Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι «μεγάλοι» συνθλίβουν τους «μικρούς»!

Το ΚΚΕ επισημαίνει τον κίνδυνο αφανισμού των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, από τη δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων στη θεσσαλική πρωτεύουσα

Το τελευταίο διάστημα, στην πόλη της Λάρισας και στη γύρω περιοχή, παρατηρείται επιτάχυνση στη δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και στη λειτουργία νέων πολυεθνικών και ντόπιων μεγαλοκαταστημάτων. Ενα, μάλιστα, από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, με ταυτόχρονη κατασκευή πολυκατοικιών, γίνεται με απόφαση της διοίκησης της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών - πρόσκειται στη ΝΔ - που αλλάζει και το αντικείμενο της δραστηριότητάς της.

Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες, καθώς και στους εργαζόμενους, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - συμμετείχαν οι Τ. Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και οι Θ. Μάγγας, Μ. Κολοβός, Μαρία Γαβαλά - με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ του νομού.

Στη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, τα πράγματα πάνε «από το κακό στο χειρότερο» και πως η «επέλαση» των πολυκαταστημάτων θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος, ο Τ. Τσιαπλές, σημείωσε: «Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες που θα έφερνε η πολιτική της ελεύθερης αγοράς, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πολυκαταστημάτων και επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς του εμπορίου και συνθλίβει τις μικρές επιχειρήσεις. Τα άλλα κόμματα, ο δήμος και η Νομαρχία Λάρισας, αυτήν την «επέλαση» των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων, τη θεωρούν ανάπτυξη. Αυτή είναι η πολιτική τους. Υπηρετεί σταθερά την ανάπτυξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και την παραπέρα συγκέντρωσή του».

Και συνέχισε: «Ομως, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή, η δημιουργία τέτοιων μεγάλων εμπορικών κέντρων και η εγκατάσταση νέων, ακόμα μεγαλύτερων, πολυκαταστημάτων θα οδηγήσει στον αφανισμό μια σειρά μικρέμπορους και μικροεπαγγελματίες της περιοχής, στην επιδείνωση της θέσης ακόμα περισσότερων, στην αύξηση της ανεργίας, στην ανατροπή των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που θα απασχολούν».

«Επομένως - τόνισε - αυτή η ταξική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να εμποδιστεί και στην πορεία να ανατραπεί, γιατί είναι σε βάρος των μικρών ΕΒΕ, αλλά και της εργατικής τάξης. Πέρα από τη συνδικαλιστική πάλη των μικρομεσαίων ΕΒΕ, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά, ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές, που πρέπει να δυναμώσει, για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για μια άλλη πολιτική και εξουσία προς όφελος της εργατιάς, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών ΕΒΕ και της μικρομεσαίας αγροτιάς, χρειάζεται να δυναμώσει το ΚΚΕ και φυσικά να ενισχυθεί η εκλογική του δύναμη. Στις ερχόμενες εκλογές, πολλοί περισσότεροι να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ».

Καταλήγοντας, ο Τ. Τσιαπλές επισήμανε: «Η διέξοδος για τους αυτοαπασχολουμένους και τους μικρούς ΕΒΕ βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για άλλου τύπου οργάνωση της οικονομίας, στην κατάργηση των μονοπωλίων στο εμπόριο, στη δημιουργία κρατικού φορέα στο λιανικό - χονδρικό εμπόριο, στην κοινωνικοποίηση βασικών κλάδων μεταποίησης, στη δημιουργία παραγωγικού συνεταιρισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ