ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
Την πληρώνουν οι μικροί ιδιοκτήτες

Καταργείται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Στην κατάργηση του λεγόμενου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και στην αντικατάστασή του με το ενιαίο τέλος, που αφορά εκατομμύρια μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή. Τα σπασμένα φορτώνονται σε μια μεγάλη γκάμα λαϊκών στρωμάτων που τυχαίνει να έχουν από γονική παροχή ή από άλλο λόγο και ένα ακόμη σπίτι σε δημοτικό η κοινοτικό διαμέρισμα από 1.000 κατοίκους και πάνω, το οποίο χαρατσώνεται με 1 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο και για κάθε χρονιά, αρχής γενομένης από το 2008!

Ετσι εξηγούνται και τα υπέρογκα έσοδα που προβλέπονται στο σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού. Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ίδιο ν/σ και που αφορούν στην απαλλαγή της α΄ κατοικίας με γονική παροχή, είναι στην πραγματικότητα δώρο -άδωρο για την πλειονότητα των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία εν πολλοίς καλύπτονται από τα υπάρχοντα σήμερα αφορολόγητα ποσά (α΄ κατοικίας).

Σε ό,τι αφορά το χαράτσι από το «ενιαίο τέλος ακινήτων», που μπαίνει σε εφαρμογή από το 2008 και θα πληρώνεται κάθε χρόνο, προβλέπονται τα παρακάτω:

  • Απαλλάσσεται η κύρια (ιδιοκατοικούμενη) κατοικία μέχρι 200 τ.μ. και για αντικειμενική τιμή μέχρι 300.000 ευρώ. Απαλλάσσονται επίσης τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, οι δασικές εκτάσεις, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης κ.ά..
  • Μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας, στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται φόρος 0,1% πάνω στην αντικειμενική τιμή. Ωστόσο, στην πραγματικότητα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο φόρος αυτός δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 1 ευρώ ανά τ.μ., γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με γερά χαράτσια. Με άλλα λόγια το προωθούμενο νομοσχέδιο ανεβάζει την «αντικειμενική τιμή» οποιασδήποτε δεύτερης κατοικίας, στην επαρχία και σε εκατοντάδες χωριά, στο εξωφρενικό ποσό των 1.000 ευρώ στο τετραγωνικό. Επιπλέον προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όσοι κατοικούν σε «κύρια κατοικία» που όμως δεν έχει δηλωθεί ως «πρώτη κατοικία».
  • Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) επιβάλλεται φόρος 0,1% πάνω στην αντικειμενική αξία για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την εμπορική δραστηριότητα. Με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση υπολογίζεται και ο φόρος στα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας.
  • Τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των εταιρειών φορολογούνται με 0,6%. Ρητή εξαίρεση από κάθε τέλος προβλέπεται για διάφορα «κοινωφελή ιδρύματα» και τις «γνωστές θρησκείες και δόγματα» κ.ά.. Είναι απόλυτα φανερό ότι δρομολογούνται σταδιακά και νέες απαλλαγές για τους έχοντες και κατέχοντες κατά το πρότυπο του ΦΜΑΠ.
  • Η διάταξη για τη φοροαπαλλαγή της πρώτης κατοικίας από το φόρο μεταβίβασης, στην ουσία ενισχύει τις υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες, αφού προβλέπεται απαλλαγή για εμβαδόν μέχρι 200 τ.μ. που προσαυξάνονται κατά 25 τ.μ. για τρίτο παιδί και για καθένα από τα επόμενα.
  • Σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές (για συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού) - μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου - επιβάλλεται συντελεστής 1%, κάτι που επίσης ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η ενοποίηση από 15 Γενάρη των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης (φόρος 276 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα) και θέρμανσης (φόρος 21 ευρώ για κάθε 1.000 λίτρα). Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί πριν λίγους μήνες - όταν η κυβέρνηση σχεδίαζε να αναθέσει στους καταναλωτές να ζητούν την επιστροφή του επιπλέον φόρου από τις τράπεζες - ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε χτες πως με την ενοποίηση δε θα αλλάξει κάτι για τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα συνεχίσει να αγοράζει το πετρέλαιο με τον χαμηλό φόρο. Η διαφορά φόρου των δύο τύπων πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης), θα γίνεται με εσωτερικούς συμψηφισμούς μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των εταιρειών διακίνησης του πετρελαίου. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι και από αυτή τη ρύθμιση θα ωφεληθούν κάποιοι επιχειρηματίες, αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ανάθεση δημιουργίας ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής των δεδομένων σε ιδιωτική εταιρεία.

ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
Οχι στη λογική του «φτωχοκομείου»

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο

Στη διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που δημιουργεί η πολιτική των κυβερνήσεων που υπηρετούν πιστά την καπιταλιστική ανάπτυξη, στοχεύει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση «Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται και νομοθετικά η λογική του «φτωχοκομείου», αφού προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα δίνονται 1.000 ευρώ το χρόνο (!) σε όσους ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Την αντίθεσή του στο υπό ίδρυση ταμείο εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, καταγγέλλοντας ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις από τη μία μειώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και παραμένουν προσηλωμένοι στην πολιτική που γεννά ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση και από την άλλη επιχειρούν με «στοχευμένες» παρεμβάσεις το ανακάτεμα της φτώχειας και το μοίρασμα των ακόμα πιο μειωμένων κονδυλίων.

Η φτώχεια, τόνισε ο βουλευτής, δεν μπορεί άμεσα να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την ικανοποίηση των αιτημάτων του ταξικού κινήματος και του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ. «Τα 1.000 ευρώ ανά έτος και μάλιστα σε βάθος χρόνου δεν είναι παρά πρόκληση και κοροϊδία για τους δικαιούχους που έχουν ένα απαράδεκτα χαμηλό εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαυρίκος και τόνισε ότι όσοι είναι στο οριζόμενο ως όριο φτώχεια έχουν ανάγκη από μόνιμη και σταθερή εργασία, από κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, από δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη υγεία, παιδεία και πρόνοια.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι περίπου το 20% των Ελλήνων ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, αλλά υποστήριξε ότι με το υπό ίδρυση ταμείο θα υπάρξει σημαντική μείωση της φτώχειας την επόμενη πενταετία μέσα από τη λήψη «στοχευμένων μέτρων για τους πραγματικά φτωχούς».

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων

Νέο συλλαλητήριο κτηνοτρόφων πραγματοποιείται, σήμερα, στη Λάρισα, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Κτηνοτρόφων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου κι άλλων περιοχών του νομού. Οι κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν έξω από τη Νομαρχία για να διαδηλώσουν, για μια ακόμα φορά, την αντίθεσή τους στη νέα ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντικτηνοτροφική - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που τους οδηγεί στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα.

Ταυτόχρονα, θα δώσουν απάντηση στην αισχρή κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, που, φέτος, είναι ιδιαίτερα οξυμένα και λόγω της κατακόρυφης αύξησης στην τιμή των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών τα προϊόντα που παράγουν, τους εμπαίζει με τον χειρότερο τρόπο δίνοντάς τους υποσχέσεις για «άτοκα δάνεια», που είναι ψίχουλα και για αόριστα και παραπλανητικά «σχέδια βελτίωσης».

ΚΚΕ
«Επιβαρύνει τους μικρούς ιδιοκτήτες»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το φορολογικό νομοσχέδιο:

«Είναι παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το φορολογικό της νομοσχέδιο για τα ακίνητα είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, διευρύνει κατά πολύ τη φορολογική βάση σε βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών ακινήτων. Στην πράξη, τους δίνει ένα και παίρνει τρία. Αντίθετα ελαφρύνει τη φορολογία στην πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, καταργώντας το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Οσον αφορά στην εισφοροδιαφυγή στα καύσιμα, αν ήθελε η κυβέρνηση να τη χτυπήσει θα κατηύθυνε τα πυρά της στο κύκλωμα διύλισης και εμπορίας που ελέγχεται από τις πολυεθνικές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα καύσιμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ