε ότι «σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει η εργατική νεολαία που σπρώχνεται να φύγει από τα χωριά της», ενώ «και για τις εργαζόμενες γυναίκες που απασχολούνταν με μερική απασχόληση στον τουρισμό, τα πράγματα θα δυσκολέψουν». Παράλληλα, ανέφερε ότι κάποιοι δήμοι μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης «οδηγούν εργαζόμενους να αμείβονται κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Παρά την πραγματική κατάσταση που περιέγραψαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και γνωρίζουν πολύ καλά οι πυρόπληκτοι, ο υπουργός Γεωργίας, Α. Κοντός, ισχυρίστηκε ότι η κριτική που ασκήθηκε «μηδενίζει» το σοβαρό έργο της κυβέρνησης, η οποία, κατά τον υπουργό, στάθηκε δίπλα τους από την πρώτη ώρα.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ - ΡΑΦΗΝΑΣ
Συγκρότησαν επιτροπή για τη μόλυνση του νερού

Στη συγκρότηση «Επιτροπής για το νερό και την ποιότητα ζωής» προχώρησαν οι κάτοικοι του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας. Η επιτροπή συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων και είναι αποτέλεσμα του τεράστιου προβλήματος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή του Ασωπού ποταμού στα Οινόφυτα, στα Μεσόγεια και τα χωριά του Ωρωπού. Μόλυνση που θεωρείται δεδομένο από τους κατοίκους και τους φορείς ότι έχει επηρεάσει και τις δικές τους περιοχές.

Γι' αυτό και στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανησυχία για την κατάσταση του νερού που πίνουν. Ταυτόχρονα, συνέδεσαν τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και με το απαρχαιωμένο ή και καρκινογόνο δίκτυο ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες. Την ανάμειξη του δικτύου της ΕΥΔΑΠ με νερό από τις γεωτρήσεις των δήμων, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν την καταλληλότητα του νερού, αλλά και την επίδραση από το πότισμα στα κηπευτικά. Την ίδια στιγμή, στη σύσκεψη τέθηκαν ως θέμα και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου των Σπάτων στους υδάτινους πόρους, όπως τα καυσαέρια των αεροπλάνων που καταλήγουν μέσω της βροχής στο έδαφος. Τέλος, αναφέρθηκαν και στο μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει για το πού οδηγήθηκε τελικά το κλοφέν που είχε εντοπιστεί στο Διόνυσο και στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε, για ακόμα μια φορά, η ανάγκη κατασκευής έργων αποχέτευσης στους δήμους της περιοχής με προδιαγραφές, αλλά και άμεσα μέτρα προστασίας του Νότιου Ευβοϊκού.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Αγρια επίθεση σε βάρος μεταναστών

Επίθεση σε βάρος Πακιστανών μεταναστών έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Αιγάλεω, όταν ομάδα 25 ατόμων που ήταν οπλισμένοι, επιτέθηκαν σε σπίτι όπου έμεναν οκτώ μετανάστες. Από τα θύματά τους το ένα νοσηλεύεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο τραυματισμένο σοβαρά στο κεφάλι. Τρεις τραυματίες έχουν ράμματα στο κεφάλι και ένα στο μάτι.

Η επίθεση αυτή είναι η σοβαρότερη σε βάρος Πακιστανών μεταναστών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επιθέσεις έγιναν στις 7 Οκτώβρη στου Ρέντη και στις 27 Οκτώβρη στην Αθήνα. Τα θύματα της επίθεσης έχουν καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγάλεω. Την επίθεση κατήγγειλε η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, ενώ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα διοργανώσει αντιρατσιστική διαδήλωση στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω του ΚΚΕ διοργανώνουν πικετοφορία (από την πλατεία Λέλας Καραγιάννη) ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα οι ΚΟ Αιγάλεω του ΚΚΕ καλούσαν το λαό της περιοχής να μην επιτρέψει να γίνει η περιοχή του, περιοχή διωγμού συνανθρώπων του, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την προέλευσή του. Επιπλέον, είχαν γίνει δύο περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ
Θέλουν να της βάλουν λουκέτο

Στην πλήρη απαξίωση με προφανή στόχο το κλείσιμό της, οδηγεί η κυβέρνηση τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ), τη μοναδική επιχείρηση που ασχολείται με προγράμματα λαϊκής κατοικίας, αφού αφήνει τους εργαζόμενους εκεί απλήρωτους και αναξιοποίητους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου. Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σ. Καλογιάννης, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τη διάσωσή της, ενώ απέδωσε την κατάσταση που επικρατεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δόθηκαν στη ΔΕΠΟΣ έργα στο Πόρτο Χέλι, στην Αιτωλοακαρνανία και τα Κουντουριώτικα και ξοφλήθηκε το χρέος από έργα που είχαν γίνει στην Ολυμπιάδα.

Η Β. Νικολαΐδου είπε ότι ο υφυπουργός έδωσε την ίδια απάντηση με όσα είχε πει στη Βουλή πριν ένα εξάμηνο σε αντίστοιχη Ερώτηση του ΚΚΕ. Καμία υπόσχεση δεν τηρήθηκε, είπε, και κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΟΣ είναι απλήρωτοι εδώ και δυόμισι μήνες. Τα χρέη της εταιρείας, τόνισε, είναι 10 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το 1,5 στα ασφαλιστικά ταμεία, δείγμα και αυτό ότι για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων φταίει το κράτος και οι εργοδότες που δεν αποδίδουν τις εισφορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ