Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κατακραυγή από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Κύμα αντιδράσεων από τις ταξικές δυνάμεις σε Εμπόριο - Υπηρεσίες και τους μικρούς ΕΒΕ. Πανελλαδική σύσκεψη στις 26 Οκτώβρη

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί ΕΒΕ αντιπαλεύουν τη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και οι μικροί ΕΒΕ αντιπαλεύουν τη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής
Θυελλώδεις αντιδράσεις από τις ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους προκαλεί η «πρωτοβουλία» της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με επέκταση του συνολικού χρόνου δουλειάς κατά 10,5 ώρες τη βδομάδα στο πλαίσιο του νομοθετημένου απελευθερωμένου ωραρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος πρότεινε χτες ωράριο Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο 10 το πρωί - 6 το απόγευμα και Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10 το πρωί - 9 το βράδυ. Πρόκειται για ωράριο προσαρμοσμένο στη λειτουργία των πολυκαταστημάτων και στις στοχεύσεις τους για επέκταση και εδραίωση της κυριαρχίας τους στην αγορά μέσα από την εξόντωση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» μικρών και αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας στο ΔΣ και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους σε σύσκεψη τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συγκεντρώσεων της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος).

Την «πρωτοβουλία» του Εμπορικού Συλλόγου καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών. Απαντώντας στη νέα μεθόδευση, οι ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο και τις υπηρεσίες εντείνουν τη δράση τους για την επιτυχία της πανελλαδικής σύσκεψης που διοργανώνουν, με αιχμή την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και το αντιπάλεμα της απελευθέρωσης του ωραρίου. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή, 26 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Την πρόσκληση προς τα ΔΣ των σωματείων όλης της χώρας στους δυο κλάδους, συνυπογράφουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση LIDL Ν. Αττικής.

Θέλουν την εξόντωση των «μικρών»

Συνδικαλιστές της ΔΗΚΕΒΕ, μιλώντας στον «Ρ», επισημαίνουν ότι απαιτείται νομοθετική κατοχύρωση ωραρίου υποχρεωτικού για όλα τα καταστήματα, 48 ωρών τη βδομάδα, συνεχούς, με τρία απογεύματα κλειστά. Για την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας τονίζουν ότι επιδιώκει να προσαρμόσει σταδιακά το ωράριο των μικρών καταστημάτων με αυτό των πολυκαταστημάτων. Είναι δεδομένο, προσθέτουν, ότι οι μικρέμποροι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους μεγαλέμπορους. Είναι γι' αυτούς ζήτημα επιβίωσης, οικονομικής και βιολογικής, καθώς δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος παράτασης της λειτουργίας τους και στην ανάγκη της φυσικής παρουσίας τους.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΣΑ μεθοδεύει την παραπέρα απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων με προοπτική την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. «Μια τέτοια απόφαση θα εξοντώσει βιολογικά και οικονομικά τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους, θα εντείνει την εκμετάλλευση και την απλήρωτη εργασία στους εργαζόμενους, θα αυξήσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου», τονίζει. Προσθέτει, τέλος, ότι «με αυτούς, η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ επιδιώκει συμμαχία για να περάσει πιο ανώδυνα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ