ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Καθημερινή μάχη σε κάθε τόπο δουλιάς

Στους καταπέλτες και οι ναυτεργάτες. Πλατύ κάλεσμα από ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Στους καταπέλτες βγαίνουν στις 12 του Δεκέμβρη και οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα με όλους τους εργαζόμενους της χώρας στην πανεργατική απεργία. Η απεργία θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της 11ης Δεκέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της 12ης Δεκέμβρη.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που επωμίζονται και όλο το βάρος της προετοιμασίας και της οργάνωσης της απεργίας στα καράβια, με ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην περιφρούρηση της απεργίας, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά στις 10 π.μ. στην πλατεία Λουδοβίκου στον ηλεκτρικό σταθμό. Αναδεικνύουν τις ευθύνες που έχουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ και ΕΚΠ γιατί στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου και ξεκαθαρίζουν ότι «αυτή τους την ευθύνη δεν την "ξεπλένουν" με μία 24ωρη απεργία».

Με εντατικούς ρυθμούς κορυφώνεται η προετοιμασία της απεργίας και στην υπόλοιπη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι εξορμήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται σήμερα στα εξής σημεία: Προαστιακός στο Ρουφ, ΕΡΜΗΣ SECURITY, ACS, Αεροδρόμιο και Κέτεριγκ Αεροδρομίου, «Praktiker» Αιγάλεω, Δήμοι Ν. Σμύρνης - Ν. Φιλαδέλφειας - Ελληνικού, στους εργάτες και τους τεχνικούς, στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΠΑ, ΟΑΚΑ, Γυμναστήριο «Holmes», ΤΕΦΑΑ Αθήνας, κολυμβητήριο Περιστερίου.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ

Εκφράζοντας το καθολικό αίτημα για ρεύμα φτηνό, οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τις ληστρικές ανατιμήσεις και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το τεράστιο πανό στην πρόσοψη της ΔΕΗ
Το τεράστιο πανό στην πρόσοψη της ΔΕΗ
Τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη κατέλαβαν χτες με μια αιφνιδιαστική ενέργεια τα ταξικά συνδικάτα και η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ. Εδωσαν έτσι μια πρώτη αποφασιστική απάντηση σε μια ακόμα πλευρά της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, όπως αυτή εκφράζεται στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυξήσεις που φτάνουν το 13% (ξεπερνούν το 20% σε διάρκεια 12 μηνών) και οδηγούν στην παραπέρα καταλήστευση του εισοδήματος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ενα τεράστιο γιγαντοπανό, με το σύνθημα «ΟΧΙ στις αυξήσεις. Ρεύμα φθηνό για όλο το Λαό. Ολοι στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Ολοι στη συγκέντρωση στις 10 το πρωί», κάλυψε σχεδόν ολόκληρη την πρόσοψη του κτιρίου. Ενα δεύτερο πανό, με το ίδιο σύνθημα στήθηκε μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, η οποία «παρακολουθείται» από δέκα τουλάχιστον κάμερες! Εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν: «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό, και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Από τις ντουντούκες καταγγέλλονταν στο λαό της πόλης η ληστρική αύξηση των τιμολογίων προς όφελος της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ και σε βάρος των εργαζομένων. Μια απόφαση που, σε συνδυασμό με την πολιτική της ακρίβειας και της λιτότητας, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων.

Στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος που, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το ΠΑΜΕ πάντοτε, από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα, κάνει κινήσεις ουσιαστικές, επίκαιρες και αποτελεσματικές. Δεν κάνει αντιπολίτευση από τα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν αντιπολιτεύεται την αντιλαϊκή πολιτική στους διαδρόμους, την αντιπολιτεύεται και την κοντράρει εμπράκτως, συνολικά στους χώρους δουλιάς, εκεί που πραγματικά έχει ανάγκη η εργατική τάξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Ετσι θα συνεχίσουμε. Εχουμε πει ότι θα κάνουμε τη ζωή της κυβέρνησης και των βιομηχάνων δύσκολη».

Αισιόδοξα μηνύματα από τη Θεσσαλία

Με συνεχώς εντεινόμενους ρυθμούς συνεχίζουν οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος τη «δουλιά» για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων, που θα πραγματοποιηθούν, στις 12 Δεκέμβρη, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Στη Λάρισα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα. Μέχρι στιγμής, συμμετοχή στην απεργία έχουν δηλώσει πάνω από 35 σωματεία. Καθημερινά, στελέχη του ΠΑΜΕ και της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας περιοδεύουν στα εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς. Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι «πολύ καλό», κάτι που δημιουργεί την πεποίθηση ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει μεγάλη επιτυχία.

Στη Μαγνησία, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας, στα Τρίκαλα, στις 10 π.μ., στην Κεντρική Πλατεία και στην Καρδίτσα, στις 10.30 π.μ., στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΣΑ
Συγκροτούν Απεργιακές Επιτροπές

Η συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών, με άμεσο στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη και τη δυναμική, μαχητική περιφρούρησή της ενάντια σε κάθε απόπειρα απεργοσπασίας, αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη που διοργάνωσαν οι παρατάξεις ΔΑΣ, ΑΣΚΟ και ΑΣΚΕ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η δημιουργία των Απεργιακών Επιτροπών έρχεται να στηρίξει την πρόσφατη απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για συμμετοχή στην απεργία ενάντια στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Μια απόφαση που πήγε κόντρα στις δυνάμεις της συμβιβασμένης πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - τις δυνάμεις που χρόνια τώρα καλλιεργούν στον κλάδο κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας. Αλλά που ταρακουνήθηκαν όταν αναγκάστηκαν να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση, ύστερα από την απαίτηση 1.300 και πλέον εργαζομένων, που υπέγραψαν σχετικό κοινό κάλεσμα των ΔΑΣ, ΑΣΚΟ και ΑΣΚΕ. Ακόμα περισσότερο θορυβήθηκαν όταν η Γενική Συνέλευση πήρε απόφαση για απεργία, ενάντια στη δική τους θέληση.

Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε το κλίμα ενθουσιασμού που έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων η απόφαση της Συνέλευσης, η οποία έσπασε την αδράνεια που επικρατούσε. Ενώ καθορίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας. Από σήμερα κιόλας οι ταξικές δυνάμεις, αμαξοστάσιο το αμαξοστάσιο, εργαζόμενο τον εργαζόμενο, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στον κλάδο.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση

Να κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με τους εργοδότες απ' το Μάη του 2007 και αρνείται να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, απαίτησαν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία - Πρόνοια με συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Απασχόλησης. Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, που βρέθηκε στο πλευρό τους, ενώ σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος.

«Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα Υγείας εμφανίζουν τεράστια κέρδη που στηρίζονται στο "άρμεγμα" των λαϊκών οικογενειών και στη δική μας δουλιά», επισήμαναν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες μαζί με την κυβέρνηση αρνούνται να υπογράψουν και να υλοποιήσουν τη ΣΣΕ του 2007. Σε συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κωλυσιεργία του υπουργείου. Απ' την πλευρά της, η υφυπουργός δε δεσμεύτηκε για την υπογραφή της ΣΣΕ, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει τα νέα στοιχεία που της μετέφεραν οι εργαζόμενοι.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σήμερα η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα «Διεκδικούμε - Αγωνιζόμαστε για την Κοινωνική Ασφάλιση των σύγχρονων αναγκών μας», η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ