Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Τροπολογία - μποναμάς από την κυβέρνηση

Ανοίγει το δρόμο για την εκ νέου δανειοδότηση των μεγαλοεργοδοτών της Κλωστοϋφαντουργίας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Τροπολογία με την οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε οι μεγαλοεργοδότες της Κλωστοϋφαντουργίας με πρώτο τον Λαναρά να τσεπώσουν νέο ζεστό χρήμα στο όνομα της «εξυγίανσης» των επιχειρήσεών τους, κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των δανειοληπτών. Λιβανίζοντας το πλασματικό της ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους του κλάδου, η κυβέρνηση σπεύδει να εγγυηθεί δάνεια ύψους μέχρι και 35 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στους μεγαλοεργοδότες κλωστοϋφαντουργούς και μάλιστα για το 100% του εκταμιευόμενου ποσού.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η επιχείρηση να ακολουθεί «στρατηγική ανάπτυξης» και να έχει καταρτίσει σχέδιο, όπως αυτό του Λαναρά, με το οποίο έκλεισε εργοστάσια και απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγγυηθεί δάνεια με τα οποία οι μεγαλοκλωστοϋφαντουργοί θα προχωρήσουν σε νέες απολύσεις και λουκέτα, στο όνομα της «εξυγίανσης» των επιχειρήσεών τους. Αυτό ομολογεί επί της ουσίας η κυβέρνηση, που λέει στην τροπολογία: «Σε περίπτωση μη χρηματοδότησης των ως άνω επιχειρήσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι άμεσες, μόνιμες και πολλαπλάσιες του κόστους υλοποίησης των αναπτυξιακών σχεδίων αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης αυτών, και θα εκδηλωθούν άμεσα με απολύσεις εργαζομένων, με συνέπεια το κράτος να αναγκαστεί να στηρίξει οικονομικά τους απολυθέντες μέσω του ΟΑΕΔ»!

Τόσο το ύψος της δανειοδότησης, όσο και οι όροι (σχέδιο εξυγίανσης, αποπληρωμή δεδουλευμένων, αγορά πρώτης ύλης κ.ά.) φωτογραφίζουν τις επιχειρήσεις του ομίλου Λαναρά, για την εκ νέου χρηματοδότηση του οποίου έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπονομεύοντας τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων συναδέλφων τους στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ