ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
Η ταξική συσπείρωση φοβίζει

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τη μέρα της απεργίας στις εφημερίδες της αστικής τάξης εκφραζόταν η ανησυχία για τη διαπιστωμένη «επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης για την αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος όπως σήμερα λειτουργεί» και ειδικά για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να λειτουργήσει σαν αμορτισέρ που θα απορροφήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. «Δείχνει ανήμπορο να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση, χαμένο μέσα στη δυσαρέσκεια ακόμη και των δικών του ψηφοφόρων», έγραφε ένας από τους αρθρογράφους.

Χτες, ο τρόπος που παρουσιάστηκε η απεργία - για την ακρίβεια ο τρόπος που εξαφανίστηκαν οι χιλιάδες απεργοί που συσπειρώθηκαν στο ΠΑΜΕ και συγκρότησαν τρίωρη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με ανάλογες συγκεντρώσεις σε 64 πόλεις - έδειξε πως η αγωνία της αστικής τάξης είναι μεγαλύτερη. Δε φτάνει που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν αμορτισέρ, εμφανίστηκε και ορατός στο δρόμο ο κίνδυνος οι εργάτες να ανταποκρίνονται όλο και πιο μαζικά σε εκείνο το κάλεσμα που αφορά στη λαϊκή συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική βάση.

Εχουν πρόβλημα. Κι αυτό είναι καλό. Μάλιστα, δεν το κρύβουν, όταν γράφουν πως δυστυχώς σηκώνει κεφάλι η «αριστερά» και σαν τέτοια δεν εννοούν βεβαίως τον ΣΥΝ, τον οποίο «σηκώνουν» όσο μπορούν, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, καθώς η ομάδα όχι μόνο δεν τραβά, αλλά και οι εκπρόσωποί της, όταν εμφανίζονται σε εργασιακούς χώρους, αντιμετωπίζονται ως αυτό που ο κόσμος τους καταλαβαίνει, ως συμπληρωματική δύναμη του ήδη κραγμένου ΠΑΣΟΚ.

Λύση, συμπληρώνει, έτερος αρθρογράφος, θα ήταν «οι προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης» να «καταπολεμήσουν την τυφλή άμυνα γύρω από κακώς νοούμενα "κεκτημένα" και να διασφαλίσουν ένα υγιές σύστημα εμπνεόμενο από πολιτικό ρεαλισμό». Προτείνει, δηλαδή, να κατέβουν με κοινό «ρεαλιστικό» πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Η πρόταση για τη συγκρότηση ενός τέτοιου - «προοδευτικού» πόλου, σκοντάφτει προς το παρόν στο γεγονός ότι δεν έχουν ωριμάσει οι ανάλογες διαδικασίες στον άλλο πόλο... ώστε το όλο σύστημα να είναι ικανό για μαζικό επανεγκλωβισμό εργατικών μαζών χωρίς διαταραχές και διαρροές...

Πάμε γι' άλλα: Το μονοπώλιο της βίας έχει και παράπονο. Κάθε που οι από κάτω αμφισβητούν τη νομιμοποιημένη καπιταλιστική βία είτε αυτή εκφράζεται με την αστυνομοκρατία στους δρόμους είτε ως παρουσία των εταιρειών στα πανεπιστήμια, αρχίζουν τις τσιριχτές: για το φάντασμα της βίας που τους ενοχλεί. Κι ακόμα οι από κάτω δεν έχουν γίνει πραγματικά βίαιοι. Αυτό ακριβώς θέλουν να προλάβουν. Ολες, μα όλες οι επιχειρήσεις επιβολής του νόμου στοχεύουν ακριβώς σ' αυτό: την εμπέδωση του τρόμου. Να μη σηκώνει κανείς κεφάλι.

Πολύ περισσότερο που η μία μετά την άλλη οι ειδήσεις περιγράφουν πως η νομιμοποιημένη βία του αστικού κράτους είναι αυτή που ασκείται και στην παραβατικότητα: Στο σκοπευτήριο στα Χανιά δικοί τους - από μέσα - πήραν τα όπλα. Ενα θέλαν να κλαπεί απ' ό,τι φάνηκε - αυτό που περνά από τους ανιχνευτές - για να δημιουργηθούν συνειρμοί περί «τρομοκρατίας» και για ξεκάρφωμα πήραν και μερικά ακόμα. Κλίμα, βέβαια, δημιούργησαν πάλι για τα Ζωνιανά. Γιατί τους βολεύει, ώστε να μιλήσουν μετά και ξανά για τα επόμενα «Ζωνιανά», πότε στα Πανεπιστήμια και πότε στις γειτονιές. Ηδη στις συνοικίες που γειτονεύουν με την Αττική Οδό, όπου η αξία γης έχει εκτιναχτεί στα ύψη, τα αστυνομικά μπλόκα κάνουν αβίωτη τη ζωή όσων η αστική τάξη αξιώνει να εγκαταλείψουν την περιοχή. Δε χρειάζεται να είναι παράνομοι, θα τους μετατρέψουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: «Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα Πανεπιστήμια. Το φάντασμα του αυταρχισμού. Αυτός δεν προέρχεται από το κράτος, ούτε από τους διδάσκοντες. Μικρές ομάδες αριστερών φοιτητών διαφεντεύουν την καθημερινότητα των ΑΕΙ. Εισβάλλουν και απαγορεύουν στην εκλεγμένη Σύγκλητο να συζητήσει θέματα που δεν είναι της αρεσκείας τους. Καταλαμβάνουν κτίρια και απαγορεύουν την έρευνα. Καθίστανται διά της βίας και με την ανοχή μας αφέντες των ΑΕΙ. Υποβαθμίζουν διαρκώς την Ανώτατη Παιδεία (...) Η κατάσταση στα ΑΕΙ έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Πρυτάνεις, καθηγητές και η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών είναι όμηροι των "επαναστατικών οραμάτων" κάποιων μειοψηφιών, οι οποίες καλύπτονται από το άσυλο για να επιβάλλουν τη θέλησή τους» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΠΟΤΕ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΧΩΝΟΝΤΑΙ; «Πρακτικές που στο παρελθόν τραυμάτισαν σοβαρά τη δημοκρατία και που θεωρούσαμε ότι έχουν εγκαταλειφθεί, επανέφερε η κυβέρνηση στη διαδήλωση για το Ασφαλιστικό. Η αποκάλυψη ότι στη συγκέντρωση και πορεία μετείχαν αστυνομικοί με πολιτικά γεννά πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τους στόχους αυτής της αστυνομικής επιχείρησης. Και δημιουργεί πολλαπλές ευθύνες στους εμπνευστές της, τόσο στην πολιτική όσο και στη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ: «Μεταξύ των 590 μελών του Σκοπευτικού Συλλόγου Χανίων και του ευρύτερου κύκλου ατόμων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του σκοπευτηρίου φαίνεται πως αναζητούν οι διωκτικές αρχές τους δράστες της κλοπής 25 όπλων ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Το σενάριο που ήθελε την ενέργεια να συνδέεται με τα δρώμενα στα Ζωνιανά και να αποτελεί πράξη αντεκδίκησης των κακοποιών που θέλησαν να "ακυρώσουν" τις αστυνομικές επιχειρήσεις στο νησί, διαψεύδονται από νεότερα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών (...) μεταξύ των όπλων που εκλάπησαν είναι και ένα πιστόλι από καουτσούκ το οποίο δεν εντοπίζεται από τα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΤΑΜΙ αντίστασης και διεκδίκησης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ηφαίστειο κόμματα και κοινωνία

ΕΘΝΟΣ: 100% ΟΧΙ στα σχέδια για το Ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για Ασφαλιστικό, χαφιεδοκάμερες

Η ΑΥΓΗ: Η κοινωνία καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ - ΜΗΝΥΜΑ κατά των αλλαγών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέοι όροι φορολογίας ακινήτων

ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφό χαράτσι 1 ευρώ το τετραγωνικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέοι φόροι σε όλα τα ακίνητα

Η ΧΩΡΑ: Ενιαίος φόρος στα ακίνητα - αφορολόγητη η πρώτη κατοικία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ κληρονομιάς και γονικών παροχών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΦΩΦΗ στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 24 όπλα αφαίρεσε η κρητική μαφία του χασίς από τον Σκοπευτικό Ομιλο Αστυνομικών Χανίων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το χαρτί στην τουαλέτα

«Τη δική της ιστορία διηγείται η Σλαβένκα Ντράκουλιτς από την τουαλέτα της. "Σήμερα, αυτό που με γεμίζει ευχαρίστηση είναι να έχω μπόλικο καλό χαρτί τουαλέτας", γράφει. "Ατέλειωτα ρολά, τα στοιβάζω σαν να πρόκειται να εξαφανιστούν από τα σούπερ μάρκετ ανά πάσα στιγμή. Δεν ντρέπομαι να το πω. Δεν πάει πολύς καιρός που στην Ανατολική Ευρώπη το χαρτί τουαλέτας ήταν μια πολυτέλεια". Στο κομμουνιστικό παρελθόν τους, η Ντράκουλιτς και άλλοι Ανατολικοευρωπαίοι ονειρεύονταν να δραπετεύσουν σε μια άλλη ζωή. Μπορεί να την έλεγαν απλώς Ευρώπη, αλλά στη φαντασία τους ισοδυναμούσε με την αφθονία, με τον παράδεισο».

Η πραγματική φτώχεια και ανασφάλεια...

«Γρήγορα όμως διαπίστωσαν πως από αυτή την πρωτόγνωρη ευρωπαϊκή εμπειρία τους δεν έλειπαν η ανασφάλεια και η φτώχεια. Και με τον καιρό, άρχισαν να καταλαβαίνουν πως αυτός ο παράδεισος, η Ευρώπη που τους άνοιγε την πόρτα, είχε κι ένα άλλο πρόσωπο: ένα βαθύ χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, μεγάλη ανεργία, διαφθορά παντού. "Σύντομα κατέρρευσαν όχι μονάχα τα παλιά όνειρά μας, αλλά και οι νέες υποσχέσεις. Το παλιό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, με όλα τα ψεγάδια του, χάθηκε μαζί με το παλιό σύστημα. Και δεν υπήρχαν πια συνδικάτα για να προστατέψουν τα δικαιώματά μας, ούτε κοινωνικό κράτος, ούτε καν η επίγνωση πως όλα τούτα είναι απαραίτητα"».

και ο παράδεισος που δεν ήταν ποτέ εδώ

«"Ο παράδεισος, δηλαδή η Ευρώπη, όπως τον είχαμε φανταστεί και επιθυμήσει, μήπως δεν ήταν παρά μια αυταπάτη"; αναρωτιέται σήμερα η Ντράκουλιτς. "Μαθαίνουμε τώρα με τον πιο δυσάρεστο τρόπο", λέει, "πως όποιος λαχταρά μια καλύτερη ζωή δεν πρόκειται να τη βρει ουρανοκατέβατη. Και πως γι' αυτή τη ζωή πρέπει να πληρώσει ακριβό τίμημα"» (η καταγραφή από τον Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ