Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2005
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η αγροτιά να δώσει μαζικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη

Οι μικρομεσαίοι αγρότες μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή της αγροτιάς στο συλλαλητήριο της θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 μμ, απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζεται ότι κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρέπει να έχει πλέον αυταπάτες για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και πως με τον αγώνα η αγροτιά διασφαλίζει την επιβίωσή της και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ σημειώνεται: «Στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν ιδιαίτερα οξυνθεί. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, όπως ροδάκινα, βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, καπνά, σταφίδα κ.ά. οι τιμές μειώνονται κάθε χρόνο και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που αυξάνεται με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους του πληθωρισμού, εξανεμίζοντας το αγροτικό εισόδημα.

Η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών, έχει πάρει προκλητικές διαστάσεις και η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή μεγαλώνει κάθε χρόνο. Με τις αθρόες εισαγωγές του ευνοούνται από την ΚΑΠ, την ΓΚΑΤΤ, τον ΠΟΕ και τις κυβερνητικές πολιτικές και άλλοθι το διεθνή ανταγωνισμό οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες για να πουλήσουν κοψοχρονιάς την παραγωγή τους και αν δεν υποταχθούν να σαπίσει στις αποθήκες και στα χωράφια τους.

Η άρνηση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να φτιάξουν τα απαιτούμενα αγροτικά έργα υποδομής, έχει σαν αποτέλεσμα τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα να δημιουργούν τεράστιες καταστροφές. Οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα σε σχέση με το ύψος των καταστροφών και δίνονται με μεγάλη καθυστερεί, ενώ ο ΕΛΓΑ να κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και την ολική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Θα μειωθεί δραστικά το αγροτικό εισόδημα και η αγροτική παραγωγή, και θα υποβαθμιστεί η ποιότητά της. Θα κλείσουν πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες και θα αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο. Θα ενταθεί η διατροφική εξάρτηση του λαού μας σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα. Θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων που θα έχουν φθηνή πρώτη ύλη, εγχώρια ή εισαγόμενη.

Βασικός υπεύθυνος για τη ζοφερή κατάσταση των μικρομεσαίων αγροτών και την προκλητική κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων είναι η πολιτική της ΝΔ.

Με πρόσχημα την αδυναμία της να παρέμβει τάχα στην αγορά παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Συνειδητά όμως συγκαλύπτει ότι οι όροι της αγοράς που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εμποροβιομηχάνων είναι και δικό της έργο, όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Προσποιείται ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά συμφώνησε και υπερψήφισε τους κανονισμούς για καπνό, λάδι και βαμβάκι. Υιοθέτησε την πλήρη αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και ετοιμάζεται να ψηφίσει το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Διακηρύσσει τη συμπάθειά της στους συνεταιρισμούς, αλλά με το μοχλό της ΑΤΕ επιδιώκει το κλείσιμό τους, όπως την «Ομοσπονδία» Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ασύδοτους τους εμποροβιομηχάνους.

Λες και είναι ακόμα στην αντιπολίτευση, υπόσχεται πλήρη κάλυψη των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, διατηρεί όμως τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και τον οδηγεί στη χρεοκοπία, επειδή δεν τον χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΠΑΣΟΚ, βασικός συνέταιρος αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, δε διστάζει να δημαγωγεί ασύστολα, νομίζοντας ότι ο χρόνος καταστρέφει τη μνήμη των μικρομεσαίων αγροτών και θα ξεχάσουν ότι ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, ότι ουδέποτε χρηματοδότησε τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις ήταν ψίχουλα σε σχέση με το ύψος των ζημιών. Οτι οδήγησε στη χρεοκοπία και στο κλείσιμο πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις, ενισχύοντας την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Οτι οδήγησε στη μαζική χρεοκοπία τους μικρομεσαίους αγρότες κ.ά.

Τη συνέχιση και επιδείνωση αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής θα έρθουν να διακηρύξουν και από το Βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξωραϊσμένη για να αποπροσανατολίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες.

Και οι δύο προβάλλουν τα αργύρια των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της Νέας ΚΑΠ.

Σ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική που συνοδεύεται με μπόλικη κοροϊδία, οι μικρομεσαίοι αγρότες μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ θα πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ., για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική και τη θέλησή τους να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική στα πλαίσια μιας γενικότερης λαϊκής οικονομίας, που θα έχει ως κίνητρο την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με βάση τον παραγωγικό συνεταιρισμό».

Αγωνιστικό πλαίσιο

Το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η ΠΑΣΥ είναι:

-- Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, σύμφωνα με τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτικών οικογενειών.

  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και προώθηση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Ενίσχυση των συνεταιρισμών ενάντια στην πολιτική που αυξάνει την κερδοφορία και την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και να καταβάλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις.
  • Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση από το κράτος βασικών αγροτικών έργων υποδομής και δημιουργία κρατικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων.
  • Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και κρατική ΑΤΕ με αναπτυξιακά - κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Κατώτερη αγροτική σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, ίση με την ετήσια εισφορά των αγροτών στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση (420 ευρώ/μήνα).
  • Ανάπτυξη της γεωργίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
  • Σύγχρονη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας και Παιδείας και δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε συμμετέχει στη συνάντηση - παρωδία (2012-09-08 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς (2008-10-26 00:00:00.0)
Πληρώνουν ακριβά τα σπασμένα της ΚΑΠ (2007-10-05 00:00:00.0)
Η διασπαστική πολιτική δε θα περάσει (2007-01-26 00:00:00.0)
Η ΚΑΠ «θερίζει», ξεσηκωθείτε! (2006-11-18 00:00:00.0)
«Οχι» στον αντιαγροτικό μονόδρομο της ΚΑΠ - «Ναι» στο ΚΚΕ (2004-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ