ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Δραματική η κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι

«Ο λαός πρέπει ενωμένα να ορθώσει το δικό του μέτωπο, να διεκδικήσει τη ζωή που προσπαθούν να του κλέψουν, τη ζωή που του ανήκει», τονίζει στο «Ρ» ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων του νομού

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία. Περίπου τρεισήμισι μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που απανθράκωσαν 45 ανθρώπους, εκατοντάδες σπίτια και αποθήκες, εκατομμύρια ελαιόδεντρα και αμπέλια, χιλιάδες ζωντανά και μελίσσια, ενώ η δασική έκταση που κάηκε ήταν 352.800 στρ. και αποτελεί το 38,9% των δασικών εκτάσεων του νομού (906.000 στρ.).

Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας, το ποσοστό καταστροφής για την καλλιέργεια της ελιάς στο σύνολο του νομού ανέρχεται στο 37,8%. Οι μεγαλύτερες καταστροφές στην καλλιέργεια ελιάς εντοπίζονται στους Δήμους Πύργου, Αλιφείρας, Σκυλλούντος, Φυγαλείας και Ωλένης. Οσον αφορά τις ποικιλίες οινοποιίας, το ποσοστό καταστροφής ανέρχεται στο 20% καλλιεργούμενων και εντοπίζεται κυρίως στους Δήμους Ωλένης, Αλιφείρας, Αμαλιάδος, Ιάρδανου και Πύργου. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό καταστροφής των αμπελώνων της κορινθιακής σταφίδας (31,2% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στο νομό).

Οι ελαιοπαραγωγοί, πέρα από την προκαταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης (150 ευρώ το στρέμμα) και τα 3.000 ευρώ, δεν έχουν πάρει ακόμη καμιά άλλη αποζημίωση. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν τα προς το ζην, πάνε για μεροκάματο σε συναδέλφους τους που οι ελιές τους δεν έχουν καεί.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Οι βοσκότοποι έχουν καεί, οι αποθήκες με τις ζωοτροφές έχουν γίνει στάχτη, τα μαντριά τους θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Σε αυτήν την ήδη ασφυκτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 100%, η οποία σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από πέρσι, τους οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα.

Παράλληλα, οι πρώτες δυνατές βροχές του φθινοπώρου άφησαν πίσω τους κομμένους δρόμους, αποκλεισμένα χωριά, πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες αποθήκες, στάβλους, καλλιέργειες. Οι εργασίες που μέχρι τώρα έχουν γίνει υπολείπονται πολύ από την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

«Ο λαός να ορθώσει το δικό του μέτωπο»

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας, ανέφερε σχετικά: «Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον τόπο μας τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα. Οι εξαγγελίες των διάφορων υπουργών περισσεύουν. Το μόνο που κάνουν είναι να παρελαύνουν στα καμένα και να συναγωνίζονται στα μεγάλα λόγια».

Και πρόσθεσε: «Με δηλώσεις, όμως, δε χορταίνουν τα ζώα των κτηνοτρόφων, ούτε καρπίζουν οι ελιές. Δε γίνονται μόνα τους τα αντιπλημμυρικά έργα, δε γεμίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του αυτοαπασχολούμενου. Τα προβλήματα δε λύνονται με τα ξεροκόμματα και τη μετατροπή της γης μας σε ξέφραγο αμπέλι για την επέλαση των κατασκευαστικών εταιρειών. Δε λύνονται, όταν, δήθεν στο όνομα των αντιπλημμυρικών έργων, οι εταιρείες καταστρέφουν τον Αλφειό, λεηλατώντας αδρανή υλικά. Ή όταν προετοιμάζονται, από τα αρμόδια υπουργεία, αλλαγές χρήσης και ξεπούλημα της γης σε μεγάλες πολυεθνικές».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και η αλλαγή οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης στο νομό υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός μπορεί να ορθώσει το δικό του μέτωπο, να εκφραστεί μέσα από την Επιτροπή Αγώνα».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
«Στήνουν» αστυνομικό κλοιό κάτω απ' την Ομόνοια

Αστυνομικός κλοιός γύρω από την Ομόνοια «στήνεται» με προτροπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Με εγκύκλιο που εξέδωσε, μετά από στοιχεία που του παρέδωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, δίνει εντολή στον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας να γίνεται αστυνόμευση της περιοχής (πλατεία Θεάτρου, οδοί Ευριπίδου, Μενάνδρου, Γερανίου και πλατεία Κουμουνδούρου) «από επίλεκτα όργανα» σε 24ωρη βάση, ενώ τα αστυνομικά όργανα να προβαίνουν σε ελέγχους, προσαγωγές, συλλήψεις ακόμη και απελάσεις αλλοδαπών.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε δηλώσεις πολιτικών παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημοσιεύματα μεγάλης μερίδας του αστικού Τύπου, μετά την υπόθεση των Ζωνιανών, που έκαναν λόγο ακόμα και για Ζωνιανά της Αττικής και την «ανάγκη να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη»... Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές μέρες - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» - έγινε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία συμμετείχαν βουλευτές της περιφέρειας Αττικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της αστυνόμευσης στις περιοχές Ασπρόπυργος, Ζεφύρι, Μενίδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Σανιδάς μιλά για ναρκομανείς, πόρνες, λαθρεμπόρους, σωματέμπορους, Αθιγγάνους και μετανάστες και πως όλοι αυτοί έχουν καταστήσει αδύνατη τη διαμονή των κατοίκων στην περιοχή. «Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί στο ελάχιστο και γιατί όχι να εξαλειφθεί η πιο πάνω απαράδεκτη κατάσταση», αναφέρει «είναι να υπάρχει συνεχής αστυνόμευση της περιοχής (μέρα και νύχτα) από επίλεκτα μάλιστα όργανα, με στόχο τη σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη των παρανομούντων στη συνέχεια δε, εφόσον πρόκειται περί αλλοδαπών και συντρέχει νόμιμος λόγος, την απέλασή των».

Στο ...θεάρεστο αυτό έργο, ο Γ. Σανιδάς ζητά τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας.

Γενική συνέλευση

Αύριο Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη, και ώρα 9.30 π.μ., στην αίθουσα Λογιστών «Ναπολέων Σουκατζίδης» (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), γίνεται η συνέλευση της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ που αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας.

Μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας της Μονάδας Ανακούφισης Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη» του εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου της Αθήνας υπογράφτηκε, χτες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει από την αρχή του 2008 και αφορά στην ανάπτυξη υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας στο πλαίσιο λειτουργίας των δομών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Η διάρκεια του μνημονίου θα είναι πέντε χρόνια και θα ανανεώνεται μετά από επανεκτίμηση των αναγκών.

Υπενθυμίζουμε πως η μονάδα, απ' το 2004, στεγάζεται στους χώρους του ιδιόκτητου κτιρίου του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», στην οδό Κορινθίας 27 στους Αμπελόκηπους, και προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και άλλες καταληκτικές νόσους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Οι ασθενείς που προσφεύγουν στη μονάδα εξυπηρετούνται δωρεάν. Στην υπογραφή του μνημονίου παραβρέθηκε και ο Κώστας Καζάκος, ηθοποιός και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος τιμήθηκε για την κοινωνική του προσφορά ως πρόεδρος του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη». Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, του απένειμε το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

Δύο νεκροί σε τροχαίο

Δύο νεκροί, ένας άντρας και μια γυναίκα, είναι ο απολογισμός από καραμπόλα επτά αυτοκινήτων που έγινε χτες το μεσημέρι στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος του Ξυλόκαστρου. Οδηγός ταξί έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε με διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο. Και τα δύο οχήματα είχαν κατεύθυνση προς Αθήνα. Στη συνέχεια, άλλα πέντε ΙΧ αυτοκίνητα, έπεσαν πάνω στα ακινητοποιημένα.

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, ο οδηγός και η συνοδηγός του αυτοκινήτου με το οποίο συγκρούστηκε το ταξί. Προανάκριση διενεργεί η Τροχαία Κορινθίας. Η Εθνική Οδός Κορίνθου - Πατρών παρέμεινε κλειστή για περίπου μία ώρα και η Τροχαία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική οδό.

Στην προβλήτα του λιμανιού της Μυκόνου προσέκρουσε χτες το μεσημέρι με την πρύμνη το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «ΣΟΥΠΕΡ ΦΕΡΙ 2», κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του. Το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο από Μύκονο στις 2.30 το μεσημέρι, για Τήνο, Σύρο, Πειραιά ακινητοποιήθηκε μέχρι να ελεγχθεί από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, ενώ οι 138 επιβάτες του αναμενόταν να προωθηθούν στους προορισμούς τους στις 9 το βράδυ με το πλοίο «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ