ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΓΑΖΑ
Επιδρομές και κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης

Νέα θύματα από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Associated Press

Νέα θύματα από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μετά το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων της ισραηλινής αεροπορίας, που προκάλεσε το θάνατο ανώτερων στελεχών της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Συνολικά από αργά προχτές βράδυ ως χτες το πρωί, σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς πυραύλους τουλάχιστον δύο στελέχη της «Χαμάς» και ένδεκα ανώτερα στελέχη και μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Ανάμεσά τους ο 38χρονος ανώτερος διοικητής της οργάνωσης στα παλαιστινιακά εδάφη, Μάζεντ αλ Χαραζίν και ο Καρίμ αλ Νταχντούχ, γνωστός σαν «μετρ» στην κατασκευή ρουκετών τύπου «Κασάμ».

Το άλλοθι για τις ισραηλινές επιδρομές ήταν η συνεχιζόμενη (ως επί το πλείστον αναίμακτη) ρίψη ρουκετών από Παλαιστίνιους στα ισραηλινά εδάφη. Χαρακτηρίστηκαν «πολύ επιτυχημένες» από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, που δήλωσε κατά τη συνάντησή του με το νέο Αμερικανό απεσταλμένο στη Μ. Ανατολή, ε.α. στρατηγό Τζιμ Τζόουνς, ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ήδη σε επιφυλακή αναμένοντας πιθανά αντίποινα. Παράλληλα, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού σταθμού μετέδωσε ότι τα νευραλγικά χτυπήματα στην ηγεσία της «Ισλαμικής Τζιχάντ» πραγματοποιήθηκαν και λόγω της συμμετοχής Ισραηλινών πρακτόρων της «Σιν Μπετ» που φέρεται πως είχαν διεισδύσει από καιρό στην οργάνωση...

Οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν μαζική διαδήλωση τουλάχιστον 3.000 Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας αλλά και την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Αμπού Χάμζα, που προειδοποίησε με «κύμα επιχειρήσεων μαρτύρων».

Μέσα σ' όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ράμον πρότεινε στην Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς την ανταλλαγή εδαφών. Ο Αμπάς δεν την απέρριψε και μολονότι χαρακτήρισε πρόωρη την παρούσα περίοδο, είπε ότι η ανταλλαγή εδαφών θα έπρεπε να γίνει «σε αναλογία ποιότητας και ποσότητας»...

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους καθόρισε χτες ημερομηνίες και σταθμούς της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή. Θα λείπει από την Ουάσιγκτον 8 με 16 Γενάρη για να επισκεφθεί το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - Β. ΙΡΑΚ
Επεμβάσεις με κάλυψη ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΓΚΥΡΑ, ΚΙΡΚΟΥΚ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα διασυνοριακή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, κατά των θέσεων των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο τουρκικός στρατός, καθώς δύναμη 300 ανδρών διέσχισε τα σύνορα με το Ιράκ και προχώρησε σε βάθος χιλιομέτρων στο έδαφος του «ιρακινού Κουρδιστάν», με το ΡΚΚ να υποστηρίζει ότι απειλήθηκαν πολλά χωριά. Οι στρατιώτες έφεραν ελαφρύ οπλισμό και κινήθηκαν προς την ορεινή ζώνη Γκάλι Ρας, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για συγκρούσεις.

Μετά και τις αεροπορικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση του Ιράκ, ζήτησε από τον Τούρκο πρέσβη να «σταματήσουν άμεσα οι αεροπορικές επιθέσεις τουρκικών αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας», προειδοποιώντας τον για επιπτώσεις στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκφράζοντας τις διαθέσεις της Αγκυρας, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του «πράττει τα αναγκαία», κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»...

Και ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία παραδέχτηκε τη βοήθεια και την άδεια που έδωσε στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλλουν στο Ιράκ, χτες ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός λόγω αντιφατικών πληροφοριών, φτάνοντας ακόμα και να αμφισβητήσει το γεγονός της επίθεσης. Ωστόσο επανέλαβε ότι ακόμα και να έγινε, το ΡΚΚ είναι απειλή τόσο για την Τουρκία όσο και για τις ΗΠΑ και το ίδιο το Ιράκ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κιρκούκ πραγματοποίησε χτες η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις, που απηύθυνε έκκληση στις κοινότητες του Κιρκούκ, για «πολιτική συμφιλίωση»... Την ίδια στιγμή εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξή της στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «περιορισμένης έκτασης» που πραγματοποιεί η Αγκυρα, ισχυριζόμενη ότι «οι ΗΠΑ, το Ιράκ και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον να σταματήσουν τις δραστηριότητες του PKK, το οποίο απειλεί τη σταθερότητα του βόρειου τμήματος».

Στο μεταξύ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μετακίνηση τουλάχιστον 1.800 αμάχων μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε την Κυριακή η τουρκική αεροπορία στο Βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας μαρτυρίες που αναφέρουν ότι από τις επιθέσεις επλήγησαν 10 χωριά.

  • Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν χτες στην επαρχία Ντιγιάλα, του Ιράκ. Στην πρώτη, που είχε στόχο ένα καφενείο σε σιιτικό χωριό, βόρεια της Βαγδάτης, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 28 τραυματίστηκαν, ενώ στη δεύτερη, στην πόλη Μπακούμπα, ο καμικάζι είχε στόχο αστυνομικό σημείο ελέγχου σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 15.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρωθυπουργός η Γ. Τιμοσένκο

ΚΙΕΒΟ.--

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες με 226 ψήφους υπέρ, το διορισμό της Γιούλια Τιμοσένκο στην πρωθυπουργία της χώρας, δύο μόλις χρόνια μετά την αποπομπή της. Η Γ. Τιμοσένκο έλαβε τη στήριξη των βουλευτών του κόμματος του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιουστσένκο «η Ουκρανία μας», καθώς και αυτών του δικού της μπλοκ «ΜΠΙΟΥΤ». Τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου, τόσο του πρώην πρωθυπουργού, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, όσο και του ΚΚ Ουκρανίας αποφάσισαν να απέχουν από την ψηφοφορία σαν ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Συμφωνίες για ισπανικές επενδύσεις στη Λιβύη ύψους άνω των 17 δισ. δολαρίων απέφερε στη Μαδρίτη η χτεσινή, πρώτη επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Μετά τις συνομιλίες του Λίβυου ηγέτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο, υπογράφηκαν συμφωνίες για επενδύσεις ισπανικών εταιρειών ενέργειας σε συναφείς αναπτυξιακές υποδομές στη Λιβύη (ύψους 5 δισ. δολαρίων), συμφωνίες επενδύσεων στον τομέα της άμυνας και της αεροναυπηγικής (ύψους 2,9 δισ. δολαρίων) και συμφωνίες - μαμούθ για την κατασκευή πολυποίκιλων έργων υποδομής στη Λιβύη ύψους 10 δισ. δολαρίων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκτός εκλογών ο Ν. Σαρίφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο πρώην στρατηγός και νυν πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, ήρε μεν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το περασμένο Σάββατο, μετά και τη νομιμοποίηση της εκλογής του από το νεοσύστατο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο η συμμετοχή στις εκλογές της 8ης Γενάρη είναι ένα ζήτημα προς επίλυση. Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν απέρριψε για ακόμα μία φορά χτες την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ. Η πρώτη απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές είχε γίνει λόγω πρότερων ποινικών καταδικών του πρώην πρωθυπουργού. Ο ίδιος παρά την απορριπτική απόφαση του Δικαστηρίου διεξάγει προεκλογική εκστρατεία και υποστηρίζει πως οι «καταδίκες που εκδόθηκαν σε βάρος του είχαν πολιτικά κίνητρα».

Η Εκλογική Επιτροπή απέρριψε την έφεση του Ν. Σαρίφ, κρίνοντας ότι πρέπει να απευθυνθεί σε εκλογικό δικαστήριο, με μόνη διαφορά ότι η σύνθεσή τους άλλαξε πλήρως μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου και επανδρώθηκαν από δικαστές φιλικούς προς το καθεστώς, με αποτέλεσμα ο Ν. Σαρίφ να δηλώνει σύμφωνα με το δικηγόρο του πάντα ότι δεν πρόκειται να προσφύγει σε αυτά...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυροποιούνται οι Ταλιμπάν

ΧΕΡΑΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εξακολουθεί η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά των Ταλιμπάν, προς τις ξένες δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στη χώρα, προκειμένου να μη χάσουν το παιχνίδι...

Χτες 15 Αφγανοί φρουροί αμερικανικής ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα των Ταλιμπάν στο δυτικό Αφγανιστάν, στην περιοχή Μπάλα Μπουλούκ, στην επαρχία Φαράχ και εννέα ακόμα φρουροί της εταιρίας USPI που εγγυάται την ασφάλεια μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), διεθνών οργανισμών και ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, τραυματίστηκαν στη συγκεκριμένη επίθεση. Η επίθεση προκάλεσε επέμβαση της αστυνομίας, ενώ ακολούθησαν μάχες, σε χωριό δίπλα στο σημείο της ενέδρας, με άγνωστο αν και πόσοι άμαχοι - θύματα προέκυψαν από αυτές.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, με αφορμή τις φιέστες των κατοχικών δυνάμεων για την ανάκτηση του ελέγχου σε μία μικρή περιοχή, σε μήνυμά του υποστήριξε ότι «για να πανηγυρίζουν μία τόσο μικρή νίκη οι ξένες δυνάμεις φαίνεται ότι συνειδητοποιούν την άνοδο της αντίστασης και την αποδυνάμωσή τους»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ