Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών

Η ενίσχυση της τουριστικής προβολής - με τη σημαντική αύξηση του δημόσιου χρήματος που διατίθεται γι' αυτόν το σκοπό - και οι επενδύσεις επέκτασης και αναβάθμισης που χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον «αναπτυξιακό νόμο» (πάλι δημόσιο χρήμα) βοήθησαν στην τόνωση του τουρισμού και στην άνοδο των μεγεθών του τα τελευταία χρόνια, επισημαίνεται σε μελέτη της εταιρείας HELLASTAT για τα ξενοδοχεία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο ξενοδοχειακός κλάδος και ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις του, είναι ο κύριος αποδέκτης της θετικής τάσης, πιο απλά, μαζεύει τα κέρδη. Μελετώντας 1.407 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το 2006 διαπιστώθηκε συνολική αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5,8% με το 75% των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν αύξηση του τζίρου. Η μέση αύξηση ανά εταιρεία ήταν της τάξης του 7,9%! Το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώνεται για τη μέση εταιρεία σε 23,5%.

Επίσης, η αύξηση του τζίρου των μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι της τάξης του 11% έναντι 6,2% των μικρότερων και ανάλογη είναι η σχέση μεταξύ μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του γεγονότος ότι η κυβερνητική πολιτική στον τουριστικό τομέα ευνοεί προκλητικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ωστόσο η αύξηση τζίρων και κερδών βασίζεται και στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου. Τα προηγούμενα χρόνια της τουριστικής «ύφεσης» - όπου και πάλι εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν τη χώρα - οι ξενοδόχοι απαιτούσαν περαιτέρω περικοπή δικαιωμάτων και αμοιβών του προσωπικού τους προφασιζόμενοι οικονομική αδυναμία. Τώρα, που η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, οι θέσεις τους παραμένουν ίδιες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ