Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Γιατί πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ

Σ' αυτές τις εκλογές η μικρομεσαία αγροτιά έχει τουλάχιστον τρεις βασικούς λόγους για να υπερψηφίσει το ΚΚΕ.

- Ο πρώτος αφορά στην καταδίκη της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΚΑΠ, που είναι υπεύθυνες για τα αδιέξοδα της αγροτικής οικονομίας, τη μαζική χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Η καταδίκη αυτή δεν μπορεί να γίνει ψηφίζοντας ΝΔ ή ΣΥΝ, επειδή και αυτά τα κόμματα θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, που είναι η μήτρα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ψηφίζοντας ΝΔ δεν αποτρέπεται, αλλά εξασφαλίζεται η συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, είτε η ΝΔ γίνει κυβέρνηση στις 7 Μάρτη, είτε το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσουν την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία με διάφορα προσχήματα μειώνει δραστικά τη στήριξη της γεωργίας, αποδιοργανώνει την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων με ολέθριες συνέπειες στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου και επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες.

- Ο δεύτερος λόγος υπερψήφισης του ΚΚΕ αφορά στην ενίσχυση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και αυτό γιατί το ΚΚΕ με συνέπεια και ανιδιοτέλεια στήριξε και θα στηρίξει αυτούς τους αγώνες που σίγουρα δεν ανέτρεψαν τις αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, απέτρεψαν όμως χειρότερες επιλογές, επιβράδυναν την υλοποίηση τους, απέσπασαν κάποιες μικροκατακτήσεις και αποτελούν σοβαρή εμπειρία και παρακαταθήκη για το μέλλον. Τους αγώνες αυτούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους αντιμετώπισε με όλους τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα αγροτοδικεία. Ενώ η ΝΔ τους υπονόμευσε και στις κρίσιμες φάσεις διέλυε τα μπλόκα, για να καλλιεργείται η απογοήτευση και η ηττοπάθεια και να υλοποιείται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

- Ο τρίτος λόγος υπερψήφισης του ΚΚΕ αφορά στην προώθηση της συμμαχίας της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που θα αλλάξει το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και σε μια πορεία θα κατακτήσει την εξουσία για να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική, στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας.

Βασικοί άξονες αυτής της φιλοαγροτικής πολιτικής είναι:

  • Η ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που θα καλύπτει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Η ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, επειδή μόνο έτσι αντιμετωπίζεται ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος χωρίς να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μειώνεται το κόστος παραγωγής και αυξάνεται το γεωργικό εισόδημα.
  • Η πολύπλευρη κρατική στήριξη της αγροτικής οικονομίας, με τη δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με την υλοποίηση βασικών αγροτικών έργων υποδομής. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή της εγχώριας αγροτικής έρευνας. Με ΑΤΕ κρατική, κοινωνική, αναπτυξιακή. Με ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των αγροτών με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας. Με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο. Με θεσμοθετημένη κατώτερη σύνταξη ίση με την ετήσια εισφορά του αγρότη στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (400 ευρώ περίπου). Με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.


Του
Γιάννη ΣΦΥΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τελάληδες» στον κάμπο (2009-09-18 00:00:00.0)
«Ο κόμπος στο χτένι»... (2008-11-25 00:00:00.0)
Η αγροτιά να δώσει μαζικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη (2005-09-06 00:00:00.0)
Ορισμένα συμπεράσματα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις (2005-02-06 00:00:00.0)
Οι αγρότες με αγώνες κρατάνε τη γη (2002-03-30 00:00:00.0)
Πανελλαδική ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δράσης κι αγώνα (2001-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ