Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟ-ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ»
Δώρο - άδωρο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Από την 1η Αυγούστου αναγνωρίζονται από την Εφορία ορισμένες επιλεκτικές κατηγορίες δαπανών

Το μέτρο των επιλεκτικών όσο και κουτσουρεμένων φοροεκπτώσεων για τα νοικοκυριά «θυμήθηκε» η κυβέρνηση της ΝΔ, ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών με το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που κατατέθηκε εσπευσμένα στη Βουλή. Στα πλαίσια αυτά, προσπαθεί να εξωραΐσει το ισχύον καθεστώς της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ, επαναφέροντας - σε γαλάζια εκδοχή - το καθεστώς μείωσης του φόρου με αποδείξεις που ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2007 και θα αξιοποιούνται για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (κοινοποιήθηκε χτες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες), προβλέπεται ότι για συγκεκριμένες δαπάνες των νοικοκυριών, που θα γίνουν φέτος και θα δηλωθούν στην Εφορία με τη δήλωση του 2008, θα μειώνεται ο φόρος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι από το συνολικό ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού -εκτός των άλλων ήδη αναγνωρισμένων δαπανών για γιατρούς κλπ- αφαιρείται το 40% των δαπανών που αναγνωρίζονται από την 1η Αυγούστου 2007. Το ποσό μείωσης του ετήσιου εισοδήματος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο, για μια μεγάλη γκάμα λαϊκών εισοδημάτων, είναι δώρο - άδωρο. Οπως και οι άλλες φοροεκπτώσεις, είναι παντελώς αδιάφορο για τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο, όπως και για μια μεγάλη γκάμα εισοδημάτων πάνω από το αφορολόγητο όριο, που όμως εξαντλούν τη δυνατότητα μείωσης του φόρου με τις προϋπάρχουσες δυνατότητες από άλλες κατηγορίες (π.χ. νοίκια, τόκοι δανείου α' κατοικίας, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.).

Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, στην υφιστάμενη λίστα των δαπανών, προστίθενται και οι δαπάνες (με αποδείξεις):

  • Σε κάθε είδους κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα κ.ά. Εξαιρούνται οι δαπάνες σε καταστήματα γρήγορου φαγητού (φαστ φουντ) και των εστιατορίων που βρίκονται μέσα σε ξενοδοχεία και πλοία.
  • Σε μεσίτες (για ενοικίαση ή αγοραπωλησία σπιτιού), σε ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ.
  • Παροχής υπηρεσιών από υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών (ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων, μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κλπ).
  • Παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης των συσκευών κλιματισμού και εξαερισμού χώρων.
  • Για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Σημειώνεται πως στις δαπάνες επισκευής και συντήρησης οικοδομών δεν περιλαμβάνεται η αγορά των υλικών. Επίσης η επισκευή και συντήρηση κοινόχρηστων χώρων επιμερίζεται στους συνιδιοκτήτες με ευθύνη του διαχειριστή, ο οποίος στο τέλος του έτους εκδίδει βεβαιώσεις με βάση τις αποδείξεις.

  • Το συνολικό ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ και ο επιμερισμός της έκπτωσης στους δυο συζύγους γίνεται ανάλογα με το φορολογούμενο εισόδημα του καθένα.
  • Στις αποδείξεις από ταμειακές μηχανές που δεν έχουν τη δυνατότητα αναγραφής του ονοματεπώνυμου του αγοραστή, είναι απαραίτητο να αναγραφεί στο πίσω μέρος και να μπαίνει η σφραγίδα του επιτηδευματία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ