Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στη Βουλή τα προεκλογικά νομοσχέδια

Πρώτη προτεραιότητα η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Επανακατάθεση ν/σ για τη «φοροδιαφυγή»

Δύο από τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που είχαν μείνει μετέωρα στην προηγούμενη Βουλή επαναπροώθησε χτες η κυβέρνηση με τις υπογραφές των νέων υπουργών. Το πρώτο αφορά στη διαχείριση του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 με το οποίο μοιράζονται στο μεγάλο κεφάλαιο κοινοτικά κονδύλια ύψους 24,6 δισ. ευρώ. Το δεύτερο φέρει τον τίτλο για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Το νομοσχέδιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ προβλέπει τη δημιουργία φορέων υλοποίησης και ειδικές υπηρεσίες, που θα διασφαλίζουν την ευελιξία της κυβέρνησης στη μοιρασιά των έργων σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις τους ακουμπάνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη γενικότερη «διοικητική μεταρρύθμιση» της χώρας, για την οποία το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο «τομεακό πρόγραμμα» χρηματοδότησης. Είναι φανερό το γεγονός ότι ετοιμάζονται για το λεγόμενο νέο «Καποδίστρια» στο πλαίσιο του μοντέλου συρρίκνωσης του αριθμού των νομαρχιών και των περιφερειών της χώρας. Τα κοινοτικά κονδύλια έρχονται να στηρίξουν την «ανταγωνιστικότητα» και τις προτεραιότητες των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» εστιάζει στο κυνήγι της μαρίδας αφήνοντας στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιτήδειους που έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ. Η σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου» κινείται στη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού» και της συναίνεσης. Στο εν λόγω όργανο συμμετέχουν ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες αλλά και η ηγεσία της ΓΣΕΕ κ.ά. Στις ρυθμίσεις προβλέπονται παροχές «κινήτρων» για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς από εφοριακούς υπαλλήλους, ενώ ενσωματώνονται και οι χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος τραπεζών και άλλων - που βρίσκονται σε ισχύ από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - σε ό,τι αφορά τη φορολογία πάνω στους τόκους ομολόγων.

Δώρο-άδωρο είναι για τη μεγάλη γκάμα των λαϊκών νοικοκυριών οι φοροεκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες δαπανών που προωθούνται με το ίδιο νομοσχέδιο. Πρόκειται για την ίδια ρύθμιση που κατατέθηκε στην προηγούμενη Βουλή με τη «διαφορά» ότι τώρα απαλείφθηκε η ρύθμιση που προβλέπει την αναγνώριση μόνον των σφραγισμένων αποδείξεων. Επομένως θα αναγνωρίζονται και οι ασφράγιστες αποδείξεις. Η εφαρμογή του μέτρου ισχύει από την 1η Αυγούστου 2007. Η εν λόγω ρύθμιση, όπως και οι άλλες φοροεκπτώσεις, είναι παντελώς αδιάφορη για όλα τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο (14.000 ευρώ για έγγαμο με 2 παιδιά) αλλά και για μια μεγάλη γκάμα εισοδημάτων πάνω από το αφορολόγητο, που όμως εξαντλούν τη δυνατότητα μείωσης του φόρου με τις προϋπάρχουσες δυνατότητες (νοίκια, τόκοι δανείου α΄ κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.). Οι εν λόγω αποδείξεις ισχύουν για κάθε είδους κέντρα διασκέδασης, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κ.ά. που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, κομμωτήρια, ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής κ.ά. Από το συνολικό ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού αφαιρείται το 40% των δαπανών που αναγνωρίζονται από την 1η Αυγούστου 2007. Το ποσό μείωσης του ετήσιου εισοδήματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πολυνομοσχέδιο με «προαπαιτούμενες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις (2016-12-14 00:00:00.0)
Ξεπλένει το «μαύρο χρήμα» της πλουτοκρατίας (2015-05-29 00:00:00.0)
Ενα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή (2007-10-17 00:00:00.0)
Δώρο - άδωρο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (2007-08-04 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού (2007-06-20 00:00:00.0)
Εντείνεται η φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων (2004-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ