Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΖΙΡΑΡ
Μετάξι

Αλλο πάλι και ετούτο! Ενώ υπάρχει ένα καταπληκτικό αυθεντικό στοιχείο, το εμπόριο του μεταξιού, του μαύρου πετρελαίου εκείνης της εποχής, ενώ υπάρχουν τα γεγονότα των καραβανιών που πέφτανε σε ενέδρα και εξοντώνονταν τελείως, ενώ υπάρχει ο ιστορικά αποδεδειγμένος κίνδυνος για τη ζωή των εμπόρων και των μεταφορέων του μεταξιού, ενώ εκείνη η περίοδος μοιάζει με καταπληκτικό «παραμύθι», ένα παραμύθι που θα ευτυχήσει όταν γίνει σοβαρή κινηματογραφική ταινία, οι δημιουργοί του «Μεταξιού» προτίμησαν να κάνουν φόντο την αλήθεια και στη θέση της να δημιουργήσουν μια ρομαντική και αρκετά «άρρωστη» ερωτική ιστορία!

Κάποια περίοδο, γύρω στο 1860, σύμφωνα με τις ανάγκες της ταινίας, τα ευρωπαϊκά εκκολαπτήρια αυγών μεταξοσκωλήκων, πέφτουν θύματα μιας τρομερής επιδημίας. Η επιδημία αγκαλιάζει όλες τις εισαγωγές. Η μόνη καθαρή αγορά είναι η Ιαπωνία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, διαθέτει - πάντα σύμφωνα με την ταινία - τα καλύτερα και τα ανθεκτικότερα αυγά.

Ενας παμπόνηρος και άπληστος μεγαλέμπορας του Σαντ Ογκίστ, μιας επαρχιακής κωμόπολης της Γαλλίας, πείθει και τους άλλους εργοστασιάρχες και το δήμαρχο της πόλης, και από κοινού «ναυλώνουν» έναν τολμηρό νεαρό συμπολίτη τους και τον στέλνουν να φέρει αυγά από τη μακρινή και επικίνδυνη Ιαπωνία. Την Ιαπωνία που εκείνη την περίοδο είχε κλείσει τα σύνορά της, αντιδρώντας στο άνοιγμα της διώρυγας του Σουέζ.

Ο απεσταλμένος νεαρός Γάλλος έμπορος μόλις φτάσει στην Ιαπωνία, μετά από κάποιες μικρές περιπέτειες, δεν εντυπωσιάζεται από τα αυγά! Το ενδιαφέρον του πέφτει σε μια Κινέζα, την ερωμένη του «Γιαγκούλα» της περιοχής, του ανθρώπου που κινεί τα νήματα του μεταξιού στην Ιαπωνία. Πίσω του, βέβαια, έχει αφήσει τη γυναίκα του, την οποία υπεραγαπά!

Τέλος πάντων, για να μη σπαταλάμε το χρόνο μας, ο νεαρός έμπορος πηγαινοέρχεται Γαλλία - Ιαπωνία, όπως Πατήσια - Αμπελόκηποι, μήπως και ξεμοναχιάσει την Κινέζα. Αυτό δεν πετυχαίνεται. Στο μεταξύ η γυναίκα του έχει καταλάβει τον έρωτα του άντρα της. Καλή καρδιά όπως είναι, ο φεμινισμός και η γυναικεία αξιοπρέπεια δεν είχαν φτάσει στο Σαντ Ογκίστ ακόμα, κάνει ό,τι μπορεί να μετριάσει τον πόνο του. Μάλιστα, από σύμπτωση, από στενοχώρια, από επιλογή, ποιος ξέρει, πέφτει από αρρώστια και πεθαίνει!

Αν σας απασχολώ τόση ώρα είναι, γιατί, ενώ η ταινία από περιεχόμενο σφυρίζει κλέφτικα, κατασκευαστικά είναι σχεδόν εξαιρετική. Θαυμάσια φωτογραφία, εξαιρετική μουσική, πολύ καλοί χώροι, κοστούμια, ατμόσφαιρα. Ενα πανέμορφο άδειο φουστάνι! Ενα πανέμορφο άδειο φουστάνι που σαν βιβλίο, κυκλοφόρησε το 1996, έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και έγινε παγκόσμια επιτυχία! Λέτε να ακολουθήσει και η ταινία; Δε νομίζω, αλλά ποτέ δεν ξέρεις..!

Παίζουν: Μάικλ Πιτ, Κίρα Νάιτλι, Αλφρεντ Μολίνα, Κότζι Γιακούσο, Σέι Ασίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ