Τετάρτη 20 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τέλος εποχής για την «Q-Telecom»

Στην πλήρη απορρόφηση της «Q-Telecom» προχώρησε η εταιρεία «Wind» (πρώην «ΤΙΜ Ελλάς») του Αιγύπτιου μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος ελέγχει και το 51% της «Tellas» (θυγατρική της ΔΕΗ).

Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, μετά την εξαγορά - τον περασμένο Φλεβάρη - και των δύο εταιρειών (TIM και Q - Telecom) από τον Αιγύπτιο μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος τώρα αξιώνει και τον πλήρη έλεγχο της «Tellas», προβάλλοντας σε κυβέρνηση και ΔΕΗ τον εκβιασμό «αν δεν μου πουλήσετε θα πουλήσω το μερίδιό μου». Επίσημα δηλωμένος στόχος του Σαουίρις με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, είναι η συγκρότηση μιας ιδιαίτερα ισχυρής εταιρείας στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία. Γι' αυτό, άλλωστε, εκβιάζει και για την πλήρη εξαγορά της «Tellas», η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος μετά τον ΟΤΕ.

Επισημαίνεται ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών εντάσσονται στην τάση που επικρατεί για τη διαρκή μεγέθυνση των διεθνικών μονοπωλίων, με την εξαγορά ή απορρόφηση μικρότερων, συγκριτικά με τα ίδια, μονοπωλιακών ή άλλων επιχειρήσεων. Πρόκειται, δηλαδή, για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε διάφορες αγορές, η οποία για τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους είναι μονόδρομος στην επιδίωξή τους να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Ταυτόχρονα, τους δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουν τις τύχες όχι μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και ολόκληρων κλάδων της οικονομίας, σε περισσότερες από μία χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ