Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Δραματική η κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι

«Ο λαός πρέπει ενωμένα να ορθώσει το δικό του μέτωπο, να διεκδικήσει τη ζωή που προσπαθούν να του κλέψουν, τη ζωή που του ανήκει», τονίζει στο «Ρ» ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων του νομού

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες πυρόπληκτοι στην Ηλεία. Περίπου τρεισήμισι μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που απανθράκωσαν 45 ανθρώπους, εκατοντάδες σπίτια και αποθήκες, εκατομμύρια ελαιόδεντρα και αμπέλια, χιλιάδες ζωντανά και μελίσσια, ενώ η δασική έκταση που κάηκε ήταν 352.800 στρ. και αποτελεί το 38,9% των δασικών εκτάσεων του νομού (906.000 στρ.).

Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας, το ποσοστό καταστροφής για την καλλιέργεια της ελιάς στο σύνολο του νομού ανέρχεται στο 37,8%. Οι μεγαλύτερες καταστροφές στην καλλιέργεια ελιάς εντοπίζονται στους Δήμους Πύργου, Αλιφείρας, Σκυλλούντος, Φυγαλείας και Ωλένης. Οσον αφορά τις ποικιλίες οινοποιίας, το ποσοστό καταστροφής ανέρχεται στο 20% καλλιεργούμενων και εντοπίζεται κυρίως στους Δήμους Ωλένης, Αλιφείρας, Αμαλιάδος, Ιάρδανου και Πύργου. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό καταστροφής των αμπελώνων της κορινθιακής σταφίδας (31,2% των συνολικά καλλιεργούμενων εκτάσεων στο νομό).

Οι ελαιοπαραγωγοί, πέρα από την προκαταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης (150 ευρώ το στρέμμα) και τα 3.000 ευρώ, δεν έχουν πάρει ακόμη καμιά άλλη αποζημίωση. Στην προσπάθειά τους να βγάλουν τα προς το ζην, πάνε για μεροκάματο σε συναδέλφους τους που οι ελιές τους δεν έχουν καεί.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Οι βοσκότοποι έχουν καεί, οι αποθήκες με τις ζωοτροφές έχουν γίνει στάχτη, τα μαντριά τους θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

Σε αυτήν την ήδη ασφυκτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 100%, η οποία σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από πέρσι, τους οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα.

Παράλληλα, οι πρώτες δυνατές βροχές του φθινοπώρου άφησαν πίσω τους κομμένους δρόμους, αποκλεισμένα χωριά, πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες αποθήκες, στάβλους, καλλιέργειες. Οι εργασίες που μέχρι τώρα έχουν γίνει υπολείπονται πολύ από την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

«Ο λαός να ορθώσει το δικό του μέτωπο»

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας, ανέφερε σχετικά: «Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον τόπο μας τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα. Οι εξαγγελίες των διάφορων υπουργών περισσεύουν. Το μόνο που κάνουν είναι να παρελαύνουν στα καμένα και να συναγωνίζονται στα μεγάλα λόγια».

Και πρόσθεσε: «Με δηλώσεις, όμως, δε χορταίνουν τα ζώα των κτηνοτρόφων, ούτε καρπίζουν οι ελιές. Δε γίνονται μόνα τους τα αντιπλημμυρικά έργα, δε γεμίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του αυτοαπασχολούμενου. Τα προβλήματα δε λύνονται με τα ξεροκόμματα και τη μετατροπή της γης μας σε ξέφραγο αμπέλι για την επέλαση των κατασκευαστικών εταιρειών. Δε λύνονται, όταν, δήθεν στο όνομα των αντιπλημμυρικών έργων, οι εταιρείες καταστρέφουν τον Αλφειό, λεηλατώντας αδρανή υλικά. Ή όταν προετοιμάζονται, από τα αρμόδια υπουργεία, αλλαγές χρήσης και ξεπούλημα της γης σε μεγάλες πολυεθνικές».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και η αλλαγή οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης στο νομό υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ο λαός μπορεί να ορθώσει το δικό του μέτωπο, να εκφραστεί μέσα από την Επιτροπή Αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποκατασταθούν άμεσα οι πληγέντες από την πυρκαγιά (2012-07-21 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν δύο οικισμοί, φόβοι για νέες καταστροφές (2007-09-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονταν οι απεγκλωβισμοί (2007-08-28 00:00:00.0)
Δεν ξανάγιναν τέτοιες ζημιές (2004-02-29 00:00:00.0)
Χαριστική βολή για αγρότες - κτηνοτρόφους (2002-01-09 00:00:00.0)
Χιονοστιβάδα καταστροφών (2002-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ