Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ» ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Κλιμακώνουν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Στα σκαριά σχέδιο νόμου με «κίνητρα» και ρυθμίσεις για το «ψάρεμα της μαρίδας». Στο απυρόβλητο οι επιτήδειοι μεγαλο-φοροφυγάδες

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την προπαγάνδα της γύρω από την «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, έξω από τα ουσιώδη ζητήματα του αντιλαϊκού χαρακτήρα της φορολογικής πολιτικής, που λειτουργεί σε όφελος των ...επιχειρηματικών κερδών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή τους βασικούς άξονες σχετικού νομοσχεδίου που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες, για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Δίνοντας το στίγμα της διαφημιστικής καμπάνιας που θα ακολουθήσει, αλλά και το ύφος του «διαλόγου» στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εθνικής Επιτροπής», ισχυρίστηκε πως «κάθε φορά που ένας πολίτης δε ζητάει απόδειξη, κάτι θα λείψει». Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν και από πάνω τα λαϊκά στρώματα, ότι τάχα είναι συνυπεύθυνα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει πρόβλεψη ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα προορίζονται για τις δαπάνες στην Υγεία, την Παιδεία και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Πρόκειται, δηλαδή, για τις μονότονα επαναλαμβανόμενες και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα γενικολογίες των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Κάθε άλλο παρά τυχαία οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει στο απυρόβλητο τους επιτήδειους μεγαλοεπιχειρηματίες και φοροφυγάδες. Το γεγονός αυτό αποδείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία 6.274 μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται πλέον οριστικά χαμένα. Πρόκειται για τους ίδιους που, αφού καρπώθηκαν ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα μέσω «αναπτυξιακών» και άλλων νόμων, στη συνέχεια φέσωσαν και την Εφορία. Αυτό είναι το κοινό έργο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κατά τα λοιπά κόπτονται για τη ...φοροδιαφυγή.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έρχονται να υλοποιήσουν σχετικές υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Ανάμεσα σε άλλα, περιέχονται και τα παρακάτω:

  • Προβλέπεται ευνοϊκό καθεστώς σε περίπτωση ...αυτοκαρφώματος στην Εφορία, το οποίο βαφτίζουν «κίνητρο ειλικρίνειας». Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που οι ίδιοι οι φορολογούμενοι δηλώσουν τις παραβάσεις τους ή τις ενέργειές τους, για τις οποίες «δεν είναι απόλυτα βέβαιοι ότι είναι σύννομες».
  • Θα δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους για τη «συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς», χωρίς, για την ώρα, να αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις.
  • Φορολογικά κίνητρα προβλέπονται για τη «λήψη αποδείξεων πληρωμής σε συγκεκριμένες κατηγορίες». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέτοιες φοροεκπτώσεις θα αφορούν επισκευαστικές εργασίες (π.χ. από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά.)
  • Για τις νέες επιχειρήσεις και επαγγελματίες (ενδεχομένως για την πρώτη 2ετία) θα προβλέπεται «ειδικό χαμηλό ποινολόγιο».
  • Διαφοροποιείται το ύψος των ποινών σε περίπτωση υποτροπής (πόιντ σύστεμ).
  • Οι εφοριακοί υπάλληλοι - ελεγκτές παύουν να θεωρούνται ως ενιαίο σύνολο. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχουν «διαβαθμίσεις -εξειδικεύσεις με αντίστοιχη πιστοποίηση και διακριτικά τίτλου», έτσι ώστε να «δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας ανάμεσα στους εφοριακούς υπαλλήλους».
  • Αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των δηλώσεων του λεγόμενου «πόθεν έσχες» των εργαζομένων σε «ευαίσθητες υπηρεσίες του υπουργείου».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή (2007-10-17 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα προεκλογικά νομοσχέδια (2007-10-05 00:00:00.0)
Και λάθος «ραβασάκια» για την περαίωση (2004-11-24 00:00:00.0)
Προτάσεις για το φορολογικό σύστημα (1999-08-27 00:00:00.0)
Αυτούς τους περιμένει η εφορία στη "γωνία" (1997-11-16 00:00:00.0)
Στα σκαριά νέες περικοπές δαπανών! (1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ