Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Κι εδώ «μετράνε» πληγές και... κοροϊδία

Μεγάλες καταστροφές εκτιμάται ότι έχουν γίνει στη φυτική παραγωγή, και πιθανά στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοδειδών, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών.

Στο νομό της Αρτας έχει γίνει 100% ζημιά στην παραγωγή πορτοκαλιών που ήταν στα δέντρα. Καταστράφηκε η παραγωγή λεμονιών και ο ελαιόκαρπος. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ) επισημαίνει ότι οι καταστροφές που έχουν γίνει θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πληθυσμό του νομού. Μπορούν να προκαλέσουν την οικονομική καταστροφή του αγροτικού πληθυσμού με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι αγρότες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, γιατί δεν υπάρχουν αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει τάξει προεκλογικά 6 με 7 φορές και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Το περασμένο φθινόπωρο, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, ολόκληρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν καθώς μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες. Η ΟΑΣΝΑ υπογραμμίζει ότι λύση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι καταστροφές πρέπει να γίνει μέλημα των μικρομεσαίων αγροτών. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι η δύναμη που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Στο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, από τα χιόνια στις 23-25/1/04 και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από τις 13-16/2/04, μεγάλη ζημιά έχει γίνει κυρίως στα εσπεριδοειδή και στα χειμερινά κηπευτικά. Λιγότερο στις φράουλες, τα δημητριακά ενώ στις ελιές είχε γίνει η συγκομιδή και έτσι δεν παρατηρούνται μέχρι στιγμής καταστροφές. Εχουν γίνει γύρω στις 2 με 3 χιλιάδες αιτήσεις. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα με ενάμισι μήνα. Πιθανά το κόστος των καταστροφών στην παραγωγή να φτάνει το 1 με 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγάλη η καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοειδών.

Στο νομό Θεσπρωτίας υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 3 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια «βαλέντσια» και 2 χιλιάδες τόνοι πορτοκάλια «ναβαλίνες». Αν έχουν καταστραφεί τα δέντρα τότε δε θα υπάρχει καθόλου παραγωγή τη χρονιά που έρχεται, τουλάχιστον. Δηλαδή, θα υπάρχει απώλεια στην παραγωγή 10-15 χιλιάδων τόνων πορτοκαλιών και 25-35 τόνων μανταρινιών.

Στο νομό Πρέβεζας, έχουν καταστραφεί 100% τα λεμόνια, το 80% της παραγωγής των πορτοκαλιών και ο ελαιόκαρπος. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν γίνει στα θερμοκήπια με τα κηπευτικά.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ