Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Δεν ξανάγιναν τέτοιες ζημιές

Τις πληγές της συνεχίζει να μετρά η Κρήτη, μετά τον καταστροφικό χιονιά και την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το νησί τις προηγούμενες μέρες. Η έντονη και διαρκής χιονόπτωση, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή μέχρι και 100% σε αρκετές περιπτώσεις της φυτικής παραγωγής, των θερμοκηπίων, είδη κηπευτικών, στην κτηνοτροφία, ενώ από το βάρος του χιονιού καταστράφηκαν ελιές και εσπεριδοειδή.

Πολύ μεγάλες είναι οι καταστροφές στο νομό Ηρακλείου, στην περιοχή Τυμπάκι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές φτάνουν το 100% σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα θερμοκηπίων και 460 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο.

Ο «Ριζοσπάστης» που βρέθηκε στην περιοχή μίλησε με παραγωγούς για τις καταστροφές και το ζήτημα των αποζημιώσεων, οι οποίοι όπως μας δήλωσαν βρίσκονται σε απόγνωση.

Ακόμα, από τις πλημμύρες του 2001 και το χαλάζι το 2002 έχουν να δουν αποζημιώσεις οι αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αφού τα έξοδα είναι τεράστια, το ίδιο και τα χρέη.

Μας οδηγούν στην εγκατάλειψη της παραγωγής μας, μας είπε ο Στέλιος Χατζηδάκης, παραγωγός στην περιοχή Τυμπακίου στον Κόκκινο Πύργο. «Καλλιεργούσα εννιά στρέμματα και τα τελευταία χρόνια μόνο πέντε, αφού δεν μπορώ να ανταποκριθώ στα έξοδα και αυτά θα μειωθούν και άλλο», μας δηλώνει και προσθέτει. «Το 2001 το ύψος των καταστροφών στις καλλιέργειές μου, από τις πλημμύρες εκτιμήθηκε πάνω από 5 εκατομμύρια, τελικά το κατέβασαν στις 300.000 δρχ. που ακόμα δε μου έχουν δοθεί. Εχω καταθέσει όλα τα τιμολόγια που απαιτούνται χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καταστροφές από το χαλάζι το 2002, δόθηκαν κάτι λεφτά από τα ΠΣΕΑ όχι όμως και από τον ΕΛΓΑ. Γιατί να περιμένω τώρα ότι κάτι θ' αλλάξει;».


Λαμπρινή ΠΙΤΑΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ