ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Στις συγκεντρώσεις μαζί με τους εργάτες

Πλατύ κάλεσμα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων και φοιτητικούς Συλλόγους. Δεκάδες εξορμήσεις σήμερα στα ΤΕΙ από εκπροσώπους σωματείων

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο ξανά οι φοιτητές

Motion Team

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο ξανά οι φοιτητές
Στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους και τους αυριανούς συναδέλφους τους βγαίνουν αύριο μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές. «Δε σταματάμε γιατί ξέρουμε ότι ετοιμάζουν χειρότερα μέτρα. Ολοι μαζί: Με τους φοιτητές, τους γονείς μας, τους εργαζόμενους. Γιατί όλους μας χτυπάνε. Ιδιωτικοποιούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Χτυπάνε το δικαίωμα στην Ασφάλιση», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή, με μαθητικές προσυγκεντρώσεις σε κάθε πόλη. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10 το πρωί. Το Συντονιστικό της Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Λάρισα, το Συντονιστικό της πόλης καλεί σε συγκεντρώσεις μαθητών έξω από κάθε σχολείο, που θα εξελιχθούν σε πορείες, οι οποίες θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση με προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στα Προπύλαια συμμετέχουν οι σύλλογοι φοιτητών Γεωπονικής, Παντείου, Γεωλογικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) ΕΜΠ, ΤΕΦΑΑ και Δασκάλων και οι σύλλογοι σπουδαστών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) και Σχολής Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας.

Με πρωτοβουλία των σπουδαστικών συλλόγων, διοργανώνονται σήμερα σε τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, δεκάδες περιοδείες συνδικαλιστών από σωματεία (μεταλλεργάτες, ηλεκτρονικοί, νοσηλευτές, λογιστές, λιθογράφοι) ενόψει της αυριανής απεργίας. Τέλος, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ διοργανώνεται περιοδεία εκπροσώπων του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στις 12 το μεσημέρι στη ΣΔΟ Αθήνας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η καθολική επίθεση επιβάλλει ενιαία απάντηση

Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει καθήκον να οργανώσει τον αγώνα για να μην περάσουν τα κυβερνητικά αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα με θέμα «Ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια», που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Μιλώντας στην ημερίδα ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευτούν στη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, που συμβάλλει στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τη μικροκρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή η γραμμή - επισήμανε - δίνει προοπτική στον αγώνα και δεν έχει σχέση με τις στρατηγικές επιλογές και την τακτική της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στην εισήγησή του, ο Θ. Κακαβάς, μέλος του ΔΣ του ΙΚΑ, σημείωσε ότι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα το 53,6% των συνταξιούχων όλων των Ταμείων, πλην ΟΓΑ, να παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ και 860.000 αγρότες, κατά μέσο όρο, 360 ευρώ. Οι ανατροπές που προωθούνται σήμερα - επισήμανε - μας αφορούν όλους και δεν είναι «μπόρα που θα περάσει», καθώς προωθούν την αντιστοίχιση της ασφάλισης με τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης.

Στην παρέμβασή του, ο Μ. Ραλάκης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο 51% του μέσου όρου των 15 χωρών της ΕΕ. Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν πλούσιος, καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες υπέβαλαν διευκρινιστικές και άλλες ερωτήσεις και κατατέθηκαν σκέψεις και απόψεις.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
Κλείνουν τα μαγαζιά τους την Τετάρτη

Το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση στα γραφεία της την Τετάρτη, στις 9.30 το πρωί αποφάσισε η Ομοσπονδία ΕΒΕ νομού Ιωαννίνων και ο Εμπορικός Σύλλογος. Αντίστοιχη απόφαση και συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου έλαβε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ενώ λουκέτο βάζουν την ίδια μέρα από τις 8 π.μ έως τις 11 π.μ. τα εμπορικά καταστήματα σε Αρτα και Ηγουμενίτσα με αποφάσεις των αντίστοιχων Εμπορικών Συλλόγων που καλούν στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιούν τα Εργατικά Κέντρα.

Σειρά κινητοποιήσεων που θα πάρουν διάφορες μορφές και με άλλους φορείς των ΕΒΕ αλλά και τους εργαζόμενους, προαναγγέλλει και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, καλώντας τους εμποροβιοτέχνες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, αύριο στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οπως τόνισε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Χατζηγεωργίου, «ο τζίρος στην αγορά συνεχίζει την πτωτική πορεία του. Οι πολυεθνικές υπεραγορές φυτρώνουν σαν μανιτάρια, συνεχίζοντας την ασύδοτη λειτουργία τους με τις ευλογίες της πολιτείας. Η δημιουργία νέων υπεραγορών από τις μονοπωλιακές αλυσίδες οξύνει την ήδη άσχημη οικονομική, κοινωνική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο νομός, η περιοχή και ευρύτερα η χώρα μας. Καταχρεωμένοι και όμηροι των τραπεζών οι μικροί επιχειρηματίες, εκατοντάδες τα λουκέτα και στην πόλη μας».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καμιά ανοχή στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες

«Καμιά αναμονή, όλοι στη μάχη με το ΠΑΜΕ, όλοι την Τετάρτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ.» είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ το ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα του συντονισμού με όλους τους εργαζόμενους στη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν διαχρονικά αποδείξει το ρόλο τους σαν αναγκαία στηρίγματα στην επίθεση των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους σε βάρος ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνεται, αποτελεί η στάση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ, που πριν καλά καλά εξαγγείλει τη συμμετοχή στην αυριανή απεργία, έσπευσε να πνίξει κάθε σκέψη για κλιμάκωση, παρά την καθολική απαίτηση από την πλευρά των εργαζομένων για ένταση των κινητοποιήσεων.

Κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα καλεί με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ τους φίλους και τα μέλη της, «ενάντια στην αντιασφαλιστική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». «Το κίνημα ειρήνης απαιτεί λεφτά για τις ανάγκες του ελληνικού λαού (Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση, δικαίωμα στη δουλιά) και όχι δαπάνες ΝΑΤΟικές» σημειώνεται στο κάλεσμα.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Για τη μεταφορά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, πούλμαν θα ξεκινήσουν:

  • 8.20 π.μ., από το Παναιτώλιο (Αλσούπολη).
  • 8.20 π.μ., από το Δημοτικό Σχολείο Καλογρέζας.
  • 8.30 π.μ., από το σταθμό ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας.
  • 8.40 π.μ., από το σταθμό ΗΣΑΠ Περισσού.
  • 8.30 π.μ., από την πλατεία Χαλανδρίου.
  • 8.30 π.μ., από το Δημαρχείο Πετρούπολης.
  • 8.30 π.μ., από το Δημαρχείο Καματερού.
  • 8.15 π.μ., από την πλατεία του Αγ. Τρύφωνα στη Γλυφάδα.
  • 8.30 π.μ., από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό.
  • 8.45 π.μ., από το Δημαρχείο Αργυρούπολης.
  • 9.00 π.μ., από το παλιό Τέρμα Γαλατσίου.
Συμπαράσταση στους δικηγόρους

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους «στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Νομικών και τη βελτίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων», εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους και οι πέντε δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις. Αντιπροσωπεία των ΔΣ των δικαστικών ενώσεων θα επισκεφτεί αύριο τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για να τους εκφράσουν την υποστήριξή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ