ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η αγροτιά στους δρόμους μαζί με τους εργάτες

Κάλεσμα στους αγρότες να συμμετάσχουν, μαζικά, στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 12 Δεκέμβρη

Από κινητοποίηση της ΠΑΣΥ τον περασμένο Οκτώβρη

Motion Team

Από κινητοποίηση της ΠΑΣΥ τον περασμένο Οκτώβρη
Να αντισταθούν αγωνιστικά στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, να συντονίσουν την πάλη τους με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια της απεργίας, στις 12 Δεκέμβρη, καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥ αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ και η εφαρμογή τους από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Απαριθμώντας τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής επίθεσης στα δικαιώματα των αγροτοκτηνοτρόφων, η ΠΑΣΥ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης, ενώ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών και των αγροτισσών είναι το μεγαλύτερο από όλες τις κοινωνικές ομάδες, λες και η δουλιά στο χωράφι και στο στάβλο είναι η πιο εύκολη και οι συνθήκες άριστες.

Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας προκαλεί αβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να μορφώσουν τα παιδιά τους και να γιατρευτούν όταν αρρωστήσουν.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που γίνεται για να κερδοσκοπήσουν ελάχιστοι βιομήχανοι, έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες και αλλεπάλληλες αυξήσεις στο αγροτικό και οικιακό τιμολόγιο, με συνέπεια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και να αποδεκατίζεται το οικογενειακό εισόδημα.

Η συνειδητή χρεοκοπία του ΕΛΓΑ, μαζί με τη διατήρηση του αναχρονιστικού κανονισμού, έχει σαν αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να είναι ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές που πληθαίνουν επειδή δε γίνονται τα απαιτούμενα έργα υποδομής».

Προβάλλοντας το διεκδικητικό της πλαίσιο, η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν αγωνιστικά στην πολιτική που τους ξεκληρίζει, που μαραζώνει την ύπαιθρο και πλουτίζει τράπεζες και εμποροβιομηχάνους. Να συντονίσουν τους αγώνες τους με όλα τα λαϊκά στρώματα και με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια της πανελλαδικής απεργίας, στις 12 Δεκέμβρη.

Να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως: Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες, ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τις γεωργικές ασφαλίσεις, σταθερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν δημόσια Παιδεία, Πρόνοια και Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα κ.ά.».

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Αναγκαία όσο ποτέ η ενιαία απάντηση

Περιοδεία χτες στα «Κλωστήρια Κιλκίς»

Μιλώντας σε μια από τις βάρδιες των εργαζομένων
Μιλώντας σε μια από τις βάρδιες των εργαζομένων
Να μπουν αποφασιστικά στη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και να εμποδίσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και κεφάλαιο, στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Κιλκίς», του ομίλου Ακκά, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες, επικεφαλής κλιμακίου της τοπικής Οργάνωσης και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του εργοστασιακού Σωματείου και με εκπρόσωπο της επιχείρησης.

Στη συνέχεια μίλησε στους εργαζόμενους στην αλλαγή της βάρδιας. Προειδοποίησε πως κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα, και χτυπά ιδιαίτερα τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στην ασφάλιση και στη σύνταξη. «Από αυτή την επίθεση κανείς δε θα γλιτώσει, αν αφήσουμε κεφάλαιο, κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να βγάζουν στο παζάρι των στημένων διαλόγων τα δικαιώματά μας», είπε η Σοφία Καλαντίδου.

Ξεκαθάρισε ότι όλοι μαζί, μεγάλης και μικρότερης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να δώσουν ενιαία τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις Συλλογικές Συμβάσεις, κλπ. Τους κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 12 του Δεκέμβρη και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Μαζί με το ταξικό κίνημα να παλέψουν για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (σύνταξη, Υγεία, Πρόνοια), που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ»
«Πλασιέ» της κατάπτυστης Σύμβασης

Επιστρατεύοντας τον εκβιασμό και τις απειλές, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (ο πρόεδρος Σωτ. Αλεβιζόπουλος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ), η ΠΑΣΚΕ και ένα μέρος της ΔΑΚΕ), όλοι εκλεγμένοι με κοινό ψηφοδέλτιο και πραξικοπηματικές διαδικασίες, ανάγκασαν την περασμένη βδομάδα τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τη «νεκρανάσταση» της κατάπτυστης επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, που με αγώνες των εργαζομένων είχε παραμείνει ανενεργή από το 2006, γιατί καρατομούσε τις κατακτήσεις και δικαιώματά τους και προετοίμαζε το έδαφος για απολύσεις με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων».

Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού συμφώνησαν με την αγοράστρια εταιρεία ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΙΣ στην επιβολή της Σύμβασης, στη συνέχεια συγκάλεσαν Γενική Συνέλευση για την επικύρωση της συμφωνίας. Οταν είδαν ότι τα σχέδιά τους κινδύνευαν καθώς οι εργαζόμενοι συντάσσονταν με τις αγωνιστικές δυνάμεις της Αμεσης Δημοκρατίας (υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ), αντιδρώντας στη σύμβαση, «έκλεισαν» όπως όπως τη Γενική Συνέλευση και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την επόμενη μέρα και αφού βέβαια είχε δουλέψει όλες αυτές τις ώρες το όργιο της τρομοκρατίας και των εκβιασμών.

Ωστόσο, παρά τους μηχανισμούς, το «ναι» στη σύμβαση πέρασε με το ζόρι. Από τα 709 μέλη του σωματείου, ψήφισαν τα 553. Από αυτούς, υπέρ της σύμβασης ψήφισαν 288, 253 καταψήφισαν και 12 ήταν λευκά και άκυρα.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη μάχη της απεργίας

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη, έχει μπει και η Οργάνωση Λάρισας της ΚΝΕ, με πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς και εκπαίδευσης της εργαζόμενης νεολαίας. Σήμερα, στελέχη της οργάνωσης θα περιοδεύσουν στα «Alex Pak», στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, στο 7ο ΤΕΕ, στην επιχείρηση «Αρμός», στους κινηματογράφους των Ster, στα εμποροκαταστήματα «Smart Outlet», ενώ στις 11.30 π.μ. το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΚΚΕ. Αύριο θα γίνουν περιοδείες στο 5ο ΤΕΕ και στο 1ο και το 2ο ΙΕΚ, ενώ στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πανεξόρμηση - πικετοφορία στους δρόμους της Λάρισας.

Ημερίδα στη Λάρισα

Ημερίδα με θέμα «Ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια - Σύνταξη», διοργανώνει αύριο Παρασκευή, στις 18.00, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας θα κάνει ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:

  • Ο Θωμάς Κακαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ, με θέμα «Δημόσια καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση - πρόνοια - υγεία, Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου».
  • Ο Μανώλης Ραλάκης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, με θέμα «Ασφάλιση - Σύνταξη - ΕΚΑΣ».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΕ
Αντίσταση και συνέχιση του αγώνα

Αγωνιστικό προσκλητήριο συμμετοχής στις συγκεντρώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 12 του Δεκέμβρη για το Ασφαλιστικό σε όλη τη χώρα μαζί με το ΠΑΜΕ, απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό. Στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει «να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από το κράτος Πρόνοιας, διαλύοντας το δημόσιο σύστημα Ασφάλισης και Υγείας, υπηρετώντας τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

Προσθέτει ότι η ΓΣΕΒΕΕ, με τις άλλες συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ετοιμάζονται για μια «εθιμοτυπική ντουφεκιά» και επισημαίνει ότι η υπόθεση του Ασφαλιστικού δεν εξαρτάται από μια κινητοποίηση, όσο πετυχημένη και αν είναι, αλλά απαιτεί συνέχεια και κλιμάκωση. Η Συντονιστική κατηγορεί τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα για εξαπάτηση των εργαζομένων και των ΕΒΕ, κατακρίνει τη ΓΣΕΒΕΕ επειδή εδώ και ένα χρόνο που βρίσκεται ο ΟΑΕΕ στο στόχαστρο δεν έκανε τίποτα και σημειώνει ότι «η δική μας απάντηση πρέπει να είναι η Αντίσταση και η Συνέχιση των Αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ