Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ
«ΟΧΙ» στο ωράριο της εξόντωσης και του αφανισμού

Με δυναμικούς αποκλεισμούς υποκαταστημάτων των πολυεθνικών, που έσπευσαν από τις πρώτες να κάνουν χρήση του νέου κυβερνητικού μποναμά προς τους μεγαλοεργοδότες, εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν το Σάββατο συνέχεια στις κοινές κινητοποιήσεις ενάντια στο ωράριο της εξόντωσης και του αφανισμού. Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, το Ηράκλειο και τη Χαλκίδα, ακούστηκε ένα ακόμα ηχηρό «ΟΧΙ» στο ωράριο του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης, που με μαθηματική ακρίβεια θα συντελέσει στο βάθεμα της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και θα οδηγήσει χιλιάδες μικρέμπορους και αυτοαπασχολούμενους στο «λουκέτο».

Οι μορφές πάλης που αξιοποιούν οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ επιβάλλονται από το μέγεθος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ο αγώνας και τα αιτήματά τους ταυτίζονται με τα πραγματικά συμφέροντα όλων των εργαζομένων, που σήμερα η κυβέρνηση, η εργοδοσία και η πλειοψηφία των ΜΜΕ πασχίζουν να τους προσδώσουν τον αταξικό όρο «καταναλωτές» και να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι βρίσκονται σε σύγκρουση με τους συναδέλφους τους στο εμπόριο και τους μικρούς επαγγελματίες.

Κανένας εργαζόμενος, σε οποιοδήποτε κλάδο κι αν δουλεύει, δεν έχει συμφέρον από την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου. Κανέναν εργαζόμενο δε συμφέρει η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου στα χέρια μιας χούφτας πολυεθνικών, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους εμποροϋπαλλήλους, η επέκταση του απλήρωτου μέρους της εργασίας, που επιταχύνονται με το νέο διευρυμένο ωράριο. Η επίθεση που εξελίσσεται στο εμπόριο είναι μέρος των συνολικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προωθούνται κατ' εντολήν του κεφαλαίου και πλήττουν το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Το κλίμα τρομοκρατίας, που έντεχνα προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής έξω από τα πολυκαταστήματα και τις ευθείες απειλές των αρμόδιων υπουργών της για την «επιβολή της νομιμότητας» με κάθε τρόπο, κάθε άλλο παρά πτοούν τους εργαζόμενους. Οσο θα βαθαίνει και θα μαζικοποιείται το μέτωπο εμποροϋπαλλήλων και μικρών ΕΒΕ, τόσο πιο σκούρα θα γίνονται τα πράγματα για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Τόσο πιο εύκολα θα καταρρέουν τα ψευδολογήματα για τη δήθεν αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση του τζίρου για τους μικρούς, που αξιοποίησε το 1997 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να επιβάλει το προηγούμενο κατάπτυστο ωράριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία (2013-05-10 00:00:00.0)
Κατακραυγή από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους (2008-10-11 00:00:00.0)
«Ληστεύουν τη ζωή μας...» (2005-04-19 00:00:00.0)
Αναγκαία η συμπόρευση (2005-04-10 00:00:00.0)
Απάντηση μ' ένα στόμα (2005-04-09 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη (2005-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ