Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πληρώνουν ακριβά τα σπασμένα της ΚΑΠ

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τρίκαλα για τις τιμές στο γάλα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τρίκαλα για τις τιμές στο γάλα
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που φτάνουν και το 100% σε σύγκριση με πέρυσι. Αν συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμα αυτή η κατάσταση, πολλοί κτηνοτρόφοι θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν κακήν κακώς τα ζώα τους. Για το πρόβλημα αυτό, η ΠΑΣΥ τονίζει, σε ανακοίνωσή της, πως «η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας που έχουν επιβάλει τα γνωστά καρτέλ με τις πλάτες της κυβέρνησης, απειλούν με χρεοκοπία τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και κατάρρευση όλων των κτηνοτροφικών κλάδων». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως «οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις αυξημένες τιμές των ζωοτροφών αποτελούν την αφορμή και όχι την αιτία και έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες της».

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ σημειώνονται ακόμα τα εξής: «Οι πραγματικές αιτίες εντοπίζονται στην ΚΑΠ που όλα τα χρόνια συρρίκνωσε την κτηνοτροφία, ενώ η χειροτέρευση της κατάστασης που παρατηρείται αυτήν την περίοδο οφείλεται στους κανονισμούς των σιτηρών της νέας ΚΑΠ. Οι κανονισμοί αυτοί με τον εκφυλισμό της παρέμβασης με τις εξευτελιστικές τιμές παρέμβασης και την υποχρεωτική αγρανάπαυση μείωσαν δραστικά τα αποθέματα και την παραγωγή δημητριακών, με αποτέλεσμα οι παραμικρές άσχημες καιρικές συνθήκες να δημιουργούν τεράστια αρνητικά προβλήματα και να απειλούν με καταστροφή το σημαντικότερο διατροφικό κλάδο.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες, επειδή εφαρμόζει με ιδιαίτερο ζήλο τους νέους κανονισμούς των δημητριακών που υποσχόταν ότι θα τους άλλαζε.

  • Δεν παίρνει κανένα μέτρο ενάντια στην ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και των βιομηχανιών ζωοτροφών που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των μικρομεσαίων σιτοπαραγωγών, που δεν έχουν δικές τους αποθήκες και πούλησαν σε χαμηλές τιμές την παραγωγή τους.
  • Δε θεσμοθετεί ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές στο γάλα και στο κρέας, αλλά συγκαλύπτει τα καρτέλ που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών.
  • Δεν επιδοτεί τις ζωοτροφές, αλλά αποπροσανατολιστικά υπόσχεται τη δημιουργία κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, που θα είναι άμεσα υποταγμένοι στα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών γάλατος και κρέατος.

Ιδιαίτερες είναι και οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που το 2003, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ψήφισε τους κανονισμούς για την κτηνοτροφία και τα δημητριακά, τα αποτελέσματα των οποίων τα νιώθουν στο πετσί τους, σήμερα, με δραματικό τρόπο, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην παρασυρθούν από τις διασπαστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες της για τα αδιέξοδα των κτηνοτρόφων στους μικρομεσαίους παραγωγούς δημητριακών. Ενωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν ουσιαστική επιδότηση των ζωοτροφών, ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές και, ταυτόχρονα, να παλέψουν για την ανατροπή της ΚΑΠ, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ